Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Wednesday, 5 June 2013

ALMOND PANDAN COOKIES

Adoiiyaiii tak sempat2 putri nak updatekan resepi almond pandan ni tau. Ada jerr kes baru yg tak solve2 lagi. Penuh misteri lagi tau hua3. Actually ptg tadi dah siap susun dan edit semua gambar...tetiba lak BIL dtg nak tlg betulkan plug yg dah lama mintak nyawa tu muahahaha. Mmg kena tukar sangat2 tu yg kena off semua electric lam umah sbb tu laa tergendala jap project nak letak resepi ni. Wah dekat 2 jam juga laa hubby ngan abg dia perbetulkan plug tu...putri lak siap DOA "mintak2 laa semuanya berjalan lancar...dapat laa masuk tenet" huhuhu. My BIL sebenarnya cuak juga takot tak bole buat mmg PARAH keadaan plug dalam bilik putri masa tu mmg kalau org tak betul2 kuat IMAN mmg kesat peluh terus angkat kaki belah beb hahaha. Terimakasih laa BIL yg sudi tlg kami...kalau hubby buat sorg2 mmg abis berbakul2 laa putri kena bebel hua2...aikkk sapa yg mak nenek ek putri kerr hubby muahahahaha...apa2 laaa hehehe. Again BIL thks many2 ek..nanti esok2 putri masak special kasi sama u n family enjoy makan tau hehehe. Anyway lepas siap semua dah masuk waktu magrib lak then nak gi jogging pulak huhu. Well kali ni lebih kurang sejam kami berjogging...wow!!! lama tu...without stopping ok ahakss. Walau tak lari banyak *sbb tak larat muahaha* namun tetap terus berjalan. Pernafasan pun dan bole kawal dengan lebih baik dari mula2 dulu. Looking forward nak jogging kat kawasan lain pulak...nak join putri kerr jom laa hehehe. Ok ni prihal kukis lak...kali ni putri mencuba resepi yg putri dapat dari internet. Very interesting sbb lain dari yg lain...bau pandan dia yg semerbak kalahkan minyak wangi hehehe. Rasa dia dah tentu pandan laa beb. Pada peminat pandan bole laa try resepi ni..tak rugi cuba bole buat tambah2 tuk raya nanti. Jom laa kita tak yah citer panjang sekarang juga bawak piuk belanga pisau sabit semua ek hahaha nak sabit rumput kerr haperr hahahaha...ok laa jom jom...


BAHAN2NYA MENGHASILKAN 60-65 KEPING 

- 100 GM BUTTER
- 60 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL PANDAN PASTE
- 100 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 50 GM TEPUNG JAGUNG DIAYAK
- 40 GM SERBUK ALMOND

*** GUNAKAN ACUAN BERCORAK BUNGA LEBIH CANTIK TAU. PUTRI HARI TU TKA JUMPA ACUAN BUNGA YG PUTRI ADA TU...TU YG PAKAI APA YG NAMPAK. ATAS DIA TU TAK SEMESTINYA KITA CORAKKAN. PUTRI SAJERR LETAK COKLAT PUTIH YG PUTRI MICROWAVEKAN SEBELOM MENGGUNAKANNYA. SATU LAGI KALAU BAKAR LEBIH LAMA WARNA DIA AKAN BERTUKAR GELAP SIKIT TAPI LEBIH SEDAP DAN GARENG TAU HEHEHE***

CARANYA2

1. PUKUL BUTTER, GULA DAN PASTE PANDAN SEHINGGA KEMBANG.

2. MASUKKAN ALMOND, TEPUNG GANDUM DAN TEPUNG JAGUNG. GAUL ADUNAN DENGAN TANGAN SEHINGGA MENJADI SATU DOH.

3. CANAI DOH DAN TERAP DOH DENGAN ACUAN PILIHAN. SUSUN ATAS LOYANG.

4. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 170C SELAMA 8-10 BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : MY KITCHEN 
OLAHAN : PUTRERI MANJA





FOR THIS RECIPE

4 comments:

  1. salam puteri..

    simple ja kan bahan biskut ni n mudah nak buat..skang ni dah byk blogger yg tayang biskut memandangkan x lama lagi posa dan promote biskut masing2..wah, saya pun semangat bekobar-kobar nak buat biskut nih..x sabar mau tayang jugak..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dearr....haa tu laa banyak org dah start test2 kuih kan sbb tak lama lagi dah posa...resepi atas ni mmg mudah putri pun suka yg simple2 cam ni hehehe...wah dearr caiyok2 buat jgn tak buat tau...^_^

      Delete
  2. salam kenal... ;) sedap nampak biskut raya... leh cuba nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii salam kenal kembali....terimkasih sudi singgah disini...yes biskut ni simple jerr bole laa try yerr...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...