Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Tuesday, 16 July 2013

ROTI ARAB

Fuhhhhh roti arab ni mmg tersedap seduniaaaaa...yaa haaabibi yaaa maulana yaa sedap yaa tak tahan mau makan laaa....hehehe. To sofinar thks dearr for sharing terbaik 100 star putri nak kasi tau huhuhu. Pada u aolss semua pokoknya aollsss kalau tak try korg mmg nak kena kejar ngan galah tau muahahahaha bukan paksa tapi mmg nak dera hehehe nak sangat korg try laa. Roti ni ada jual kat kedai2 makan and is not cheap tau so kalau u aolss tau buat sendiri kan berbaloi. Kalau tak nak buat yah sudah ada mak kisah hahaha kurang2 mak tak mau geng hua3...apa jerr...anyway u aolsss should try....sangat2 rekomen tak tau dah berapa ratus kali ku cuba wahhh ratus seyyy cam real jerr hehehe anyway tip top beb.!!!! jgn tak jadi haaa jom jom... Oh yah beberapa keeping gambar yg diatas adalah yg terbaru yg ada ayam seketui tu...tu pic lama tau hehehe.





BAHAN-BAHAN ( 10 ORG MAKAN )

• 2 SUDU BESAR MENTEGA
• 2 SUDU BESAR MINYAK MASAK
• 2 SUDU BESAR GULA PASIR
• 300 ML AIR SUAM
• 1 SUDU KECIL YEAST
• 500 GM TEPUNG GANDUM

CARA-CARA

1. MENTEGA, MINYAK DAN GULA DIBANCUH DENGAN AIR SUAM HINGGA SEMUANYA LARUT.

2. TEPUNG DI GAUL DENGAN YEAST.

3. KEMUDIAN CAMPUR SEMUA BAHAN DAN ULI HINGGA LICIN DAN KENTAL. TAK LEKAT PADA MANGKUK.

4. PERAP SELAMA 1 JAM TUTUP ADUNAN DENGAN PLASTIK CLING. 

5. ULI SEMULA DAN BUAT BULAT2 DALAM 18-20 BIJI. REHATKAN 10 MINIT.

6. KEMUDIAN CANAI NIPIS LEBIH KURANG 0.4 CM.

7. PANASKAN MINYAK DAN GORENG SEBIJI2, TUNGGU HINGGA ROTI KEMBUNG DULU BARU TERBALIKKAN.

8. SEDAP DIMAKAN BERSAMA KARI AYAM DAN DAGING....KALAU SAMBAL TUMIS PUN SODAP!!!!


SELAMAT MENCUBA!!!!!

SUMBER : SOFINAR
OLAHAN : PUTERI MANJA




















FOR THIS RECIPE

14 comments:

  1. Salam, Boleh tak kasi resepi for kuah kari tu.. Looks so yummy

    Fazee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Fazee...alaaa jgn laa putri main campak2 jerr tau...wat most important thing rempah jgn terlalu banyak dan santan pakai sikit jerr selebihnya guna air. Dalam rencah tumis putri guna cili kering sikit bawang besar 2 biji bawang putih 3 ulas seinci halia...blend semua ni then rempah kari kalau nak sedap guna rempah kari BABAS yg pedas punya for daging guna dalam 4 sudu besar tuk sekilo daging. santan kotak pakai yg kecil sekali...semangkuk kecil air asam jawa...nak guna asam keping pun bole...haa simple kan hehe

      Delete
  2. I'm done....menjadi sihhh....best2 pasni slalu blebuat.tq akk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhtahniah dearr dah menjadi roti arabnya...pasni bole laa buat banyak2 yerr hehehe....sama kasih dearr...^__^

      Delete
    2. Assalamualaikum.saya ni suami tp suka msk.blk.mngajaq trus msk.kdg2 bantu bini di dapoq.boring dh mkn yg bli.nk try roti arab.ikut resipi cik adik bagi tapi saya buat utk 6 branak ja nk .so sy kurangkan kuantiti yg cik adik bagi kpada sparuh.Alhmdlh menjadi.boh dgn.smbl tomeh ikn bilih ja.bini kata sedap dan menjadi mcm cik adik tnjuk dlm gambaq.terima kasih na atas resipi.

      Delete
    3. W'salam saudara....terimakasih sangat2 dah sudi mampir diblog saya ni dan terimakasih juga dah mencuba resepi dari blog saya. Tahniah dah menjadi cik abg kita buat tuk santapan keluarga. Putri tak pernah lagi buat setengah sbb selalunya buat satu adunan penuh sbb sini ramai org...apa pun lain kali bole laa cuba resepi yg alin oula yerr...sekali lagi thks...^__^

      Delete
  3. As salam puteri..nak share resepi boleh...rasa cam nak try buat la...nmpk cam sedap jer kan..teringin plak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam dearr....bole jerr nak share silakan....mmg sedap tau...^__^

      Delete
  4. Asslm.
    Saya sdah mncuba dan ribuan trima ksih krana sudi berkongsi resepi .smoga Allah mmberi anda 1000 kebaikan .amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam....sama2 kasih...thks yerr dah sudi mencuba resepi di dalam blog ni....amin2..^__^

      Delete
  5. Klu xde kuah kari.... Cicah sardin pn sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul tu...cicah dengan lauk sambal kerr asalkan pedas mmg sedap laju jerr makan hehehe

      Delete
  6. Sis, roti tu kena deep fried ke atau pun pan fried boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. my dearr roti tu kena deep fried tau tak bole pan fried nanti dia tak kembang...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...