ECLAIRS NI BIASANYA BANYAK TERJUAL KAT MALL2 DAN HARGANYA PUN BOLE TAHAM MAHAL TAU...SO LEBIH BUAT SENDIRI MUAI SANGAT2 DAPAT BANYAK JUGA SATU ADUNAN...LAGI PUN RESEPI NI TAK TAK BANYAK BAHAN PUN DIGUNAKAN. PENDEK KATA SEMUANYA BAHAN MMG ADA LAA KAT UMAH. MASA PUTRI REDAH NET CARI RESEPI NI SBB FAV GILERR PUNYA PASAL PUTRI PERASAN KEBANYAKKAN RESEPI DTG DARI OMPUTIH PUNYA RESPEPI...MMG TAK LOKEK N KEDEKUT LAA MEREKA. BUKAN SATU RESEPI JERR YG TERDAPAT KAT SITU TAU ADA BANYAKKKKK LAGI YG MEREKA SHARE...SO NI SALAH SATU RESEPI YG PUTRI JUMPA KAT INTERNET. MMG MABELES...U AOL MUST TRY N RASAKAN SENDIRI KELEMBUTAN ECLAIRS NI. TTG FILLING DALAM TU TERPULANG PADA KORG NAK ISI APA....PUTRI PILIH CHOCOLKATE MOUSSE SEBAGAI FILLING TUK RESEPI PUTRI KALI NI...APA2 PUN JOM KITA REDAH!!
COKLAT ECLAIRS....
BAHAN2NYA..(DAPAT 32 KEPING BERSIZE SEDANG...KALAU YG KECIL DAPAT 55 KEPING)
130 GM TEPUNG GANDUM (DIAYAK)
300 ML AIR (AIR PAIP K)
100 GM BUTTER/MARGERINE
4 BIJI TELUR (PUTRI PAKAI GRED A)(PUKUL SEDIKIT)
SECUBIT GARAM(TAK MAU LETAK PUN BOLE....TAPI LETAK LAGI LEMAK TAU HUHUHU....
CARA2NYA....
1. SATUKAN AIR DENGAN BUTTER/MARGERIN KEDALAM PERIUK NON-STICK. MASAK ATAS API YG KECIL SEHINGGA BUTTER/MARGERIN LARUT DALAM AIR.
2. BIARKAN AIR HAMPIR MENDIDIH.
3. KECILKAN API DAN MASUKKAN TEPUNG BERSAMA GARAM KEDALAM AIR TADI.
4. GAUL RATA HINGGA ADUNAN MENJADI SATU DOH LEMBUT DAN TAK MELEKAT DI PERIUK. MATIKAN API DAN BIARKAN ADUNAN SEJUK SEKETIKA.
5. SETELAH SEJUK SEBENTAR...MASUKKAN TELUR SEDIKIT DEMI SEDIKIT DA.N PUKUL DENGAN KELAJUAN SEDERHANA SEHINGGA ADUNAN MENJADI LEMBUT DAN BERKILAT.
6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN GUNAKAN NOZZLE YG DISYORKAN..(PUTRI GUNA NOZZLE KREM PUFF YG SEDANG..TAK INGAT SIZE APA).
7. PIPEKAN ADUNAN DIATAS LOYANG YG DAH DIGRIS DENGAN BUTTER DAN BAKAR PADA SUHU 200C SELAMA 25 MINIT ATAU MENGIKOT SUHU OVEN MASING2.
8. SETELAH MASAK ADUNAN DIBIARKAN HINGGA BETUL2 SEJUK SEBELUM MENGISI KREM KE DALAM ECLAIRS.
9. SETELAH ADUNAN DIISI FILLING...ATASNYA BOLE LAH DICELOP KEDALAM COKLAT YG BICAIRKAN SECTARA DOUBLE BOILER.
*** TUK FILLING ECLAIR NI SILA KLIK LINK DISINI ***
TENGOK CREAM DIA TU MELELEH AIR LIUR KU TAU...NYUM NYUM!!!
POSING DARI SUDUT BELAH TEPI LAK...JGN MAIN2 KUIH PUN HARUS POSING GAK KAN KAN BIAR RUPA DIA YG MENARIK NI . OK NOW JOM KITA REDAH STEP BY STEPNYA PULAK
MASAK ATAS API YG KECIL. MASAK HINGGA BUTTER CAIR.....
KACAU HINGGA RATA....PASTIKAN ADUNAN MENJADI PEKAT DAN TAK MELEKAT DI PEIUK...DIA JADI CAM SATU DOH CAM TU....KEEP ON KACAU OK.
HA YG NI DHA SIAP LETAK COKLAT ATAS TU N FILLING DALAM DIA...MM TERBAIKK WOOKK!!
BERDERET2 DIA LINE UP KAT DULANG TUK DIPERSEMBAHKAN BUAT SANG PUTRI YG TENGAH LAPO NI HAA HUHUHU. APA PUN SELAMAT MENCUBA!!
boleh bg resepi untuk filling tak?
ReplyDeleteNurul Hanis...bole jerr sayang nanti kak putri masukkan resepi filling tu ek....tungguuu ^_^
ReplyDeleteokay, thankyou :)
ReplyDeleteNo problem my dearr...^_^ resepi ada kat mousse filling tau....
ReplyDeletehi Putri,
ReplyDeletesemua your resipi sedap2 belaka... sekali pandang aliur melelir.... yummy..
Hii dearr,
Deletethks for ur compliment...mmg tu yg putri ingin tonjolkan..biar nampak menarik dan yg penting sedap dimakan...haa u pun bole buat sama cam putri buat tau dearr..c er try...^_^ anyway thks for dropping ur komen.
mengancam betul...
ReplyDeleteBukan sajerr mengancam tapi sedapp dearr ^__^
DeleteSaya baru 1st time nk blajar buat..So, bleh x nk mntk resepi filing skali..tq :)
ReplyDeleteHaiii putri baru linkkan kat pic atas ni resepi kerr link cream dalam tu....nanti just klik linknya yg tertera DISINI tu yerr...selamat mencuba ^__^
Deletesalam..kalau filling die letak buttercream ker chocolate cream ke..sedap x? eclair without filling ni brp lame ye boleh tahan kalau x simpan dalam freeze?
ReplyDeleteSalam kembali...filling dia u bole letak apa2 pun dearr...ikut selera masing2 tau...yg pasti pilih yg sedap2 tau...eclair kalau takde filling dia akan cepat kempis nanti...bole tahan 2 tiga hari kot...tu pun takut dia kempis. Biasanya putri buat terus letak filling sekali bila adunan dah sejuk....
Delete