Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Thursday, 30 May 2013

KEK TAPAK KUDA WITH STEP BY STEP PUTRI STYLE


video
Alhamdulillah dapat jugak saya videokan resepi tapak kuda nie dan akan ada vd seterusnya sekiranya diizinkan inshaa Allah...teruskan menyokong blog putri yerr...^_^

Assalamualaikum dan selamat ptg semua. Masih setia kah diri mu pada ku? Harapnya setia selalu yerr. Tanpa anda teman2 tersayang putri tak berkmakna blog ni tau. Pada yg sering berkunjung kerr sini terimakasih yg tak terhingga sbb tak putus2 jengah blog putri ni. Pada yg pertama kali masuk tu...sila laa jengah2 selalu ek...jengah sampai jenuh hehehe. 

Pagi tadi agak bz sikit tu yg tak sempat nak masukkan resepi awal2...biasa laaa putri ni kan slow motion selalu hahaha. Anyway nak citer sikit pasal resepi kali ni. Kek tapak kuda ni dah lama dah putri AIM tapi masih tka berani nak cuba. Sbb pertama tak berani adalah kegunaan telurnya yg banyak...wahhh cam takot tak menjadi. Dah banyak kali ulang kaji bahan2 dan cara2nya tapi masih kecut hahaha. Masuk blog org ni masuk blog org tu semua dah try buat tapi putri masih takut2 laa. Semangat nak try membara bagai api membakar hutan muahahaha...terlebih sudah huhu. Cuma keraguan tu yg melebhi dari keberanian. Then kelmarin putri dok surfing net ni...tetiba termasuk satu blog ni..waduhhh terlupa nama blognya cari2 balik jumpa alahaiii tapi sempat laa amik nama dia. Menulis dalam bahasa omputih seluruhnya adik Aishah kita telah membuka mata dan hati putri tuk mencubanya smlm. Putri terpengun dengan keberanian dia membuat kek tapak kuda ni tu yg putri pasang KUDA2 hahaha masuk dapur terus buat. Perhaps melihat hasil yg adik kita buat tu menjadi tu bertambah berani nak try buat. Putri yakin sangat pasti menjadi dan TERNYATA percubaan pertama ku menjadi...wahhh hapi seyyy. Satu jerr yg berlainan sikit putri buat dari kek tapak kuda kawan2 lain...tapak kuda ku BERSEPATU merah lagi hahahaha. Jgn marah haa sajerr buat kelainan sbb putri yakin dengan mewarnakannya kek terlihat berseri2 gitu...kek tapak kuda ku yg ber high heels muahahaha. Apa pun terpulang pada kita laa nak mewarnakan atau tak pilihan tu ada pada kita. Perkara yg perlu anda ketahui adalah kek ni sangat2 LEMBUT sedap dah terpower...resepi asal dari Chef Puan Aini Salim. Terimakasih kat puan kak Aini kita yg sudi berkosi resepi kat kita semua. Oklah guys jom naik kuda masing2 kerr istana putri di padang pasir. Jgn lupa kudanya pakaikan kasut otey hahaha...jom jom...


BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 2 LOYANG 10X10 INCI)

- 5 BIJI TELUR GRED A (PUTIH DAN KUNING)
- 5 BIJI KUNING TELUR GRED A
- 225 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU BESAR OVALETTE
- 110 GM TEPUNG HONGKONG (TEPUNG GANDUM PUN BOLE) DIAYAK
- 10 GM TEPUNG SUSU DIAYAK
- 1 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 140GM BUTTER DICAIRKAN
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- SEDIKIT PEWARNA PILIHAN



*** TEPUNG HONGKONG LEBIH LEMBUT BERBANDING TEPUNG BIASA. SATUKAN SEMUA TEPUNG DAN AYAK SEKALI DENGAN BAKING POWDER. BUTTER DICAIRKAN TERDAHULU DAN DISEJUKAN SEPENUHNYA. ***

CARA2NYA

1. TELUR, GULA DAN OVALETTE DI PUKUL DENGAN KELAJUAN SEDERHANA SEHINGGA KEMBANG PEKAT SELAMA 8-10 MINIT. LIHAT GAMBAR SEBAGAI CONTOH. SELAGI TAK PEKAT PUKUL LAGI OK.

