Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Wednesday, 28 August 2013

BAHULU CERMAI

Atas permintaan seseorg sekali lagi putri cuba membuat kuih bahulu ni lagi tapi kali ni putri sertakan sukataan Gram nya memandangkan dulu gunakan cawan. Sukatan asal yg guna cawan akan tetap ada cuma putri masukkan n3 baru tuk gram nya sajerr. Actually mmg biasa guna grm dari cawan. Yerr laa kan kalau guna cawan kadang terlebih terkurang tak sama manakala menggunakan gram kita tak bimbang sbb timbangan tepat gitu kan kan. Resepi updated...Terimakasih pada Fasha dan Lisa sbb dah tunjuk ajar putri tuk buat bahulu ni lebih lembut dari asal...InsyaAllah. Apa pun bahulu ni mmg sedap dimakan masa masih panas2 lagi. Jom laa try buat....jom jom.




*** Tips. Setiap kali membakar bahulu...loyang bahulu hendaklaa sentiasa dipanaskan terdahulu sebelum memasukkan adunan. So maknanya setiap kali satu adunan bahulu masak...kluarkan dan sapukan minyak pada loyang bahulu then panaskan seketika dalam oven baru pipekan adunan. Dengan cara sebegini bahulu akan sentiasa gebu dan tidak mudah melekat pada loyang. Sekiranya bahulu melekat pada loyang...sapukan minyak pada loyang dan kesat dengan tuala tebal hingga bersih dan sapukan lagi minyak pada loyang bahulu. Setelah selesai menggunakan loyang biasanya putri elakkan membasuhnya dengan sponge. Putri hanya kesat dengan tisu hingga bersih(mmg banyak menggunakan tisu) dan basahkan tuala tebal(yg bersih) perah kering2 dan kesat/lap lagi loyang tadi hingga keseluruhannya bersih dan dibiarkan loyang kering seketika sebelum menyimpannya dalam plastic/tupperware. Ni bagi mengelakkan loyang daripada melekat teruk bila kita hendak menggunakannya dari masa kerr semasa. ***



BAHAN2NYA (SUKATAN GRAM)

- 3 BIJI TELUR GRED A
- 150 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA(BOLE GUNA ESEN ROS)
½ SUDU KECIL OVALETTE
- 160 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
¼ SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- SEDIKIT MINYAK TUK SAPU PADA ACUAN BAHULU

CARA2NYA BOLE TENGOK DI BAWAH NI YERR...^_^

Semua yg diatas adalah n3 terbaru manakala yg dibawah adalah n3 lama. Seperti yg putri katakan tadi setelah membuat beberapa kali bahulu ni dan atas kesudian teman fb putri yg berkongsi resepi....maka terhasil laa bahulu yg lebih lembut dari dulu...katanya walaupun hehehehe apa jerr. Seriously u aollss bole tengok sendiri dulu dan kini punya gambar...haa yg atas tu lebih gebus spongy dari yg bawah tu kan. Haa ni laa dia bila adunan kita dah ubah suai sikit2 so jadi laa lebih baik yerr tak...'haa siap hanguk kepala nampak' hehehe.

ASSALAMUALAIKUM teman2 ku sayang. Ni mesti banyak yg dah bobok ni...apa taknya dah jam 12 lebih pun putri baru nak masukkan resepi kat blog ni haaa seperti yg putri janjikan tadi siang. Resepi ni putri amik dari blog kerr blog putri masuk last2 termasuk kat blog Anizah. Kalau tak silap putri blog anizah mempromosikan bahulu2 yg beliau kendalikan dari dulu lagi...alaaa lupa laa sejak bila huhu. Dia dah berniaga bahulu lama dah...siap share resepi lagi...anyway putri amik yg ringkas jerr ni tau. BAHULU CERMAI atau BAHULU KAMPONG di panggil. Entah napa ek nama dia cermai...agaknya nama tempat kot huhu...tak sure laa yg jelas sedikit sebanyak ada beberapa blog yg buat hampir sama tapi adunan terlalu banyak menggunakan telur. Putri lak kalau nak mencuba sesuatu putri suka pilih yg menggunakan sedikit telur jerr so kalau tak jadi tak laa kita rasa rugi yg amat sangat kan. Dah laa bila kecewa kita hempas2 kan badan kat katil ek bukan lantai tau(kalau lantai jawapnya tak pasal2 lebam lak badan nanti hehe) hentak2 kaki sbb nyampasss yg amat bila tak jadi kan kan kan bukan tak tau hahahaha terlebih sudah!!! So sbb tu sangat penting kita surf dulu...pegi laa jengah blog2 yg ada tu. Mmg melambak2 resepi yg ada tapi semua hampir serupa walau tak sama. Maksud putri dari segi bahan2 yg disediakan. Apa pun seperti yg putri katakan tadi putri akan pilih yg menggunakan sedikit telur....yg tu laa putri akan cuba dulu. Biasanya putri akan surf banding2kan... kadang mmg perlu guna telur yg banyak tapi tengok laa resepi yg mcm mana kan. Sekarang dah ada pengalaman membaking tu yg sedikit sebanyak kita bole agak banyak mana hasil adunan tu nanti. Kalau betul2 lama dah putri MAJOK tak mau buat BAHULU sbb pernah laa buat tapi tak jadi seperti yg putri nak terus simpan acuan tu. Then entah mcm mana smlm tu kepingin sangat nak cuba sbb tengok resepi SANGAT MUDAH dan dalam masa yg sesingkat 1 jam putri dah abis membakar semua bahulu. Ok lah teman2 yuk kita intai jengkit2 sikit dapur putri ni ek hehehe...jom jom.

