Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Monday, 8 April 2013

ALMOND CINNAMON TWISTS PUFF PASTRY

Haa tu diaaa ber Twists pulak puff pastry ni tau. Alaaa putri terlupa laa nak roll kan dia dulu sebelum menggunakannya kasi dia leper sedikit so dia tak laa mengembang setaman cam ni hahahaha. Perhaps kalau gelekkan pastry ni dulu mesti dia memanjang jerr leher muahaha asal bole jerr tau mak ni buat ayat tau huhu tapi kenyataan cam tu laa sib baik mak twists dia habis2an terbelit2 berpintar2 ok. Then bila masak laaa dia cam nak mengeliat terbukak balik laa pulak hahahaha. Apa kess seyyy haa mungkin sbb lupa nak gelek dia kasi buang segala angin tu yg mengembang kot. Apa pun u guys jgn terlupa cam putri tau. Yg anak putri lak dia ni tak makan cinnamon...nyampas cerewet...haa dia tak tau pung dalam puff pastry ni ada cinnamon...shhhh dia makan LICINNN beb muahahahaha (gelak jahat gitu hahahaha). Dashyat tul dia makan tak sempat2 tanya dalam ada apa...selalu ek mama dia bingit ngan soalan2 yg hampeh betui hahahaha. Asal ada bawang tak makan...asal ada benda pelik2 tak makan..haaa AMACAM sedap kahhh ira ekekekekeke. Sedap kan kan sbb tu main makan tak tanya pun...huhu ku berjaya membuat dia makan benda yg dia tak suka hehehe. Anyway tak susah pun nak buat benda ni mudah sangat2. Cam kejap mata pun bole buat tau hua3. Ok laa apa kata kita terjun ke dapur putri kita selak apa resepinya ek...jom jom.


BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 55-60 KEPING)

- 1 PAKET PUFF PASTRY YG KECIL (DALAM ADA 10 KEPING)
- 2 SUDU BESAR BUTTER/MARGERIN DICAIRKAN
- 4 SUDU BESAR GULA PASIR
- 1 SUDU BESAR SERBUK CINNAMON
- 2 SUDU BESAR SERBUK ALMOND




CARA2NYA

1. GRIS LOYANG DAN KETEPIKAN.


2. SATUKAN SERBUK CINNAMON, SERBUK ALMOND DENGAN GULA PASIR. GAUL RATA.

3. GELEK PUFF PASTRY SIKIT DAN SAPU BUTTER/MARGERIN YG DICAIRKAN TADI DIATASNYA.

4. TABURKAN CAMPURAN SERBUK CINNAMON TADI DIATASNYA DAN TEKAN2 SEDIKIT.

5. TERBALIKAN 5 KEPING PASTRY DAN CANTUMKAN/LEKATKAN/LETAKKAN 5 KEPING LAGI DIATASNYA SEPERTI DALAM GAMBAR. BERMAKNA DIATAS DAN DI BAWAH PASTRY ADA SERBUK CINNAMON. TEKAN2 SEDIKIT.

6. POTONG MEMANJANG PASTRY DAN TWISTS KANNYA SEPERTI DALAM GAMBAR. HUJUNGNYA TEKAN2 SEDIKIT SUPAYA PASTRY PUFF TAK TERBUKA.

7. BAKAR PADA SUHU 180C SELAMA 12-15 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. BIAR GARENG SEDIKIT LAGI ENAK DIMAKAN TAU. JGN LUPA BUAT AIR PANAS SEKALI HEHE.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : WOMEN'S WEEKLY BOOK
OLAHAN : PUTERI MANJA







FOR THIS RECIPE

6 comments:

  1. Sungguh menarik dear.. Tq for sharing.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thks juga...nanti bole laa u try ek...sama2 kasih...

      Delete
  2. as salam pu3, nanti singgah umah akak amik award...

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam kak...award apa tu kak amik kat umah lagi hehehe...^__^

      Delete
  3. Kira lekat 5keping sekaligus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes lekat kan sekali semua laa...then tekan2 sikit baru potong tau...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...