2. MASUKKAN SEMUA TEPUNG YG TELAH DIAYAK TADI KEDALAM TELUR DAN PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.

3. MASUKKAN BUTTER CAIR DAN ESEN VANILA KEDALAMNYA DAN GAUL DENGAN SPATULA PERLAHAN2 SEHINGGA BERGAUL RATA.

4. ALAS LOYANG 4 SEGI 10X10X1 (GUNA 9X12X1 LEBIH BAIK JUST NICE) DENGAN BAKING PARCHMENT PAPER.

5. AMBIL SUKU DARI ADUNAN TADI DAN MASUKKAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KE DALAM LOYANG. PASTIKAN IANYA MENUTUPI LOYANG SELURUHNYA. JGN TEBAL AGAK2 OK. KALAU NAK BUAT CORAK CAM PUTRI ASINGKAN 2 SUDU BESAR KEDALAM PIPING BAG KECIL DAN KETEPIKAN.

6. ADUNAN SELEBIHNYA WARNAKAN MERAH DAN GAUL RATA. MASUKKAN DALAM PIPING BAG JUGA DAN PIPEKAN KEATAS ADUNAN PUTIH TADI. PIPEKAN PULA ADUNAN 2 SUDU BESAR YG KITA ASINGKAN TADI KEATAS WARNA MERAH BERPETAK2 SEPERTI DALAM GAMBAR. GUNAKAN LIDI SATAY DAN GARISKAN CORAK MENGIKOT KREATIVITI MASING2. JGN COCOK LIDI SAMPAI BAWAH...CUKUP BAHAGIAN ATAS SAHAJERR.

7. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 170C-180C SELAMA 8-10 MINIT BERGANTUNG PADA OVEN MASING2.

8. SEDIAKAN TUALA KECIL. BILA ADUNAN DAH MASAK KLUARKAN DAN CEPAT2 TERBALIKKAN ATAS TUALA TADI. LIHAT GAMBAR.

9. KETIKA MASIH PANAS2 LAGI KITA TERUS MEMBUATNYA. POTONG ADUNAN KEPADA 2 BAHAGIAN.

10. SAPUKAN NUTELLA DIATAS KEK YG TELAH DITERBALIKAN (BAHAGIAN MERAH DIBAWAH DAN PUTIH DIATAS) DAN LIPAT DUA SEPERTI DALAM GAMBAR. GUNAKAN PLASTIK CLING, BUNGKUS KEK DAN SIMPAN DALAM PETI SEJUK SEBENTAR SEBELOM MEMOTONG.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : AINI SALIM
OLAHAN : PUTERI MANJA































FOR THIS RECIPE


39 comments:

  1. salam puteri..

    memang cantik dan mejadik la kek tapak kuda tu..tahniah ya..ada lagi tak?huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali...

      thks for ur compliment....ni sajerr tukar tapak warna merah hehe dah abis dimakan anak2 heheh...

      Delete
  2. wah menarik lah macam akak nak try lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii akak...menarik kan..ni 1st time putri try tau..buat laa kak try insyaAllah menjadi hehehe

      Delete
  3. Replies
    1. Sedap dan menawan kan kan kan hehehe

      Delete
  4. Aslmkum Puteri
    menarik kek tapak kuda ini....kekpun nampak lembut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam my dearr...

      Thks dearr...yes mmg keknya sangat2 lembut ni pun 1st time buat tau...^_^

      Delete
  5. nampak sedap sgt...jenput masuk ker blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com untuk mendapatkan harga istimewa produk shaklee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih sudi singgah kerr blog putri...insyaAllah akan saya singgah kerr blog awak....

      Delete
  6. Tq for sharing the resipi Puteri and siap ngan step nyer lagi.. nanti saya nak coba la, dulu pernah wat tapi tak menjadi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 kasih dearr...insyaAllah kalau ikot step putri ni sapa tau menjadi kali ni kan...selamat mencuba yerr...^_^

      Delete
    2. blh bg tau tk.? mcm ane nk lipat kek tapak kude tk patah..

