BAHAN-BAHANNYA ( 4-5 OARANG MAKAN )
• 300G TEPUNG GANDUM
• 3 SUDU BESAR GULA PASIR
• 2 SUDU BESAR MENTEGA
• 1 BIJI TELUR
• 2 SUDU TEH YIS
• 75 ML AIR
• SECUBIT GARAM
• 3 GENGGAM KACANG TANAH- GORENG TANPA MINYAK, BUANG KULIT DAN BLEND.
• 4 TANGKAI CILI KERING - DIGORENG DAN BLENDER BERSAMA KACANG.
• GARAM, GULA DAN ASAM JAWA SECUKUP RASA.
• 3/4 CAWAN AIR PANAS - IKUT SUKA, JIKA TAK MAU PEKAT BOLEH TAMBAH AIR BEGITULAH SEBALIKNYA.
CARA-CARA
1. PAK TONGKO - CAMPUR SEMUA BAHAN KECUALI AIR DAN GAUL DENGAN TANGAN SEKEJAP.
2. MASUKKAN AIR DAN ULI HINGGA LICIN, PERAP 30 HINGGA 45 MINIT
3. CANAI PAK TONGKO LEBIH KURANG 1CM TEBAL DAN POTONG DENGAN PISAU MENGIKUT BENTUK KESUKAAN ANDA
4. PANASKAN MINYAK, DAN GORENG SEPERTI MENGGORENG KUIH DONAT.
5. KUAH- CAMPUR SEMUA BAHAN DAN KACAU HINGGA SEBATI
6. JIKA TAK SUKA KUAH KACANG NI BOLE LAH DI MAKAN BEGITU SAJA ATAU PUN CICAH KARI ATAU SAMBAL TUMIS IKAN BILIS PUN SODAP...
SELAMAT MENCUBA!
tak pernah dengar pulak kuih pak tongko... Jamal pak tongkol tu, betullah ada...
ReplyDeleteadik beradik cha koei ya...
Ogy....hahahahahaha tu laa kita cakap mmg tak pernah dengar kan..tapi ni lain sangat dari cakoi...kuih org mana ek lupa laa hehehe
Deleteorg utara mmg panggil pak tongko n org bkn utara akan panggil kuih cakoi...sme je cuma beza tang panggilan je...
ReplyDeletetapi sangta beza dari segi texturenya kan...kalau kuih cakoi agak ringan n tipis sikit kulitnya kan....anyway mmg ada yg kata gitu sebutan nama jerr lain2...^__^
Delete