Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Saturday, 8 December 2012

HOMEMADE SOS CILI & POPIAH GORENG

Salam my dearest teman2 semua. Aduh minta maaf banyak2 kat u aolss sbb smlm putri tka sempat nak share. Mata berat sangat2 sampai nak menaip pun kelabu asap jerr nampak...bintang2 berkelip2 depan mata....tanda letih dan ngantuk laa tu. Lagi pun kita baru balik kerja tau. Dah tu berkobar2 nak share pasal sos cili ni. Then bila dah share tu haa start laa mata kelabu asap...dah tak bole nak taip apa2 dah...asyikkk kerr lainnn jerr tekannya.....dddd laa kkkk laa kan kan obvious sangat letih tu yg rehat sebentar. Rehat sebentar??? wahahaha rehat2 tengok dah tak sebentar lagi sbb sedar2 jerr dah time nak masak lak tuk family makan mlm. Pastu sambung lak tengok2 citer MAHARAJA LAWAK kat tv haa tu pasal laaa tak sempat ekekeke. Sori yerr cayang ku semua jgn marah nanti kena jual...dah tu tak laku tau ekekeke gurau jerr huhu. Ok putri nak citer sikit pasal homemade sos cili ni. Lama dah dok mencari2 sos cili yg terbaik. Bermacam2 jenis dah putri cuba..resepi org tu org ni...semuanya hampa seyyy. Bukan tak sedap...tapi rasa dia tu tak sampai lagi kerr tahan yg putri nak. Last2 terjumpa satu blog ni...blog Kak Rose....thks kak for sharing the recipe yg juga kak rose dapat dari blogger yg lain...dari situ putri olah tukar sikit sana sini tuk mendapatkan citarasa yg putri nakkan. AKHIRnyaaa WOW!!! mamamia...berjaya juga...YESZA!! TERBAIK antara sos2 yg sedia ada wah gituuu sekali promo putri tau. Tak tipu...seriously mmg sos thai buatan sendiri. Alaa u aollss jgn laa sama kan dengan sos cili dalam botol tu...tu lain laa ni HOMEMADE sos cili so eventually rasa dia tak sama laa tapi still yg TERBAIK antara sos2 cili buatan sendiri yg ada tu. Well apa kata u guyss try laaa buat dan rasa sendiri...then u'll be THANKFULL kat putri sbb buat sos ni tau hehehe terlebih sudah. Apa pun putri mmg nak share apa sajerr resepi yg putri pelajari dengan u aolls. So u guys pun jgn laa lokek nak share resepi yg u aolls ada ek...share laa kat putri juga tau huhuhu. Bagi yg dah sharekan resepi pada putri secara langsung atau tak secara langsung terimakasih yg tak terhingga sbb sudi berkongsi. Berbalik pasal sos cili ni. Setelah mencuba HANYA sekali putri dah terus terpikat. TAKDE setitik pun putri buang seperti mana yg lain2. Putri terus membuatnya dan terus membuatnya sampai dah 4 5 kali buat tau...semua habis. I just LOV it!!! tak puas makan sos ni...asyik nak cicih jerr tau siap jilat kuah tu lagi muahahahahaha apa jerr. Sedap punya pasal laa tu. Masa mula2 dapat resepi ni alaaaaa putri ngeluh sbb putri tak pernah lagi jumpa sos NAMPLA iaitu sos ikan. Mana nak cari kan...then hari tu juga try cari kat kedai...laaa ada rupanya cuma putri tak perasan. Now I know kenapa sos ni sedap...sbb adanya sos ikan didalamnya. Seriously kalau just masak cam tu jerr mmg takde rasa apa pelik jerr rasa...but once u letak sos ikan ni makkkk oiiiiii terbaikkk!!! u guys must try...mmg sangat2 disyorkan. Jom laa cepat tulis resepi dan pi beli bahan2nya...JOM JOM serbuuuuu...




