Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Tuesday, 25 June 2013

CHOCOLATE HERSHEY KISSES

Salam buat teman2 cayang yg tak pernah lupa tuk singgah kat umah putri ni...mekasih banyak2 tau. Tanpa kunjungan anda sapa laa putri disini kan. Haa ari ni putri nak share satu resepi baru buat putri. Pertama kali cuba buat cookies gunakan coklat hershey yg dicairkan. Fuhhhh terkesima kejap bila mana tergigit cookies ni....terus mata naik juling sawan beb muaahahahaha. Tul ni tau sebenarnya putri buat ni mlm smlm...ingat nak share mlm2 ari tapi alaa putri duk ngadap makan kukis ni sampai kabur mata hehehe. Terbaik betul laa sampai sakit dada bila terpandang cookies ni. Anak2 jgn cakap lagi lajuu jerrr dorg sambar. Ranggup dan mewah dengan coklat didalam dan diluar. Resepi gabungan dari apa yg putri pernah buat then buat kajian sikit then buat laa test...fuhhhh menjadi2 laaa yeeehaaaaa hapi wok!!! Ni carta no.1 dalam hati mak tau hehehe. So guys jgn lupa harus dan wajib mencuba resepi ni tanpa ragu2 ok. Ni putri kena cut short story mory sbb putri tau U aollss pun tak sabar nak serbu tengok bahan2 kan kan kan. Haa betul laa tu dah kelam kabut scroll tu nampak...hehe. Okayy laaa jom ramai2 kita cuba resepi terbaru ni ek...yg pastinya akan menjadi REBUTAN anak2 dihari raya nanti barangkali jugak jadi rebutan mak2 datin mak timah mak limah mak jemah dan segalam mak2 sedunia hehehhe.. Ok jom jom...



BAHAN2NYA (MENGHASILAKAN 110-120 KEPING BEBOLA KECIL)


- 110 GM BUTTER
- 60 GM GULA KASTOR
- 100 GM BROWN SUGAR
- ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
- 1 BIJI TELUR
- 140 GM COKLAT HERSHEY DICAIRKAN SEKEJAP DALAM MICROWAVE 
- 100 GM PEANUT BUTTER (CREAMY OR CHUNCHY)
- 160 GM TEPUNG HONGKONG DIAYAK
- 80 GM TEPUNG JAGUNG DIAYAK
½ SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 1 SUDU KECIL BAKING SODA DIAYAK
- 250 GM COKLAT RICE@SECUKUPNYA

*** SELEBIHNYA COKLAT HERSHEY BUAT HIASA ATASNYA NANTI SO SIMPAN DALAM PETI SEJUK DULU. AGAIN ADUNAN NI SANGAT2 LEMBUT DAN MOIST SO JGN GUNA TANGAN TUK MENGULI. GUNAKAN SPATULA DAN MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT. JGN TAMBAH TEPUNG OK. ***





CARA2NYA

1. BUTTER, GULA DAN ESEN VANILA DIPUKUL HINGGA SEBATI.

2. MASUKKAN TELUR DAN PUKUL LAGI HINGGA KEMBANG BERSATU.

3. MASUKKAN PEANUT BUTTER DAN COKLAT HERSHEY YG TELAH DICAIRKAN TADI. PUKUL DENGAN KELAJUAN PERLAHAN HINGGA ADUNAN BERSATU.

4. SATUKAN SEMUA TEPUNG DAN MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT. GAUL DENGAN SPATULA DAN JADIKAN SATU DOH LEMBUT SEPERTI DALAM GAMBAR.

5. PASTIKAN LOYANG DIALAS DENGAN BAKING PAPER. BULAT2KAN ADUNAN DAN GOLEKKAN DALAM COKLAT RICE SEKELILINGNYA. TEKAN SEDIKIT ADUNAN BIAR LEPER AGAR BISKUT LEBIH GARENG.

6. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 12 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. SETELAH MASAK DAN MASIH LAGI PANAS2 TEKANKAN COKLAT HERSHEY DIATAS COOKIES. SIAP DISERBU OLEH MEREKA2 YG MINAT COKLAT HEHEHE.


SELAMAT MENCUBA!!!

OLAHAN : PUTERI MANJA









HAA NI LAA DIA TEPUNG HONGKONG...BOLE CARI KAT KEDAI BAHAN2 BAKING YERR


FOR THIS RECIPE

11 comments:

  1. Hmmmm......sedappppnyer...nk buatlah!

    ReplyDelete
  2. Putri..adoii kecur zila tgk ..sdapnye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii sayangg....jgn lupa masukkan ni dalam carta biskut raya tau hehehe...mmg dap yangg...^_^

      Delete
  3. Hi putri... nak tanya klau telur tu bleh replace ngan ape ye?? adik saye allergy ngan telur la. nak cuba jugak recipe ni!! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hiii dearr...ok cam ni yerr y not u try buat 1/2 adunan jgn letak telur...putri tak sure hows the out come but im sure pasti crispy juga...try laa kalau tak try tak tau kan...trust me insyaAllah bole makan hehe

      Delete
    2. Tapi harus ingat yerr kandungan tepung kena laa kurang kan sikit....perhaps kurangkan 20g kerr or so...

      Delete
  4. Puteri nak tanya..tepung hong kong tu mcane..ade jual di kedai bahan2 kek ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yess kat kedai bahan2 kek pasti ada...ok nanti putri muat turunkan kat sini yerr tuk panduan bersama...

      Delete
  5. Hi.....nak tanya tepung hong kong 2 bole ganti dengan tepung red rose ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi back...^__^...

      tepung rose tu tepung apa yerr..adakah tepung gandum?? tepung hongkong ni lain sikit dari tepung gandum sbb ianya lebih ringan...cuba tuk tidak menukar tepungnya dearr..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...