Ok kali ni putri ingin mengetengahkan puding in the jar pulak. Kalau biasa kita dengar org buat cake in the jar kan atau gula2 dalam botol kerr kan tapi kurang kot yg buat puding dalam jar. Atau mungkin ada yg tak terpikir bole buat cam ni. Oh well sekarang dah tau kan kan idea cam ni lagi bagus. Kemas tak terdedah dan sangat2 sesuai tuk HANTARAN. Kalau kita kreatif...bahan cam ni juga bole kita hiasa dimeja pengantin tau. Kalau ikot putri laa kan...MMG ADA IDEA gitu...kes belasah...hehehe. Belasah pun belasah yg terbaik OK huhu. So since dah ada idea buat cam ni apa kata kita perluaskan lagi dengan membuat puding2 lain yg diletak dalam botol cam ni dan dihias CANTIK. InsyaAllah putri juga akan terus berkongsi ciptaan dari hasil putri sendiri ek..nantikan tau dan terus setia mu disisi ku...fuhhh ayatt madah berhelah yg tak bole ANGSSSS seyyy muahahahahaha. Ok laa putri letak lagi salinan resepi kat sini ek...mungkin sedikit berbeza jerr...apa2 pun JOM LAYAN!!bagi yg nak tau dari mana putri dapatkan botol tu sila klik SINI
- 1 SUDU KECIL AGAR-AGAR SERBUK
- SEDIKIT ESEN VANILA
- 200 ML SUSU SEGAR
- 50 GM GULA KASTOR
- 190 ML WHIPPING CREAM
- 1 SUDU KECIL AGAR-AGAR SERBUK
- 250 GM STRAWBERRIES
- 80 ML AIR
- 80 GM GULA KASTOR
- 1 BIJI PUTIH TELUR
- SEDIKIT PEWARNA PINK
- 80 ML AIR
- 80 GM GULA KASTOR
- 1 BIJI PUTIH TELUR
- SEDIKIT PEWARNA PINK
LAPISAN KETIGA SUSU
- 1½ SUDU KECIL AGAR-AGAR SERBUK
- SEDIKIT ESEN VANILA
- 200 ML SUSU SEGAR
- 50 GM GULA KASTOR
- 200 ML WHIPPING CREAM
- 200 ML SUSU SEGAR
- 50 GM GULA KASTOR
- 200 ML WHIPPING CREAM
** BEBERAPA BIJI STRAWBERRIES DI HIRIS UNTUK HIASAN **
CARA2NYA
1. HIRIS DADU BEBERAPA BUAH STRAWBERRIES ATAU POTONG MENGIKOT CITA RASA SENDIRI.
2. MULAKAN DENGAN LAPISAN PERTAMA SUSU DAHULU.
- SATUKAN SEMUA BAHAN2 KECUALI WHIPPING CREAM. MASAK ATAS API DAN KACAU SEHINGGA GULA LARUT.
- MATIKAN API, MASUKKAN WHIPPING CREAM TADI DAN KACAU HINGGA RATA.
- DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK MASUKKAN ADUNAN SUSU KEDALAM BOTOL YG SEDIA ADA. MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT. PASTIKAN SEMUA BERISI SAMA RATA.KETEPIKAN.
3. LAPISAN STRAWBERRY PULA.
- BUAH STRAWBEERIES DIKISAR BERSAMA AIR DAN PEWARNA PINK HINGGA LUMAT.
- KLUARKAN DAN MASUK KEDLM PERIUK. SATUKAN SEKALI DENGAN GULA DAN AGAR2.
- MASAK HINGGA GULA DAN AGAR2 LARUT. MATIKAN API.
- DLM BEKAS LAIN PUTIH TELUR DIPUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGI SEHINGGA KENTAL BERTANDUK.
- MASUKKAN SEDIKIT AGAR2 STRAWBERI TADI KEDALAM PUTIH TELUR SAMBIL MEMUKUL.
- MASUK BAKI AGAR2 STRAWBERI KEDALAM PUTIH TELUR DAN KACAU RATA.
- DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK JUGA TUANG AGAR2 STRAWBERI DIATAS LAPISAN SUSU TADI SEDIKIT DEMI SEDIKIT, JUGA SAMA BANYAK. KETEPIKAN.
4. LAPISAN KETIGA SUSU JUGA.
- SATUKAN SEMUA BAHAN2 KECUALI WHIPPING CREAM. MASAK ATAS API DAN KACAU SEHINGGA GULA LARUT.
- MATIKAN API, MASUKKAN WHIPPING CREAM TADI DAN KACAU HINGGA RATA.
- DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK JUGA MASUKKAN ADUNAN SUSU KEATAS ADUNAN STRAWBER DAN PASTIKAN IANYA HAMPIR PENUH. MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT. PASTIKAN SEMUA BERISI SAMA RATA.
- TABURKAN PULA BUAH STRAWBERI PADA KESEMUA BOTOL.
- MULAKAN PROCESS DENGAN MENOLAK SEMUA BUAH KETEPI BOTOL SEPERTI DALAM GAMBAR MENGGUNAKAN HUJUNG SUDU.
- PROCESS NI KENA BUAT BERULANG KALI DARI SATU BOTOL KERR SATU LAGI BOTOL SEHINGGA SEMUA BUAH KELIHATAN. BUAT PROCESS NI SEBELOM AGAR2 MENGERAS. BILA DAH KELIHATAN TEPI2 DIA KIRA DAH OK LAA TU. THEN BOLE LAA KITA SEJUKKAN DALAM ESBOK. BARU SEDAP MAKAN...
sy mintak ye resepi ni..
ReplyDeletebole jerr silakan...^__^
Deletesuka tengok resepi dlm blog ni... mohon amik ya? :)
ReplyDeleteThks alot sis sudi singgah blog putri ni...teruskan menyokong masakkan dari blog ni yerr dearr..^__^ oh yerr silakan bole jerr amik mana2 resepi u berkenan...^__^
Delete