Diam tak diam dah lebih seminggu kita berpuasa kan. Process kemas mengemas masih tertangguh sbb putri tengah menghabiskan buat kuih tempahan terdahulu. Jahitan masih menanti tka sentuh lagi tu aduhaiii. So teman2 kalau agak2 putri tak share apa2 tu biasa laa bz yg amat sangat. Lepas2 ni tak tau laa bila putri bole share resepi2 lagi ek. Putri akan cuba masukkan sekurang2nya 1 resepi laa pada setiap minggu takot pulak u guys miss me pulak kan kan kan ekekeke. Addicted to my cooking kejap2 tekan page putri betul tak...kannn putri tau hahahaha...apa jerr noncen tau putri. Sajerr gurau senda....seriously Im trying my very best to update new recipes for u guys but sometimes u know laa time always run2 how to catch muahahahaha lol...hahaha. Dah mulaa daa apalah putri ni...huhu. Ok nak citer sikit pasal resepi kali ni. 2 hari lepas puteri ada beli wadeh udang ni kat bazar ramadhan. Mmg dah lama tak masuk bazar so tak tau makanan2 kat bazar dah melambung naik. So beli laa wadeh udang ni...3 for $2.50. Makkkk aiiiii terbesau mata putri jap tau...mahalnyaaaa dulu 3 for $1...tu berapa tahun zaman jepun kot muahahaha. Aduhaiiii kalau wadehnya besau takpe juga ni alahaiiii anak jerr huhuhu. Terkulat2 putri tau...udang dia laak makk oiiii anak udang yg tak sempat lagi nak membesar digunakan hehehehe. Dasyat tul laa...so balik umah terus cari resepi. Tu yg termasuk...ter ek tak sengajerr tau ekekeke...masuk blog bro rozzan...thks bro for sharing the resepi. Banyak juga yg telah mencubanya rata2 copy paste laa hehehe tapi putri lebih suka letak cara putri sendiri. Malahan banyak yg putri adjust mengikot citarasa putri laa. Pendek kata wa punya suka mahhh muahahahaha. Ttg rasa wadeh ni ikot tekak putri laa...I would say tip top 1st class beb....yennadehh?? lu takda percaya...lu bole blah ekekekeke....gurau jerr. Well apa kata u aollss try buat pasti tak nyesal...try laa baru tau kan. Jom kita salin resepinya esok pagi2 kita serbu kedai mamak ek hehehehe...jom jom...
P.S korg tengok semua cam menjadi kan kan tapi ada juga yg senget benget tau tapi masih bole makan no hal. Lembut didalam ranggup diluar. Trust me mmg enak bersarang2 dalam tu tau hehehe cer tengok pic hehehe...^_^
BAHAN2NYA DAPAT 14 KEPING
- 100 GM TEPUNG URID DHAL DIAYAK
- 200 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- ¼ SUDU KECIL BIKARBONATE OF SODA DIAYAK
- 1 SUDU KECIL YEAST
- ½ SUDU KECIL GARAM@SECUKUP RASA
2. GUNTING BEBERAPA PLASTIK DAN SAPU MINYAK YG BANYAK DIATASNYA.
3. SCOOP 1 SUDU BESAR ADUNAN NI DAN LETAK ATAS PLASTIK YG BERMINYAK TADI.
4. LETAK SEDIKIT MINYAK DALAM MANGKUK. SAPUKAN MINYAK PADA TAPAK TANGAN DAN RATAKAN ADUNAN DENGAN HUJUNG JARI. TEPI2NYA DIBETULKAN.
5. RENDAM JARI TUNJUK DALAM MINYAK DAN BUAT LUBANG DITENGAH2 ADUNAN SEPERTI DALAM GAMBAR.
6. KALAU BOLE MASUKKAN SEDIKIT MINYAK DITENGAH2 LUBANG TU.
7. PANASKAN MINYAK YG BANYAK DENGAN API YG KECIL. BILA MINYAK DAH PANAS TAMPALKAN UDANG DIATASNYA DAN TEKAN SIKIT.
8. ANGKAT PLASTIK DAN TERBALIKKAN DALAM KUALI. JGN SAMPAI PLASTIK TERMASUK PULAK. HATI2 YERR ADUNAN AKAN SEDIKIT MELETUP2 KETIKA MENGGORENGNYA...TERKEJUT MAK TAU BILA DIA LETUP2 HEHEHE. GORENG HINGGA KEKUNINGAN YERR.