MENGHASILKAN 40-44 BIJI BAHULU BERGANTUNG PADA SIZE LOYANG

BAHAN2NYA(PUTRI GUNA 1 CAWAN=200ML PUNYA)


- 3 BIJI TELUR GRED A
- ¾ CAWAN GULA KASTOR
- 1¼ CAWAN TEPUNG GANDUM - DIAYAK
- ¼ SUDU KECIL BAKING POWDER - DIAYAK
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA(BOLE GUNA ESEN ROS)
- ½ SUDU KECIL OVALETTE
- SEDIKIT MINYAK TUK SAPU PADA ACUAN BAHULU


CARA2NYA


1. TELUR, ESEN VANILA, OVALETTE DAN GULA DI PUKUL HINGGA KEMBANG KEPUTIHAN SELAMA 5-6 MINIT.

2. PASTIKAN ADUNAN BETUL2 PEKAT DAN BERKRIM. BILA KITA ANGKAT ADUNAN SLOW MOTION JATUH.

3. SEDIAKAN ACUAN BAHULU DAN SAPU MINYAK MASAK PADA ACUAN DAN PANASKAN SEKETIKA.

4. SEMENTARA PANASKAN ACUAN TU...MASUKKAN TEPUNG GANDUM DAN BAKING POWDER KEDALAM ADUNAN DAN GAUL PERLAHAN2 SEHINGGA SEBATI.

5. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN HAMPIR PENUH KEDALAM ACUAN BAHULU DAN BAKAR PADA SUHU 180C SELAMAT 15-18 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.


***KENAPA KITA MELAMBATKAN PROCESS MEMASUKKAN TEPUNG SBBNYA KITA TAK MAU TEPUNG MENDAK DALAM ADUNAN TELUR. DAN TEXTURE TAKKAN SEGEBU YG KITA INGINKAN. SEMUA TU TIPS2 YG PUTRI TERBACA KAT INTERNET NI.***


SELAMAT MENCUBA!!!


SUMBER : ANIZAH, FASHA & LISA
OLAHAN : PUTERI MANJA






FOR THIS RECIPE

20 comments:

  1. Replies
    1. hii kak ina....bahulu ni mmg sedap..try laa ^_^

      Delete
    2. Kak sy nana,mintak izin copy resepi kak,,sy nak cube buat n mane taw le kembangkn,hehhehhe

      Delete
    3. bole jerr nana silakan...moga berjaya dan selamat mencuba yerr..^__^

      Delete
  2. Brape hari tahan ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama juga mungkin 3 minggu cam tu...

      Delete
  3. ada tips ke utk elakkan bahulu dri rupa berlubang / bersarang ? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. tips not really ada laa lalinkk...but wat u can do is buat sikit2...meaning u kena buat satu adunan at a time...tka bole buat banyak2 nanti tepung mendak...Im still learning on doing it perfectly...hope tak bersarang2 luar dia kan huhuhu takpe insyaAllah bila dapat adunan yg benar2 menjadi akan di share nanti

      Delete
  4. assalam...kalau adunan dh mendap..bole kacau blk x? akak selalu cuba buat bahulu..bila tepung dh mendap.. bahulu x menjadi.. stress btl..nak bancuh tepung sikit2 x pandai nak agak plk.. nnt akak nk try resepi ni..terima kasih share :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam kak....baulu ni mmg kadang ada ragam dia...su kena laa betul2 buat tau...kalau bole masa nak masak dia tu kita dah panaskan oven n loyang baulu then baru kita bancuh tepung tu...satu lagi kalau bole satu adunan tu jgn sampai lama sangat diluar...sbb tu laa kena guna banyak loyang pada satu masa. Putri sendiri gunakan 3 loyang dalam satu masa ketika memasaknya so adunan tidak akan mendak...apa pun selamat mencuba dan teruskan usahanya...jgn putus asa tau sbb putri sendiri dah berkali2 mencubanya...mmg tka mudah kan...

      Delete
  5. puteri manja...cara bakarnya dlm ovan camne ye..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cara bakar mcm biasa jerr dearrr...mula2 sebelum letak adunan...panaskan dulu loyang tu yg berisi penuh dengan minyak...then dalam 6-7 minit gitu bole kluarkan loyang tu n kluarkan minyak dalam tu. Then u bole proceed letak adunan dan bakar mengikut kepanasan oven masing2...setiap kali nak masukkan adunan perhaps yg kedua kali tak yah sapu minyak...but then yg ketiga u sapu laa supaya tak melekat tapi tak kerap sapu tau...harap dapat membantu

      Delete
  6. hi.klu tak ltk ovalet tk blh ke
    dulu pernh buat bahulu but melekit lekit
    then try jga + ovallet but texture lemau plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi kembali....bole jerr kalau tak mau letak...putri tak sure yerr kenapa adunan u bole lemau kalau letak ovalette sbb putri punya biasa jerr tka lemau dearr...anyway terpulang pada masing2 yerr bole jerr tak letak...^__^

      Delete
  7. nak kata lemau bkan lemau but texture tak rangub diluar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yerr kerr...wah tak pasti laa pulak tang hal tu...biasanya org2 lama yg pernah buat baulu nie...katanya kalau guna banyak gula akan ranggup luarannya...anyway dearr y not giv it a try tuk resepi atas nie...sapa tau menjadi...^__^

      Delete
  8. Kak putri..resepi bahulu tu ada yg dirahsiakan tak. Sy nak buat ikot rsp akak kalau jd nak jual. Raya dah dkt ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Faiz....seriously takde rahsia dik...cuba dulu ikut sukatan gram resepi atas sekali tu mmg terbaik dik...btw maaf yerr akak lambat reply

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...