Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Thursday, 12 April 2012

CRANBERRY & COCONUT CAKE

Sejak2 akhir ni tengahari sering kali ujan lebat yerr...seronok kalau tido ni sampai tak sedar hingga kerr ptg huhu. Sib baik putri keje lau tak lapo jerr tau ujan2...kalau kat umah mmg cari makanan jerr jawapnya. Oh ye nak citer sikit...sejak anak dara putri tu tengah cuti sekolah sampai ujung minggu ni jerr...dia sempat laa bantu tlg masak didapur...kalau dulu malas sungguh...ishhh kena berleter memanjang jerr..penat mulut ni...tapi sekarang dah banyak berubah....bole tersenyum mama tau huhu...bukan apa...dulu kannn kan kan hahahaha lom apa2 ketawa dulu laaa....dulu kalau suruh tlg masak...dia pi dapur tlg...tapi masalahnya...bila suruh goreng ikan...ada kerr dia CAMPAKnya ikan tu...bahaya seyyy!!!! dengan2 putri sekali bole terkena percikkan minyak tu...masyaAllah teruk laa budak ni...ok tu takpe lagi....ni satu kes lagi putri suh dia tlg tumiskan sambal...kacau2 sambal tu biar sampai gareng...putri ngah basuh pinggan...tengok dia mula2 ok....pastu lama2 cam telinga ni terdengar lakk sek sek sek sek wahahahahahahahaha...ingat napa rupanyaaa laaaaa dia MELALAKKK!!!!!sbb percikkan sambal2 tu letop2 kena tangan dia tak tahan...hahahahhahahahaha cam mana laa budak sorg ni kelakar betul...kalau ingat2 mmg ketawa tergolek2....putri tanya dia "ko kenapa nangis?"(sambil tergelak tanya)...dia jawap "ingat tak sakit kerr haperr letop2 sambal ni kena tangan"...hahahhaa...tak perlu nangis perr kan kan ishhhh...dah laa masa goreng ikan kaki cam kangaroo terlompat2 sbb takot nak terbalik2 kan ikan tu LOL LOL hehee...adoiiii dulu2 aku pun tak cam ni tau..lagi terrer mama dari dia....ni laa budak2 sekarang ek...asyik belajar jerr bila kena tlg mak kat dapur jadi kes mcm2 lakkk huhuhu...tapi tu dulu laa sekarang dia dah bole masak yg simple2....adik dia si IRAH tu siap kata sedap lagi wahhh!!!! kira dah pass laa sikit...mama pun tanya laa soalan lagi kat ain..."ko tak nangis lagi kerr ain?" hahahahahaa dia ketawa sambil kata TAKKKK arrrr...huhuhu...tu laa kisahnya....anyway ok jom berbalik pasal kek putri....heheh sorii sajerr nak share kat u aolss sapa tau kisah kita sama kan hehehe...ok ni dia kek yg smlm putri cuba tu...dah licin pun kena ngap...siap bawak gi keje lagi kasi kawan2 rasa....dorg suka texture kek ni yg moist jerr...putri rasa mostly sbb lemak pada kelapa tu yg buat kek ni moist...apa pun u guys kena try baru tau rasanya....putri amik resepi ni dari women's weekly punya buku milik putri...jom baca resepi k....bagi yg gunakan sour cream jgn lupa bagitau cam mana rasanya sbb kat umah takde stock sour crm hehehe so tak sure rasa dia cam mana lak....ok kita layannnn

BAHAN2NYA (GUNA LOYANG SEGI EMPAT 8” ATAU 8.5”)

130GM BUTTER LEMBUT

½ SUDU KECIL ESEN COCONUT (PUTRI TAKDE SO GANTI ESEN VANILA JERR)

200GM GULA KASTOR

2 BIJI TELUR GRED ‘A’

40G KELAPA KERING

230GM TEPUNG NAIK SENDIRI

300GM SOUR CREAM (BOLE GUNA YOGURT KALAU TAKDE SOUR CRM)

80ML SUSU SEGAR

40GM CRANBERY - OPTIONAL



CARA2NYA

1. GRISKAN LOYANG DAN LETAK BAKING PAPER.

2. BUTTER,GULA,ESEN DIPUKUL HINGGA KEMBANG.

3. MASUKKAN TELUR SATU DEMI SATU DAN PUKUL HINGGA SEBATI.

4. MASUKKAN KELAPA KERING DAN CRANBERI…GAUL RATA. SETELAH ITU MASUKKAN TEPUNG BESELANG SELI DENGAN SUSU DAN SOUR CREAM SEBANYAK DUA KALI (IN TWO BATCHES).

5. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM LOYANG DAN RATAKAN DENGAN SPECTULA. BAKAR PADA SUHU 170C-180C SELAMAT 40-45 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING.

SELAMAT MENCUBA!!!



4 comments:

  1. Salam Puteri. Kek2 Puteri semuanya nampak menggoda. Bilalah nak rajin cam Puteri ni eh. Cuba tiupkan sikit angin "R" tu Puteri biar bersemangant lagi utk mencuba resepi2 dari Puteri.

    ReplyDelete
  2. Kak Sri....akak cayang thks for ur komen kat sini akak...tadi under pending lerr hehehe sorii...anyway kat sini nampak lebih jelas dengan resepi2nya besau2 kan hehehe....nanti putri tiup taufan buat akak ek hehehe

    ReplyDelete
  3. salam kak puteri..tahniah akak dah ade blog, senang sikit nak singgah2 selalu kat sini...apa2 pun resepi akak memang best2

    ReplyDelete
  4. Zana-sweet....salam to u too dearr...thks cayang atas ucapannya...a'ar senang kan nak view resepi kat sini kan...thks again dearr dah beri sokongan buat akak...^_^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...