BAHAN2 TUK POPIAH

- 1 PAKET KULIT POPIAH
- 2 KEPING TAHU DIGORENG DAN DIHIRIS2 MEMANJANG
- 1 BATANG CARROT DIHIRIS2
- 1BIJI SENGKUANG YG SEDERHANA BESAR DIHIRIS2
- 2 SUDU BESAR DARI BAHAN2 KISAR
- SEDIKIT SERBUK LADA SULAH
- GARAM@SECUKUP RASA

*** DISINI PUTRI TAK LETAK TAUGEH MEMANDANGKAN IANYA CEPAT LAYU DAN TAK SESUAI TUK DISEJUK BEKU***


BAHAN2 KISAR

- 2 BIJI BAWANG BESAR

- 2 BIJI BAWANG PUTIH
- SEDIKIT IKAN BILIS



CARA2NYA

1. TUMIS BAHAN2 KISAR SEHINGGA GARENG DAN MASUKKAN SERBUK LADA SULAH. KACAU2 SIKIT.

2. MASUKKAN CARROT DAN GAUL2 SAMPAI CARROT SEDIKIT MASAK. PUTRI TAK LETAK APA2 AIR SBB TAK MAU BAHAN2 NI BASAH. NAK ADUNAN BIAR KERING JADI KULIT POPIAH TAK KOYAK MASA GULUNG.

3. SETELAH CARROT MASAK SEDIKIT MASUKKAN PULA SENGKUANG DAN GAUL2 SEHINGGA SEMUA BAHAN LAYU SEDIKIT. ANGKAT DAH TOSKAN DALAM TAPIS DAN DIBIARKAN BETUL2 SEJUK BARU DIGULUNG.

4. SETELAH SEJUK BOLE LAH SEDIAKAN KULIT POPIAH...MASUKKAN SEDIKIT SAYUR DAN TAHU DISUSUN DISAMPINGNYA DAN GULUNG RAPI. HUJUNGNYA SAPUKAN SEDIKIT TELUR TUK LEKATKANNYA.

5. SIAP TUK DIGORENG DAN DIHIDANG PANAS2 DENGAN HOMEMADE SOS CILI. KALAU NAK BEKUKAN PUN BOLE GORENG SEDIKIT..TOSKAN MINYAKNYA DAN SIMPAN DALAM TUPPERWARE SIAP TUK DIBEKUKAN.


SELAMAT MENCUBA!!!

HOMEMADE SOS CILI


BAHAN2NYA

- 10 TANGKAI CILI KERING DIRENDAM AIR PANAS
- 200 ML AIR
- 80 ML CUKA MASAKKAN
- 70 GM GULA PASIR + 1 SUDU MAKAN GULA MERAH
- 1 BIJI BAWANG PUTIH
- 1½ SUDU BESAR NAMPLA SOS (SOS IKAN)

- 1 SUDU KECIL TEPUNG JAGUNG + 1 SUDU BESAR AIR (DIBANCUH)

CARA2NYA

1. PASTIKAN CILI KERING BENAR2 LEMBUT. THEN SATUKAN CILI KERING, BAWANG PUTIH DAN CUKA. BLENDER BAHAN2 TADI SEHINGGA CILI LUMAT.

2. SETELAH LUMAT MASUKKAN AIR DAN BLENDER SEKEJAP TUK SATUKAN SEMUANYA.

3. MASUKKAN BAHAN2 BLENDER TADI KEDLM PERIUK DAN CAMPURKAN GULA. MASAK SEHINGGA GULA LARUT DAN MENDIDIH.

4. MASUKKAN SOS NAMPLA@SOS IKAN DAN KACAU2 SIKIT. AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR TEPUNG JAGUNG SAMBIL TERUS MENGACAU.

5. KALAU BAGI ANDA YG SUKAKAN KUAH PEKAT BOLE LAA MASAK LAMA SEDIKIT. PUTRI SUKA YG SEDANG2 SAJAA. DAH SIAP SEJUKKAN DULU SEBELUM DISIMPAN KEDLM ESBOK. SIAP TUK DIHIDANG BILA2 MASA.


SELAMAT MENCUBA!!!








SIRAM SOS CILI ATAS TURKEY BACON PUN SODAP TAU...YG PASTINYA BELI YG HALAL GITU HEHEHE ...JEMPUT MAKAN SEMUA...




FOR THIS RECIPE

4 comments:

  1. As-slm....tq pu3....resepi yg dkongsi semua sedap2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam dearr....sama2 kasih nanti bole laa try buat ek...salam perkenalan...~_*

      Delete
  2. Kala x tambah sos ikan 2 bley x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak letak mmg maung rasa cili dia nanti....sos tu akak menghilangkan rasa cili mentah tu....

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...