BAHAN-BAHAN ( TIDAK TERHAD )
• 10 BJ TELUR (PUTRI GUNA GRED A)
• 16OZ(450GRM) BUTTER (SY GUNA GOLDEN CHURN BUTTER)
• 200GM GULA HALUS (KALAU X NAK MANIS BOLE KURANGKAN)
• 300GM TEPUNG HONG KONG (TEPUNG GANDUM PUN BOLE)
• 1 TIN KECIL SERI KAYA
• 1 TIN KECIL SUSU MANIS
• 1 PAKET SERBUK SANTAN (50GM)
• 1 BOTOL CHOCOLATE CHIPS (UTK DI JADIKAN BIJI TEMBIKAI)
• 1 SUDU MKN OVALLATE
• 1 SUDU KECIL ESEN VANILLA
• SEDIKIT PEWARNA HIJAU, KUNING & MERAH
CARA-CARA
1. PUKUL BUTTER DAN SUSU MANIS SEHINGGA PUTIH DAN KEMBANG. KETEPIKAN.
2. DI TEMPAT YG BERASINGAN, PUKUL TELUR, OVALLETE, GULA HALUS DAN ESEN VANILLA HINGGA SEBATI.
3. SATUKAN KEDUA2 ADUNAN BUTTER TADI DAN TELUR. PUKUL HINGGA
BETUL2 SEBATI YER..
4. MASUKKAN SERI KAYA DAN SERBUK SANTAN, PUKUL HINGGA ADUNAN SEBATI.
5. MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT. GAUL HINGGA BETUL2 SEBATI.
6. SELEPAS ITU, ADUNAN DI BAHAGIKAN KEPADA 3 BAHAGIAN. ADUNAN 1 (LETAK WARNA HIJAU), SEBANYAK 3 LAPISAN (SATU LAPISAN DIBERI 2 SENDUK NASI) JADI SEMUANYA 6 SENDUK UTK LAPISAN HIJAU. ADUNAN 2 (LETAK WANA KUNING), SEBANYAK 2 LAPISAN (SATU LAPISAN DIBERI 2 SENDUK NASI) JADI SEMUANYA 4 SENDUK UTK LAPISAN KUNING. ADUNAN SELEBIHNYA LETAK WARNA MERAH, SETIAP LAPISAN 2 SENDUK. ADUNAN DI HABISKAN UTK ADUNAN WARNA MERAH.
7. LAPISKAN ADUNAN HIJAU DULU, BILA MASAK BUAT LAH BEGITU SEHINGGA ADUNAN SETERUSNYA. WARNA HIJAU SEBANYAK 3 LAPISAN.
8. KEMUDIAN LAPISKAN ADUNAN KUNING, SEHINGGA LAPIS KE DUA.
9. AKHIR SEKALI LAPISKAN ADUNAN MERAH, BAKAR BERLAPIS2. SETIAP LAPISAN DI TABURKAN CHOCOLATE CHIPS. BUATLAH SEHINGGA ADUNAN HABIS.
10. BAKAR PADA SUHU 220C TUK LASPISAN PERTAMA SELAMA 5-7 MINIT ATAU HINGGA KEKUNINGAN…BERGANTUNG KEPADA KEPANASAN OVEN MASING2…MUNGGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH. LAPISAN SETERUSNYA SEHINGGA HABIS MENGGUNAKAN API ATAS SAHAJA….SUHU DITURUNKAN KEPADA 200C DAN BAKAR SELAMA 10-15 MINIT…JUGA BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. BAKAR SEHINGGA HABIS KESEMUANYA....SETIAP LAPISAN YG TELAH MASAK DITEKAN2 SEDIKIT TUK MENGELUARKAN ANGIN SEBELUM MELETAKKAN LAPISAN SETERUSNYA.
SELAMAT MENCUBA!!!!
OK NI DIA ANTARA BAHAN2 YG DIPERLUKAN....BANYAK GAK EK HUHUHU
SUSU MANIS DAN BUTTER DI PUKUL HINGGA KEMBANG....
TELUR GULA OVELETTE DAN ESEN VANILA DI SATUKAN DAN DI PUKUL HINGGA BETUL2 KEMBANG....LEBIH KURANG 8 10 MINIT LERR
DISATUKAN SEMUA DAN PUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGI
CAM NI RUPA BILA DAH BERSATU BAHAN2 TADI.
SATUKAN ADUNAN BUTTER DAN TELUR....MASUKKAN SEMUA K.... DAN PUKUL LAGI SAMPAI RATA...
BEGINI LAH RUPANYA SETELAH DIPUKUL BERSAMA...
KAYA DAN SERBUK SANTAN....
KAYA DAN SERBUK SANTAN DIMASUKKAN KEDALAM ADUNAN TADI....PUKUL HINGGA SEBATI.
BEGINI RUPANYA SETELAH DISATUKAN...
MASUKKAN PULA TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT....
DI KACAU RATA MENGGUNAKAN SENDUK....GAUL RATA OK...KEMUDIAN ADUNAN DIBAGI KEPADA 3 BAHAGIAN....LETAK 3 WARNA BERASINGAN....ADUANAN PERTAMA WARNA HIJAU 6 SENDUK DIMASUKKAN KEDALAM MANGKUK DAN DIWARNA......SETIAP LAPISAN HIJAU...KETIKA BAKAR MASUKKAN 2 SENDUK...SO ADA 3 LAPIS SAHAJA.
TUK LAPISAN KEDUA....4 SENDUK DIMASUKKAN KEDALAM BEKAS DAN DIWARNAKAN...SETIAP LAPISAN KETIKA MASAK 2 SENDUK JUGA....SO ADA 2 LAPIS UNTUK WARNA KUNING....
TUK WARNA MERAH PULAK....BAKI YG TERTINGGAL TU SEMUA WARNA MERAH...SO WARNAKANNYA.....SAMA JUGA SETIAP LAPISAN TUK WARNA MERAH 2 SENDUK....MASAK HINGGA HABIS....RASANYA ADA 8-10 LAPISAN CAM TU HUHUHU BANYAK TU KAN.....PUTRI BUAT 2 LOYANG SO TAK TINGGI SANGAT HEHEHE....
INGAT YERR SETIAP LAPISAN KETIKA BAKAR MASUKKAN 2 SENDUK KEDALAM LOYANG DAN BAKAR PADA SUHU 220C API ATAS BAWAH DAN BAKAR SELAMA 5-7 MINIT....BERGANTUNG KEPADA KEPANASAN OVEN MASING2....TUK LAPISAN SETERUSNYA...MASUKKAN 2 SENDUK LAGI DAN BAKAR HANYA MENGGUNAKAN API ATAS SAHAJE....PADA SUHU 200C SELAMA 10-15 MINIT...JUGA BERGANTUNG KEPADA KEPANASAN OVEN MASING2....ATAU HINGGA KUNING KEEMASAN...DAN SETRUSNYA...SEMUA GUNA API ATAS SAHAJA...
SETELAH 3 LAPIS WARNA HIJAU HABIS..SETERUSNYA LAPISAN KUNING SEBANYAK 2 LAPIS...SETIAP LAPIS SAMA JUGAK 2 SENDUK TEBALNYA....
BAKI ADUNAN KITA BUBUH WARNA MERAH...SAMA JUGA SETELAH WARNA KUNING ABIS DIBAKAR...TERUSKAN PULA MELAPIS WARNA MERAH HINGGA HABIS...2 SENDUK SETIAP LAPIS....
CONTOH LAPISAN PERTAMA WARNA HIJAU 2 SENDUK....BAKAR....YG LAPISAN PERTAMA GUNA API ATAS N BAWAH....SUHU 220C...LAPISAN KEDUA DAN SETERUSNYA GUNA SUHU 200C API ATAS SAHAJAA...
SETELAH LAPISAN HIJAU SELESAI...DIIKUTI DENGAN LAPISAN KUNING....BAKAR HINGGA HABIS WARNA KUNING...ADA 2 LAPIS JERR HUHUHU
SETERUSNYA WARNA MERAH....LAPISKAN HINGGA HABIS....JGN LUPA SETIAP LAPISAN LETAK COKLAT CHIP DIATASNYA...
SETIAP LAPIS WARNA MERAH..TABURKAN COKLAT CHIP....
NI DIA KEK YG TELAH MASAK SELURUHNYA.....BAU DIA SEDAP GILERR....HUHU TERBAIK WOK SAPA TAK TRY MMG RUGI TARIK2 RAMBUT BEB HEHEHE...APA PUN SELAMAT MENCUBA!!
YG NI LAK DAH SIAP POTONG SEBELAH DIA...OK KAN..OK LAA TUU KAN SBBNYA 1ST TIME BUAT BEB TERUS JADI...AMIN2...SYUKUR SANGAT2.
POSING MAUT KEK2 PUTRI NI JGN MAIN2 ^_*
K NI GAMBO TERAKHIR PUTRI SHARE NGAN U AOLSS SO APA LAGI TUNGGU GI ELRR STUDY KEK NI PASTU TERUS BUAT..ACTUALLY TKA SUSAH PUN...LIKE I SAID DARI DULU LAGI STORY JERR MENJELA2 TAPI NAK BUAT SENANG JERR...CER TRY.
comelnya kek dia..hee...blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda...
ReplyDeletehi dearr thks yah dah sudi singgah disini....oh yah i saw ur blog...interesting juga...thks ^_^
DeleteSalam sis.sya dh try resipi sis ni.sedapppppp.tpi nak tahu sis guna acuan size apa erk ?
ReplyDeleteSalam dearr....sedap kannn thks dah sudi mencuba resepi dari page ni,,,acuan kalau tka silap size 8"..
Delete