BAHAN A:
5 BIJI KUNING TELUR
20GM GULA CASTER
¼ SUDU KECIL GARAM
35GM MINYAK MASAK
1 SUDU KECIL ESEN PISANG
100GM PISANG YG TELAH DILENYEK- (PISANG HARUS CANTIK JGN TEROVER MASAK TAU…KALAU ADA HITAM2 NANTI LETAK WARNA TAK CANTIK LAK TAU HEHEHE…)
BAHAN B:
85GM TEPUNG NAIK SENDIRI
½ SUDU KECIL DOUBLE ACTION BAKING POWDER ATAU BAKING POWDER BIASA PUN OK
BAHAN C:
5 BIJI PUTIH TELUR
80GM GULA CASTER
¼ TSP CREAM OF TARTA(KALAU TAK LETAK PUN TAKPA..TAPI KEK KURANG CANTIK NANTI HEHE)
SEDIKIT PEWARNA PINK
1.MASUKKAN KUNING TELUR DALAM BEKAS DAN PUKUL SIKIT DENGAN MENGGUNAKAN WHISKER. ..KEMUDIAN MASUKKAN SEMUA BAHAN ‘A’ YG LAIN..BANCUH HINGGA SEBATI MENGGUNAKAN WHISKER JERR.
2.MASUKKAN BAHAN ‘B’ YG TELAH DIAYAK BERSAMA KEDALAM BAHAN ‘A’ DAN GAUL SEBATI....KETEPIKAN.
3. DALAM BEKAS LAIN BUAT PULA BHN ‘C’.MULA2 PUKUL PUTIH TELUR DENGAN MIXER HINGGA KEMBANG DENGAN KELAJUAN TINGGI...KEMUDIAN MASUKKAN GULA DAN CREAM OF TARTA DAN PUKUL LAGI HINGGA KENTAL DAN BERTANDUK.ADUNAN MENJADI RINGAN…GEBU DAN SEDIKIT BERKILAT...JIKA DITERBALIKKAN MANGKUK ADUNAN PUTIH TIDAK JATUH...PROSES NI DIPANGGIL MERINGUE. MASUKKAN JUGA PEWARNA YG ANDA GEMARI…PUTRI LETAK PINK LALU PUKUL LAGI HINGGA SEMUANYA RATA.
4. AMBIL ¼ MERINGUE DAN GAULKAN DENGAN ADUNAN KUNING TELUR TADI...SEBATIKAN HINGGA RATA DENGAN CARA KAUP BALIK MENGGUNAKAN SPATULA JERR.SETELAH RATA MASUKKAN SEMUA BAKI MERINGUE DAN GAULKAN DENGAN KAEDAH YG SAMA SEHINGGA ADUNAN SEBATI KESEMUANYA.
5.LOYANG TIDAK PERLU DIGRIS TAPI SEBAIKNYA BAHAGIAN BAWAH LOYANG DI GRIS SEDIKIT DAN LETAK BAKING PAPER.TUANG ADUNAN DALAM ACUAN KEK CHIFFON(ANGEL FOOD) ATAU LOYANG BIASA SIZE 8’ PUN BOLE CAM PUTRI BUAT DAN PASTIKAN ANDA MELETAK RAK BESI DALAM OVEN TU DI BAHAGIAN BAWAH SEKALI .BAKAR ADUNAN PADA SUHU 160C-170C...SELAMA 45 – 1 JAM BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
6. SETELAH MASAK TERBALIKKAN KEK DENGAN LOYANG2NYA SEKALI DAN BIARKAN IANYA SEJUK SELAMA 1½ JAM ATAU LEBIH. SETELAH SEJUK KIKIS BAHAGIAN TEPI LOYANG DAH KLUARKAN KEK DARI LOYANG….HASILNYA ANDA TENGOK SENDIRI HEHEHE…TERBAIK WOK!!!!
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment