Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Monday, 23 April 2012

CHOCOLATE BAR BISCUITS WITH ALMOND


Salam pada teman ku tersayang....ni putri baru jerr balik dari belanja dapur. Kemas2 terus bukak lappy tau hehehe...lagi pun tak mau laa janji ku tertangguh2 lebih lama kan kan. Dari minggu2 kelmarin lagi kawan2 semua dah duk tanya pasal coklat bar tu. Hari ni baru sempat nak load tau. Then tadi masuk jerr kat Blog ada comment pending dari teman putri yg u aollss semua KENAL sangat2 tau Azlita Aziz dari masam manis. Thks ita sudi dropped by blog putri yg tak berapa nak sempurna ni..terlalu baru lagi tak sampai sebulan pun lagi masa putri umumkan kat page putri dulu hehehe...malu kat ita tau tapi im so happy ita sudi jengguk blog putri..thks again ita...^_^. Ok berbalik pasal coklat putri...pertama kali buat...putri rasa ada kesilapan sbb coklat tu tebal..mmg cantik tapi nak potong susah gilerr then cuba lagi kali ni tipiskan sikit. Mmg sepatutnya coklat ni tipis pun kan sbb coklat bar...bukan kek huhuhu anyway putri masukkan bahan2 lain...kalu dulu sikit jerr letak bahan..kali ni meriah kan sikit. Oh yah...u guys kalau buat jgn lupa kemaskan laa atas adunan tu....yg putrinya aduhhh tunggang langgang cam bukit bukau naik turun hahaha. Ni semua gara2 salah pakai marshmallow tu. Dah dia kata kecil putri tka perasan then bila dan bubuh alamakkk baru tau jadi gunung ganang lak...tu laaa nak cepat kan kan..tapi takpe yg pastinya coklat ni sangat lazat. Bagi peminat coklat jgn lepaskan peluang tuk mencuba resepi ni...berbaloi putri memiliki buku womens weekly ni..mcm2 dah try semua lazat2 laa. Yuk teman2 kita intai bahan2nya....


BAHAN2NYA (GUNA LOYANG 7”ATAU 8”X1 ½ )

100GM BUTTER
2 SUDU BESAR MADU
2 SUDU BESAR SERBUK KOKO
300GM COKLAT MASAK

**BAHAN2 KERING**

80GM BISKUT (PUTRI GUNA BISKUT BULAT2,BISKUT JEJARI PUN BOLE)
60GM ALMOND
60GM MARSHMALLOW YG KECIL2
100GM KIT KAT (SAMADA YG PANJANG ATAU BEBOLE PUN BOLE) 

50GM MILO NUGGETS


CARA2NYA

1. ALASKAN LOYANG DENGAN BAKING PAPER DAN KETEPIKAN. SATUKAN BUTTER,MADU,KOKO DAN COKLAT KEDALAM PERIUK NON-STICK.

2. MASAK BAHAN2 HINGGA CAIR DAN LARUT DIATAS DAPUR DENGAN API YG KECIL . INGAT YERR ADUNAN HENDAK LAH SENTIASA DIKACAU2.

3. SETELAH CAIR BIARKAN SEJUK SELAMA 15 NINIT.

4. MASUKKAN SEDIKIT COKLAT MASAK TADI KEDALAM LOYANG DAN TABURKAN BAHAN2 KERING.

5. MASUKKAN LEBIHAN COKLAT MENUTUPI BAHAN2 KERING DAN DIBIARKAN SEJUK SELAMA 1 JAM.

6. KEMUDIAN MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PETI SEJUK (BUKAN FREEZER YERR..YG TEMPAT SEJUK BIASA TU JERR)SELAMA 1 HINGGA 2 JAM SEBELOM MEMOTONG. SIAP TUK DIHIDANG.

SELAMAT MENCUBA!!!





2 comments:

  1. Salam kenal daripada Kak Noor (Sajian Dapur Bonda). Blogwalking dan tersinggah di sini sekejap. Bila tengok chocolate bar biscuit with almond' ni, ia seakan-akan macam Kek Batik yang menggunakan biskut marie sebagai bahan utamanya. Tetapi bahan-bahan yang digunakan untuk membuat chocolate bar bisuits lebih banyak bahan-bahannya. Tentu lebih sedap kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Noor....Salam kenal juga kak..terimakasih yg tka terhingga dah sudi singgah pondok putri ni....yes kak seakan kek batik tapi bahan kat sini lebih banyak dan pastinya rasa pula dah tentu lebih lazat sbb banyak inti patinya hehehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...