Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Monday, 26 August 2013

BATIK SWISS ROLL @ KEK GULUNG BATIK

Salam sejahtera teman2 semua. Tengah tunggu sapa tu? tunggu putri ek...alaa laa cayang dia laa hehehe. Terimakasih pada teman2 yg sentiasa tak jemu2 menantikan resepi dari blog putri ni. Tanpa anda tak berseri laa blog ni tau. Thks yerr hampir setiap hari datang kerr sini menjenguk blog putri yg tak seberapa ni. Resepi2 yg terdapat kat blog ni adalah untuk bahan rujukkan putri yg putri kongsikan bersama mereka2 yg sudi nak mencubanya. Nampaknya dari serata negara dah masuk blog putri ni berkali2...trimakasih banyak2 atas kunjungan dan sokongan anda. Jgn segan2 yerr..masuk jerr laa bila2 yg anda ingini. Pintu umah saya tak berkunci pun mmg sentiasa terbuka bak rumah terbuka gitu huhu...jemput laa belek2 hehe. 

Oh yerr nak citer sikit laa...biasa laa celoteh mak dara laa kan hehe. Putri sedar banyak juga resepi2 yg sedia ada telah dikongsi dengan ikhlas oleh setengah2 kengkawan trimakasih buat mereka tapi masih ada juga yg buat DAK jerr bila ditanya atau diminta resepi dari pagenya. Yang GEREKnya dia minta org resepi bole tapi bila org mintak dia resepi dia buat tak nampak jerr...act blur sotong bin otak udang muahahahaha. Kesian pada yg meminta tu...putri dah pernah merasa so putri tau camna...mmg mengharap. Oh well how I wish I can cook/bake all the dishes n share it to every1 here. Hari2 menu baru mesti bestkan hehehe tapi tak bole laa kan hamba ni masak apa yg hamba makan jerr kalau setakat nak buat jer tak makan baik kim salam jerr huhu. Apa pun u guys jgn gusar...as always internet kan ada tekan jerr kat google apa resepi yg u aollss nak mesti ada punya insyaAllah. Banyak lagi org2 yg diluar sana yg seperti mana putri yg sangat2 sudi berkongsi ilmu dengan kalian. Just got to trust their recipes laa. Mmg susah laa nak pilih banyak sangat kan...then kita pun tak sure mana resepi yg bole menjadi dan mana yg tidak. Putri sendiri pun main agak2 jerr berasaskan pengalaman yg ada. Biasanya setiap hasil yg putri cuba insyaAllah menjadi dengan jayanya. Kalau ada yg pernah buat dan tak menjadi mmg bukan salah resepi tapi bergantung pada cara kita membuatnya. Then kalau kita buat menjadi dan tak sedap...tu salah resepi bukan salah kita ekekeke just kidding.


Resepi hari ni resepi kek batik siap kaji dari blog kerr blog cara2 mereka membuat kek ni. Rata2 hampir sama semuanya...karya hasil dari mamafahmi.Thks dear for sharing. Kek ni dah lama ada sejak tahun 2008 lagi atau mungkin lebih lama dari tu kot. Seperti mana kek tapak kuda kek ni pun dah mula mendapat tempat dikalangan org2 kita yg sekarang dah giat mencuba resepi kek gulung. Berbanding dengan kek tapak kuda kek ni tidak menggunakan begitu banyak telur so nak cuba pun tka ragu2. Yg pastinya insyaAllah menjadi...baca bismillah banyak2 yerr. Dari apa yg putri amati banyak yg bole kita cuba dengan hanya menggunakan resepi ni. Contohnya tak dapat laa putri pastikan sbb putri tak mencubanya lagi nanti kalau putri dah mencubanya pasti akan dikongsikan bersama...nantikan jerr kemunculannya. Apa pun tuk hari ni kita hayati resepi ni yerr...sori laa panjang lak story mak hari ni...cam mencurah2 lak nak citer huhuhu jgn marah haaa. Yg penting be hepi biar berseri2 muka tu mcm sapa lagi kan...cam mak ni laaa muahahahaha. Ok laa jom kita melompat pintu pagar umah putri ni...jom jom...

BAHAN2NYA

- 6 BIJI TELUR SIZE A
- 100 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU BESAR OVALETTE
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 1 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 80 GM TEPUNG HONGKONG DIAYAK
- 1 SUDU BESAR TEPUNG SUSU DIAYAK
- 100 GM BUTTER DICAIRKAN (PUTRI GUNA 90 ML MINYAK MASAK)
- SEDIKIT COKLAT PASTE/EMULCO

- COKLAT NUTELLA SECUKUPNYA

*** GRISKAN 3 LOYANG 9X9 DAN LETAK PARCHMENT BAKING PAPER. MEMANDANGKAN KEK SANGAT LEMBUT ADALAH LEBIH BAIK KITA MENGGUNAKAN PARCHMENT PAPER. KETEBALAN KEK BERGANTUNG KEPADA SIZE LOYANG. YG PUTRI GUNAKAN TEBALNYA SEDANG2 JERR KALAU U GUYS NAK TEBALKAN LAGI GUNAKAN 2 LOYANG 12X12. TAK CUKUP...NAK TEBAL LAGI HAA CURAH JERR SEMUA ADUNAN DALAM SATU LOYANG..AMIK KO JADI KEK TERUS MUAHAHA. ***



KAT BAWAH NI PUTRI ADA SERTAKAN RESEPI DAN SEDIKIT SEBANYAK STEP BY STEPNYA...

CARANYA2

1. TELUR, GULA, OVALETTE DAN ESEN VANILA DIPUKUL HINGGA KEMBANG DENGAN KELAJUAN TINGGI SELAMA 5-7 MINIT.


2. KEMUDIAN MASUKKAN SEMUA BAHAN2 TELAH DIAYAK DAN PUKUL HINGGA SEBATI.

3. AKHIR SEKALI MASUKKAN MINYAK ATAU BUTTER DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA.

4. ASINGKAN SEDIKIT ADUNAN TADI DAN LETAK COKLAT PASTE. SELEBIHNYA YG BANYAK TU DIBIARKAN WARNA ASAL.

5. SEDIAKAN LOYANG YG TELAH DIGRIS DAN DIALAS PARCHMENT PAPER. TOMPOK2KAN 2 ADUNAN NI SEPERTI DALAM GAMBAR DAN DENGAN MENGGUNAKAN LIDI SATAY KITA CORAKKANNYA.

6. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 12-15 MINIT BERGANTUNG KEPADA SIZE LOYANG DAN OVEN MASING2.

7. SETELAH MASAK ANGKAT DAN TERBALIKKAN ATAS KAIN DAN TERUS GULUNG SEMASA PANAS DENGAN KAIN2NYA SEKALI. JGN LETAK FILLING DULU. DIBIARKAN KEK DALAM GULUNGAN KAIN TU SEBENTAR.

8. SELEPAS TU BUKA KAIN GULUNGAN KEK TADI DAN KITA DAPAT LIHAT BENTUK GULUNGAN PADA KEK TADI. SAPUKAN COKLAT NUTELLA DIATASNYA DAN GULUNG KEMBALI DENGAN KEMAS. BUNGKUSKAN KEK DENGAN PLASTIK CLING DAN SIMPAN DALAM ESBOK SEBELUM MEMAKANNYA.


SELAMAT MECUBA!!!
SUMBER : MAMAFAHMI
OLAHAN : PUTERI MANJA


GULUNG KEK TU DENGAN KAIN2NYA SEKALI TAU. NI BAGI MEMUDAHKAN KITA TUK MENGGULUNGNYA DENGAN KEMAS.










FOR THIS RECIPE


20 comments:

  1. salam puteri..

    bestnya buat swiss roll..teringin juga mau buat tapi takut x jadi..sebab penah buat skali tak mjadik..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam my dearr...

