Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Thursday, 11 April 2013

OREO CHEESE CAKE

Ni laa dia kan sekali pandang mmg cak ais krem oreo gitu....tapi kenyataannya ni adalah kek ciss oreo. Hasil dari air tangan anak putri si Aini tu. Dia laa yg nak makan sangat cheese kek ni tau. Hari tu kami kerr Mac D dia siap order cheese kek for herself. Mmg kegemaran dia laa baik cheese kek yg ori atau cheese kek oreo semua dia suka. Dia suruh mama nya buat tapi mamanya buat dak jerr. Bukan apa benda yg putri tak makan mmg takkan putri buat tau. Kalau dapat merasa pun jadi laa tapi masalahnya langsung tak sentuh. Pernah laa masa dia order ari tu dia siap suh jamah TRY rasa....EEEiiiuuuu eeerrrhhh terkejam2 mata ni tegang leher putri tau muahahaha. Bukan kejam mata sedap tau tapi TEKAK tak bole terima. Rasa dia pelik laa pelik tak sedap wahahaha...perhaps I dont really enjoy cheese cake that much...rugi kan kan kan. Ekkk Eleeeehhh hahahahha ayat skemah laa pulak putri ni hahahaha. Tau laa rugi abis nak buat cam mana tekak ni tegang jerr makan ciss kek...yg tekak ni nakkan kek coklat haa yg ni langsung tak tegang leher...leher jinjang lagi tau ekekekeke apa jerr ishh. Anyway kalau kat MacD sepotong dijual dengan harga hampir $4 mahal kan. Haa buat sendiri muaiiii bangetttt!. Tu yg putri carikan resepi suh anak putri buat sendiri. Senang jerr nak buat...tengok tu sekali jerr anak putri cuba buat sendiri terus menjadi...walaaahhh dah bole jadi chef Ain kan huhuhu jgn pasan ek hahaha. Anyway Ain gd job sbb telah berjaya membuat oreo cheese cake dengan jayanya. So mama letak nama ain kat setiap pic yg ada ni...To be fair laa kan sbb bukan mama yg buat. Nampak mmg terliur tau tapi jgn harap putri nak rasa hehehe. Haa Ain makan laa puas2 sampai jemu. Silap2 nampak cheese kek terus signal NO MORE no more hahaha. Ok laa guys...putri tau banyak peminat ciss kek ni kan...apa kata u aollss try buat sendiri ek. Tak susah pun...kejap jerr dah siap. Jom laa semua kita gi petik resepinya kat atas pokok ek haha jom jom....

P.S  putri baru sedar yg resepi ni takde guna telur laa jimat sikit hahaha...apa pun berbaloi laa buat sendiri kan...^__^.


BAHAN2NYA (MENGGUNAKAN LOYANG 7")

BAHAN A OREO CRUSH

- 24 KEPING OREO BUANG KREMNYA DAN DITUMBUK HALUS
- 50 GM BUTTER DICAIRKAN


BAHAN B

- 500 GM CREAM CHEESE
- 150 GM GULA KASTOR
- 50 ML AIR PANAS
- 3 SUDU KECIL GELATINE
- 2 SUDU BESAR JUS LEMON
- 50 GM OREO DI CINCANG ATAU DITUMBUK KASAR


BAHAN C

- 200 ML WHIPPING CREAM NO DIARY (SWEET) DI PUKUL HINGGA KENTAL



*** SEKIRANYA TAK MAU CHEESE KEK TERLALU TEBAL BOLE BAGI 2 SUKATAN ASAL. SEMENTARA TUK CRUSH OREO REMAIN THE SAME AMOUNT TUK LOYANG 7" ***


NIE DIA CHEF AINI KITA YG SEDANG BZ HUA3...SAPA BERKENAN ISI BORANG EK HAHAHA APA JERR..

CARA2NYA

1. SATUKAN BAHAN2 A DAN GAUL RATA.

2. GRISKAN PADA BAHAGIAN BAWAH LOYANG SAHAJERR DAN MASUKKAN OREO. RATAKAN DAN TEKAN2 HINGGA MAMPAT ADUNAN OREO.

3. BAKAR PADA SUHU 180C SELAMA 10-12 MINIT BERGANTUNG PADA OVEN MASING2. SETELAH MASAK SEJUKKAN.

4. PUKUL BAHAN C HINGGA KENTAL DAN KETEPIKAN

5. BAHAN B, MASUKKAN GELATINE KEDALAM AIR PANAS DAN BIARKAN IANYA LARUT. SETELAH LARUT KACAU SEDIKIT.

6. PUKUL CREAM CHEESE BERSAMA DENGAN GULA HINGGA BERKREM. MASUKKAN GELATINE DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA.

7. MASUKKAN LEMON JUS DAN OREO. GAUL HINGGA RATA.

8. SATUKAN PULA WHIPPING CREAM DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA SEMUANYA TERGAUL RATA. JGN SAMPAI ADUNAN CAIR PULAK YERR.

9. TUANGKAN ADUNAN INI KEATAS OREO CRUSH YG TELAH SEJUK TADI. RATAKAN DAN LETAK LAA BISKUT OREO SEBAGAI DECO DIATASNYA.


10. SEJUKKAN ADUNAN KEDALAM ESBOK SELAMA 4 JAM ATAU LEBIH. KALAU NAK LAGI SEDAP...SEBELOM MAKAN MASUKKAN DALAM FREEZER SELAMA 15 MINIT...HMM NYUM2...MCM LAA PUTRI YG MAKAN EK HEHEHE.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : BAKING MUM
OLAHAN : PUTERI MANJA DAN AINI










FOR THIS RECIPE


12 comments:

  1. salam kenal Puteri, wah nampak macam sedap dan pastinya sedap kan, akak macam nak test lah copy resepi ya ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak Noor....yg kek atas ni anak dara putri buat kak sbb putri tak makan cheese hehehe...mmg nampak sedap tapi tu laa tak makan lak...anak jerr yg minat sangat ngan kek cheese oreo ni...try laa buat kak senang jerr bahan dia kan...

      Delete
  2. Replies
    1. Hii sayang....haa part potong tu mama dia potong dengan hati2 hehehe...dear u tau makan cheese kek oreo ni kerr...kalau suka must try resepi mudah ni tau hehe...

      Delete
  3. ya allah kak...
    sdpnye..pndi buat kek..solute lah!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. well kek yg cheese ni anak pompuan akak yg buat...eila try laa buat...

      Delete
  4. wahhhhh sedapnyer...mmg dh lama cari resepi oreo cheescake ni...nk resepi ye...tq

    http://mummyzulizan.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sedap bagi yg sukakannya...tuk saya tka berapa sangat yg suka anak2...anywya selamat mencuba...^_^

      Delete
  5. Nk tanya jus lemon tu utk apa? Blh x klu xletak @diganti dgn cuka ke? Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh bole jerr kalau tak mau letak...perisa ni kira cam kasi cheese kek ni lebih sedap...ada rasa cam tangy taste...sbb cheese kek so cheesy gitukan so letak perahan limau ni kasi dia kelainan sikit laa cam tu hehe anyway terpulang kalau tak mau letak pun takpe...just leave that aside tak perlu ganti dengan apa2 ok...

      Delete
  6. cream cheese tu pakai jenama apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dearr tak kira jenama apa as long cream cheese yerr...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...