Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Friday, 5 April 2013

HERSHEY PIE

Assalamualaikum dan selamat malam teman2 sayang. Maafkan sangat2 sbb lambat masukkan entry resepi putri ni. Bz sampai keletihan dan terlena siang tadi sampai termimpi2 tau hehehe. Anyway waktu cam ni laa baru putri free sikit dan dapat masukkan resepi kat blog putri. Ok citer pasal hershey ni ari tu putri ada kluar jalan2 nak cari kuali tu laa kuali apa lagi kalau bukan kuali diamond tu hahaha. Masih tak abis2 nak perkatakan ttg kuali diamond dari happy call ni. Nak buat mcm mana kan mme kehebatannya telah terbukti dan ternyata tiada kuali sebaik kuali diamond. Hari ni buat lempeng sikit pun tka pakai minyak sampai suami kata haaa lemping cam ni laa sihat!! selama ni tak sihat kot sbb banyaik minyak hahahaha. Apa pun korg harus dapatkan satu takkan nyesal punya dan korg akan berterimakasih kat putri sbb dah promote bilang korg tau hehe.

Sebelum berjalan2 cari kuali haa masa ni laa putri dan anak dara putri si Ain tu kita dok berhenti makan kat Burger King. Rasanya dekat bertahun2 jugak tak merasa hershey sundae pie kat sana tu yg kita makan. Haaa masa ni laaa dok belek2 tengok kotak tu apa ingredients. Then ain bersuara...."haa nak try buat laa tu" muahahahahahaha. Macam tau2 jerr dia mama dia nak cuba2 buat. Tu yg terhasilnya Homemade hershey pie putri ni. Kalau tengok kandungan dia tu ada letak cream cheese laaa fuhhh tak sangka pulak putri bole makan hahahahaha padahal mmg mak tak minat langsung nak makan cheese2 ni tau apa kess ni kan kan huhuhu. Yeay yeay...(ikot style kumpulan AMUK cakap...hahaha) putri tau makan cheese tapi SIKIT sajerr tau. Mmg sikit pun takde rasa cheese laa...u guys kena cuba tau. Serious wa cakap lu wa makan sampai jilat2 sudu...haa tak cukup laa tu kan huhuhuhu.  Then balik terus surf internet mmg takde pun resepinya kan. Kalau ada tutup kedai laa BK tu hahaha. Tu yg cuba2 try buat akan2 hershey pie tu. Surf sana sini dengan kombinasi dari banyak bahan maka terhasil laa ciptaan hershey homemade ni. Sungguh tak mengecewakan rasa dia yg begitu sedap dah hampir2 sama wahh gitu sekali seyyy hehehe. Apa pun jgn laaa mengharap sesuatu yg mustahil...berdepan dengna realiti...alaaa makan jerr laa kalau dah buat tu hahahaha. Caya laa cakap putri mmg korg kalau makan tak INGAT DUNIA punya hehehehe. Ok laa dok baca apa lagi tu gi laa cepat cari mata kail...nak buat apa?? laaaa nak pancing resepi laaa wahahahaha....jom jom.

BAHAN TUK COKLAT CRUST

- 150 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 60 GM GULA KASTOR
- 20 GM SERBUK KOKO HERSHEY DIAYAK
- 110 GM BUTTER YG SEJUK KERAS DIHIRIS2
- 1 BIJI TELUR YG KECIL DIPUKUL SEDIKIT




*** GUNAKAN LOYANG LOOSE BASE 9" YG DIGRISKAN DENGAN BUTTTER. TIDAK PERLU BAKING PAPER. PASTIKAN BUTTER DIKLUARKAN KETIKA NAK TIMBANG. MMG GUNA SEJUK2. DAPATKAN SIZE TELUR YG KECIL. SEKIRANYA ADUNAN LEMBIK BOLE TAMBAH SEDIKIT TEPUNG. ***


BAHAN2 1ST LAYER YG PUTIH

- 180 GM COKLAT PUTIH
- 4 SUDU BESAR AIR
- 1 SUDU KECIL RATA GELATINE
- 200 GM WHIPPING CREAM NON DAIRY (SWEET)
- 100 GM CREAM CHEESE


BAHAN2 2ND LAYER YG COKLAT

- 200 GM WHIPPING CREAM NON DAIRY (SWEET)
- 180 GM COKLAT HERSHEY ATAU COKLAT MASAK
- 4 SUDU BESAR AIR
- 1 SUDU KECIL RATA GELATINE

BAHAN2 TOPPING

- 50 ML WHIPPING CREAM NON DAIRY (SWEET)
- 50 GM COKLAT HERSHEY DICAIRKAN

CONTOH YG ADA TAK BANYAK SBB DAH KELAM KABUT SI AIN NAK RASA SANGAT PIE NI TENGAH MLM SMLM HUHUHU. SO YG ADA CUMA 4 GAMBAR JERR...JADI LAA KAN HEHE.

CARA2 CRUST

1. SATUKAN TEPUNG GANDUM, GULA DAN SERBUK KOKO. GAUL HINGGA RATA.

2. MASUKKAN BUTTER YG SEJUK TADI DAN RAMAS2KAN DIA SEHINGGA RATA. ADUNAN KELIHATAN BERHABUK2 LEMBUT.

3. MASUK TELUR DAN GAUL HINGGA MENJADI DOH YG LEMBUT TAK MELEKAT PADA MANGKUK. SEKIRANYA MELEKAT ATAU LEMBIK SIKIT BOLE TAMBAH HANYA SEDIKIT TEPUNG.