      Laa yerr kerr..cer tengok resepi sama tak?? kalau beza bole try yg putri buat ni insyaAllah menjadi dearr...ni pun 1st trial tau putri buat menjadi laa..cuma satu jerr jgn over cook sbb kalau over cook nanti keknya mudah patah...

      Delete
  2. Assalam puteri.. akk nk tanye.. masa bakar puteri guna api ats bawah ke? On kipas x? Tq puteri.. terus lapau akk tgk swiss roll puteri ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam kak su...putri mmg sentiasa onkan kipas oven setiap kali membakar apa sajerr bahan. Terutama kek sbb kek lebih skata kalau kita pakai kipas. mmg guna api atas dan bawah...biasanya resepi akan putri tulis kalau tak guna atas bawah...kalau guna kedua2nya putri mmg tak tulis...selamat mencuba kak su...^__^

      Delete
  3. Salam,Resepi yg menarik..tq krn shre ye,sy teringin nk wat kek ni,tp hand or stand mixer xde,bole ke sy guna blender je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali....ttg soalan u pasal guna blender mmg tak bole menjadi nanti dia...sbb fungsi mixer dia pukul sampai kembang dimana ruang dia nya luas mana kala blender ruangnya terhad nanti kek bantut sayang kan...

      Delete
  4. Salam kak...nk tnya knapa sy buat kek nh bla nak gulung jd patah..dah bnyk kali try tp x jd jgak time nk glung tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali dearr...sayanggg kek u over baked laa dearr...cuba kurangkan time dia...kalau over baked dia akan mudah patah...dan kadang kala cara kita gulung salah kot...dearr u guna teknik kain yg putri ada tunjuk tak?? gulung pakai tuala dulu then nanti baru letak filling tau...dalam pic ni pun ada gambo tu...nampak tak dearr..seriously kek mmg lembut u must gulung pakai tuala dulu then baru u letak filling n gulung pelahan2...

      Delete
  5. Akak.. resepi neyh sme ke cm nk wat kek gulung inti coklat cm kitkat,kinder bueno uw??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yes u can always guna resepi ni tuk buat kek gulung yg letak kit kat dan sebagainya...try laa dearr...^_^

      Delete
  6. Thanks Puteri! I tried the resepi today n menjadi. Dah boleh buat raya. Selama ni tak pernah menjadi n takut nak cuba lagi. Thanks again.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dearr tahniah dah menjadi...insyaAllah kalau ikut cara yg betul pasti menjadi...putri pun pernah jadi cam u jugak dulu n pernah rasa kecewa bila tak menjadi kan ^__^

      Delete
  7. Salam.. nak tanya.. kalo kita jual kek gulung mcm ni di facebook agak ade sambutan x? mohon pertunjuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali...saya tak sure sbb dah banyak org yg tahu buat kek nie tapi bole laaa cuba sapa tau ada yg sudi nak order kan...

      Delete
  8. Salam kak. Saya nak tanya. Kalau tak pakai ovalette tu menjadi tak? Risau buat tak ikut resepi, membazir mcm tu je. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali...bole jerr dnt wori so much...inshaa Allah menjadi...ovalette tu penstabil kek so kalau letak lebih baik kalau takde takpe still bole buat...^__^

      Delete
  9. Asslm putri thanks share resepi first time buat mjadi.mmg sedap anak akak pun suka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam...maafkan putri yerr sbb lambat reply...wah tahniah dearr dah menjadi u buat alhamdulillah...terimakasih sbb sudi singgah disini...^__^

      Delete
  10. As salam sis, saya baru cuba resipi ini dan ia menjadi Alhamdulillah! Selalu saya buat guna resipi lain mesti dia retak bila gulung tapi kali ini tidak! Terima kasih post recipe ini!

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam dearr...alhamdulillah tahniah dah menjadi dearr...sama2 kasih dan thks juga dah sudi mencuba resepi dalam blog nie...^__^

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...