SELAMAT MENCUBA!!!
P.S korg tengok semua cam menjadi kan kan tapi ada juga yg senget benget tau tapi masih bole makan no hal. Lembut didalam ranggup diluar. Trust me mmg enak bersarang2 dalam tu tau hehehe cer tengok pic hehehe...^_^
- 100 GM TEPUNG URID DHAL DIAYAK
- 200 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- ¼ SUDU KECIL BIKARBONATE OF SODA DIAYAK
- ½ SUDU KECIL GARAM@SECUKUP RASA
- SEDIKIT SERBUK LADA PUTIH
- 1 SUDU BESAR JINTAN HALUS DIGORENG TANPA MINYAK DAN DITUMBUK LUMAT
CARANYA2
1. SATUKAN SEMUA BAHAN2 DIATAS KECUALI UDANG. GAUL HINGGA RATA.
- 1 SUDU BESAR JINTAN HALUS DIGORENG TANPA MINYAK DAN DITUMBUK LUMAT
- 1 BATANG CILI HIJAU DIHIRIS2
- 1 BIJI BAWANG BESAR SIZE KECIL DI TUMBUK LUMAT ATAU POTONG DADU PUN BOLE
- 4 TANGKAI DAUN KARI DIHIRIS2
- 250 ML AIR
- 14 EKOR UDANG SEGAR
*** JINTAN HALUS KALAU TAK MAU GORENG DULU PUN BOLE TAPI KALAU GORENG LAGI ELOK BAU DIA NAIK LEBIH ENAK GITU. DAUN KARI LAK KALAU PANJANG2 LEBAT BOLE PAKAI 2-3 TANGKAI. YG PUTRI PUNYA KEMETUT2 PAYAH TINGGI CAM TUAN YG BUAT WADEH NI MUAHAHAHAHA. ***
CARANYA2
1. SATUKAN SEMUA BAHAN2 DIATAS KECUALI UDANG. GAUL HINGGA RATA.
2. GUNTING BEBERAPA PLASTIK DAN SAPU MINYAK YG BANYAK DIATASNYA.
3. SCOOP 1 SUDU BESAR ADUNAN NI DAN LETAK ATAS PLASTIK YG BERMINYAK TADI.
4. LETAK SEDIKIT MINYAK DALAM MANGKUK. SAPUKAN MINYAK PADA TAPAK TANGAN DAN RATAKAN ADUNAN DENGAN HUJUNG JARI. TEPI2NYA DIBETULKAN.
5. RENDAM JARI TUNJUK DALAM MINYAK DAN BUAT LUBANG DITENGAH2 ADUNAN SEPERTI DALAM GAMBAR.
6. KALAU BOLE MASUKKAN SEDIKIT MINYAK DITENGAH2 LUBANG TU.
7. PANASKAN MINYAK YG BANYAK DENGAN API YG KECIL. BILA MINYAK DAH PANAS TAMPALKAN UDANG DIATASNYA DAN TEKAN SIKIT.
8. ANGKAT PLASTIK DAN TERBALIKKAN DALAM KUALI. JGN SAMPAI PLASTIK TERMASUK PULAK. HATI2 YERR ADUNAN AKAN SEDIKIT MELETUP2 KETIKA MENGGORENGNYA...TERKEJUT MAK TAU BILA DIA LETUP2 HEHEHE. GORENG HINGGA KEKUNINGAN YERR.
SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : BRO ROZZAN
OLAHAN : PUTERI MANJA
Assalamu'alaikum. Kak, saya nak tanya. Tepung Urid Dhal ni boleh dibeli di mana ye? NTUC ada jual tak? Terima kasih!
ReplyDeleteW'salam my dearr....tepung tu kalau tka silap kat shing shong...kat dalam pasar like pasar marsiling oso selling tepung ni...NTUC cam tka pernah nampak laa...sama2 kasih
DeleteA'salam sis, nak tumpang tanya... adunan ini tak payah diperap sebelum digoreng?
ReplyDeleteW'salam sis...sori lambat reply...yes dearr tak perlu diperap langsung terus goreng..^__^
Delete