      Delete
    3. dearr setiap oven kepanasan dia berbeza2...so pastikan kek tak over cook sbb ia akan buat kek mudah patah. Maksud over cook tu jgn bakar lama...mungkin kena kurangkan masanya...

      Delete
  7. salam puteri...nak tanye...kenapa mesti guna tuala time meroll n nape tak guna kertas minyak atas plastik..? satu lagi..tuala utk meroll tu, mesti basah atau pun kering..tq ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam my dearr...ok soalan pertama kenapa guna tuala...actually bila buat tapak kuda kita tka gunakan ketas minyak sbb kulit pada kek ni akan mudah tersopak bila kena kertas minyak. Sbb tu dibalut dengan plastik so bila kita buka kita akan perlahan2 tarik manakala kertas mcm mana kita perlahan2 tarik pun ia akan tetap melekat. Soalan kenapa tuala tu tak alas plastik...pertama kek sangat lembut...mana kala plastik cling sangat sensitif dan mudah crumple sbb tu laa guna tuala tuk membentuk kemudian baru balut plastik. Tuala digunakan sbb ketebalannya dan sangat flexible bila mengulung atau melipat kek. Harap jawapan serba sedikit dapat membantu...

      Delete
    2. Oh yerr tuala tu harus kering....ingat yerr kalau kita berhadapan dengan kek2 gulung atau lipat kena gunakan tuala agar kek membentuk dengan rapi dan tak mudah patah insyaAllah....selamat mencuba...

      Delete
  8. Salam sis..
    Semasa membakar kita harus menggunakan api atas atau bawah, atau kedua2nya?
    Kenapa adunan saya cair semasa saya pipekan.. Adakah disebabkan telur kurang kembang semasa dipukul?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali sis...sekiranya resepi tidak menekankan apa2 cara pembakaran maka apinya atas dah bawah kita gunakan.

      Cair? sis adunan kena betul2 sepekat2 nya tau..bila kita angkat adunan tu berat dan lambat nak turun...perhatikan gambar contoh...dia kalau buat kek yg mengguna banyak telur..putri syorkan mixernya harus yg bermutu tinggi maknanya motor dia kuat semasa memukul bagi memberi impak pada adunan. Kalau mixer2 biasa adunan agak payah nak naik dengan sempurna malah kena lebih lama memukul sampai kadang tu motor mixer berbau sbb lama sangat hehe...so the best guna mixer yg besar2 ok...

      Delete
  9. Kak kadang kadang bile I bake jadi kadang kadang kulit die mase membakar die jadi tak cantik bile da kelaur kan die mcm megurutu da senang tukupas da pecah... kenape

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memandangkan kek tapak kuda tak bole nak bakar lama2 menyebabkan kulitnya mmg lembut dan mudah terkupas. Sepatutnya kalau itu terjadi kita kena masak lebih lama lagi dengan suhu rendah dari biasa akan tetapi kita tka bole buat begitu sbb kek akan mudah patah. So apa yg patut kita lakukan adalah mengendalikan kek ni dengan berhati2. Biasanya kek putri tak terkupas dan apa yg putri lakukan lepas gulung saya cepat2 masukkan dalam freezer selama 5-7 minit dan kluarkan dan letak pulak kat peti sejuk biasa. Satu lagi...masa nak membuka balut kena pastikan kek dalam keadaan sejuk...insyaAllah kulitnya tidak terkupas. Ketika menggulung pastikan kek telah digulung dengan kain terdahuhu jadi kulit kek tidak terkupas2.

      Delete
  10. Salam,

    Boleh tak kalau saya kacau butter cair dan vanilla essence menggunakan mixer? sebab saya try guna spatula gunakan teknik "folding" tapi adunan dia menjadi cair walaupun dikaup dengan pelahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam my dearr....aduhaiii PLS jgn sesekali gunakan mixer ketika "fold" minyak dalam adunan...kalau vanila nak guna mixer ok lagi tapi tidak minyak tau...minyak mmg kena fold. Pastikan adunan pekat sebelom memasukkan minyak dan fold gunakan senduk kayu ke satu arah sahajerr...jgn over fold nanti dia cair...awak fold sekali stop 2 saat then fold again n stop again. Pastikan juga fold sampai bawah ok. Kalau ada video mmg saya tunjuk cara2nya sekali...insyaAllah doakkan moga dimasa akan datang saya akan cuba videokan apa yg saya buat...anyway salam ramadhan dearr...

      Delete
  11. Salam kak kenape yer kek saye buat beberapa kali semuanya patah? Tak pulak terlebih lama kat oven.. Btw kenapa tak bleh masukkan mentega ketika masih panas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam lebaran...maafkan saya sbb lewat membalas komen awak...dearr kek ni mmg sangat2 sensitif dari segi lipatannya mmg tka mudah kalau bagi mereka yg tak biasa...kalau patah tu...salah satu sbb adalah sbb kek terlebih waktu masak kena kurangkan time masaknya...then kena cepat2 letak coklat dan lipat kena pelahan2 dearr kalau tetap patah nampaknya u kena tengok depan2 demo cam mana org lipat kek dearr...Kak putri tak dapat nak membantu banyak sbb semuanya terpulang pada tangan kita yg membentuknya...

      Delete
  12. salam kak...bole x klu sy guna foil untuk balut ? sb xda plastik cling..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kembali dearr...bole jerr guna foil tapi hati2 laa jgn sampai terpatah pulak yerr...

      Delete
  13. salam puteri,
    sy dh cuba resepi puteri ni, tapi bab meliapt tu gagal.. KEK PATAH!!, ketebalan kek tipis ke tebal yg sesuai utk memudahkan lipatan dibuat, lg 1 kalau butter tu kita tukar margerin bole tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam my dearr...aduhaiiii part lipat nie laa part yg paling seram...ok camni yerr sebaik2nya kek tu tidak nipis dan waktu membakar juga penting tau...jgn terover bake sbb kek akan keras dan akan mudah patah nanti. Kalau nak guna margerin bole jerr dearr no problem at all...

      Delete
  14. Assalam kak kalau guna gula halus tak payah gula castor boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam...kalau takde gula kastor bole jerr ganti gula halus no problem rasanya ^__^

      Delete
  15. Saya suka cara awak menjawab soalan, very commited. Terimakasih dng keikhlasan awak. Allah saja membalas budi awak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah terimakasih kerana sudi memberi komen diruangan blog putri nie...itu laa saya dan itu laa cara saya menjawap pada setiap soalan yg ditanya dan sebole2nya saya akan cuba membantu mana yg termampu...amin2 thks yerr dah mendoakan buat saya...^__^

      Delete
  16. Assalam kak, kalau tak campur susu tepung, boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam dearr maaf lambat reply...rasanya takde masalah gantikan susu tepung tu kepada tepung hongkong...maknanya tambah kan 10gm tu pada tepung hongkong...harap adik paham dengan penjelasan akak ^__^

      Delete
  17. Salam sis,
    Boleh saya tahu bila awak bake apa temp oven awak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali dearr...seperti yg tertulis bakar pada suhu 170c atau 180c no problem ^__^

      Delete
  18. Salam Puteri,
    Boleh saya tanya? Oven awak berapa litre ye? Saya bakar dalam 15min tapi kek saya patah dan kulitnya kering. Sebab oven saya 28L jadi saya tak boleh nak agak nak bakar berape minit. Maaf ye saya byk bertanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali...maafkan putri baru sempat nak masuk setelah lama tak muncul...ttg soalan anda pasal oven...oven yg putri gunakan adalah yg besar yg lekat pada kabinet...harap awak paham sbb saya tak pasti ttg litre nya. Dearr maaf yerr pls jgn bakar terlalu lama mungkin awak kena bakar dalam 8 minit dulu dan tngok camna sbb keke ni kalau bakar terlalu lama dia akan patah dearr...pls take note yerr..bole jerr tanya seberapa banyak yg awak nak dan saya akan cuba membantu ^__^

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...