4. GRISKAN LOYANG LOOSE BASE TIN 9" DAN RATAKAN DOH DIDALAMNYA.

5. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 180C SELAMA 15 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. SETELAH MASAK DIBIARKAN SEJUK.

SUMBER: MARTHA STEWART
OLAHAN : PUTERI MANJA

CARA2 1ST LAYER

1. MASUKKAN GELATINE KEDALAM AIR DAN BIARKAN IANYA TENGGELAM SENDIRI DIDALAM AIR.

2. CAIRKAN COKLAT PUTIH SECARA DOUBLE BOILER ATAU MICROWAVE PUN BOLE. HATI2 JGN SAMPAI HANGUS PULAK.

3. SETELAH COKLAT CAIR ANGKAT DAN MASUKKAN GELATIN TADI KEDALAMNYA. GAUL RATA DAN KETEPIKAN.

4. PUKUL SEDIKIT CREAM CHEESE HINGGA LEMBUT. MASUKKAN WHIPPING CREAM KEDALAMNYA DAN PUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGI HINGGA KENTAL BERTANDUK.

5. TUANGKAN COKLAT PUTIH KEDALAM WHIPPING DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA.

6. TUANG PULAK ADUNAN COKLAT PUTIH NI KE ATAS CRUST YG TELAH SEJUK TADI. RATAKAN ADUNAN DAN MASUKKAN KEDALAM PETI SEJUK BIASA. DIBIAR KERAS SEDIKIT LEBIH KURANG 30 MINIT.


CARA2 2ND LAYER


1. MASUKKAN GELATINE KEDALAM AIR DAN BIARKAN IANYA TENGGELAM SENDIRI DIDALAM AIR.

2. CAIRKAN COKLAT HERSHEY SECARA DOUBLE BOILER. SETELAH COKLAT CAIR ANGKAT DAN MASUKKAN GELATIN TADI KEDALAMNYA. GAUL RATA DAN KETEPIKAN.

3. PUKUL WHIPPING CREAM SEHINGGA KENTAL BERTANDUK DAN MASUKKAN GELATIN KEDALAMNYA DAN DIGAUL HINGGA BETUL2 RATA.

4. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DENGAN NOZZLE SIZE 1B ATAU APA NOZZLE PILIHAN ANDA.

5. KELUARKAN ADUNAN YG TELAH SEJUK TADI DAN SEPERTI DALAM GAMBAR PICITKAN SEDIKIT2 ADUNAN COKLAT DIATASNYA MENUTUPI 1ST LAYER TADI. SIMPAN DALAM PETI SEJUK SEBENTAR SEMENTARA KITA SEDIAKAN TOPPING.

CARA2 TOPPING

1. CAIRKAN 50 GM COKLAT. 

2. DALAM BEKAS LAIN PUKUL WHIPPING CREAM HINGGA KEMBANG DAN MASUK DALAM PIPING BAG.

3. KLUARKAN ADUNAN TADI DAN PIPEKAN PULA W/CREAM HANYA BAHAGIAN KELILING TEPI DAN SEDIKIT DITENGAH2NYA SAHAJERR. LAST SEKALI LETAK COKLAT CAIR MENGGUNAKAN SUDU ATAU PIPING BAG.

4. SIMPAN DALAM FREEZER LEBIH SEDAP DAN TAHAN LEBIH LAMA SIKIT. NYUMMM NYUMMM SEDAPPP!!!


SELAMAT MENCUBA!!!

OLAHAN : PUTERI MANJA



FOR THIS RECIPE

24 comments:

  1. Kak pu3, cemana nak kuarkan kek tu dr loyang? Ni guna luyang biasa ke loosebase? Makasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduhaiii lupa nak bilang...yes guna loyang loose base dearrr...kalau loyang biasa mmg tak bole kluar huhuhu

      Delete
  2. assalam pu3 manja..ak nak tnyer, yg masukkan gelatin kedalam air dan tunggu hingga gelatin tggelam tu..gunakan air pnas yea..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam kak....air tu air biasa jerr bukan panas tau....tunggu gelatin tu larut sendiri...

      Delete
    2. ok tq2 hrap2 hr ahad ni ak dpt mencuba lg satu desert dr coklat hershey ...

      Delete
    3. No problem at all...selamat mencuba...^__^

      Delete
    4. kalau guna serbuk agar2 utk gantikan gelatin blh tak kak?

      Delete
    5. Dear mmg tak menjadi kalau u gantikan gelatin dengan agar2...

      Delete
  3. Salam puteri...mohon share resepi...terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam my dearr...bole sangat2 silakan...sama2 kasih...^__^

      Delete
  4. Replies
    1. My dearr try laa u buat tak susah pun...kita tak amik order luar laa sayang...^__^

      Delete
  5. Replies
    1. Tu laa tu baru tengok kan kalau dapat rasa lagi laa terangkat tau hehe

      Delete
  6. salam kak, kalau guna serbuk agar2 utk ganti geratin blh x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sayang...tak sama nanti tak jadi tau....cari laa gelatin brand nona

      Delete
  7. Replies
    1. Yes cayang....takkan sebut nama jerr lalinkkk apa citer yangg hehehe

      Delete
  8. Bestnye resepi, akhirnye jumpe jg nk bt pie ni, mmg sedap....tq puteri manja....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes dearr salah satu resepi terbaik ni tau susah nak dapat resepi camni hehehe try laa terbaikk sangat2..^__^

      Delete
  9. Mohon share link kt blog saye. Tq.

    ReplyDelete
  10. Sori tumpang tnye..ktne u bli kuali diamond tu & brp price?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuali tu saya beli kat pasaraya....harga masa tu ada offer harga ard $59 tengok pada size juga...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...