BAHAN2NYA
1 ½ CAWAN TEPUNG GANDUM(DIAYAK)
80 GRM GULA BIASA
1 ½ SUDU KECIL BAKING POWDER(DIAYAK)
¼ SUDU KECIL GARAM
1 CAWAN PISANG YG DAH LENYEK
1 BIJI TELUR GRED A
120 GRM BUTTER (DICAIRKAN)
¼ CAWAN SUSU SEGAR(PAKAI SUSU CAIR PUN BOLE GAK)
100 GRM CHOCOLATE CHIP ATAU NAK LEBIH PUN BOLE(ASINGKAN SUKU TUK DILETAK DIATAS ADUNAN)
1. “BAHAN A” SATUKAN TEPUNG, GULA, BAKING POWDER DAN GARAM DI DALAM MANGKUK. KACAU RATA(GUNA SUDU JERR).
2. “BAHAN B” SATUKAN PULA SUSU, BUTTER DAN TELUR KEDALAM MANGKUK LAIN. KACAU RATA MENGGUNAKAN WHISK SAJERR. SETELAH RATA MASUKKAN PISANG. KACAU LAGI HINGGA RATA.
3. MASUKKAN BAHAN B KEDALAM BAHAN A DAN KACAU RATA DENGAN MENGGUNAKAN WHISK ATAU SENDUK.
4 AKHIR SEKALI MASUKKAN COKLAT DAN GAUL HINGGA SEBATI. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM MANGKUK MUFFIN ½ ATAU ¾ PUNUH. JGN PENUH SANGAT KANG TERKELUAR LAK HUHU…
5 BAKAR ADUNAN PADA SUHU 180C SELAMA 15 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. KALAU NAK GARING LAGI BAKAR LAMA SIKIT K…JGN SAMPAI HANGUS LAK!!!
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment