U AOLS NAK TAU RESEPI ROTI NI LA PERTAMA PUTRI TRY BUAT...MASA TU TAKDE BM KENA ULI PAKAI TANGAN...LENYEK2 TENYEH2..ALAMAKKK CAM CUCI LANTAI LAK HAHAHA...TAPI BETUL NI MMG MEMERAH KERINGAT TAU...MMG TAK SAMA ULI TANGAN DAN HASIL BM BEZA GILERRSSS SBB BM TU DIA SIAP PERAP PELUK ADUNAN ROTI KITA SAMPAI GEBU DAN HANGAT JERR ADUNAN MASA TIMER DIA DAH CUKUP HEHEH BEST ARR ADA YG PELUK HUHUHU...OK LAA APAPUN KITA LAYANNN JERR RESEPI EK...TO YANI THKS FOR SHARING THE LOVELY RECIPE...LEMBUTTTT SANGAT2..TAPI BENTUK TAK SECANTIK TUAN YG BUAT HUHU...
BAHAN-BAHAN ( 12 BIJI )
• 120ML SUSU SEGAR
• 50G TELUR
• 300G TEPUNG ROTI
• 3 SUDU BESAR GULA
• 1 SUDU KECIL GARAM
• 60G BUTTER
• 1 SUDU KECIL DRY YEAST
• *******************
• TELUR UNTUK SAPU
• BUTTER UNTUK SAPU LEPAS DAH BAKAR THEN TABUR GULA KAT ATAS…
CARA-CARA
1. MASUKKAN SEMUA BAHAN-BAHAN IKUT TURUTAN DARI ATAS KE BAWAH KE DALAM BREADMAKER.. ON KAN DAN TUNGGU SIAP.
2. KELUARKAN DARI BREADMAKER. BAHGIAKAN KEPADA 12 BAHAGIAN DAN BUATKAN BENTUK BULAT. REHATKAN 10 MINIT.
3. KEMUDIAN BUATLAH BIAR JADI BENTUK KON
4. CANAIKAN BIAR JADI PANJANG LEBIH KURANG 30-35CM. KEMUDIAN GULUNGKAN.
5. BIARKAN NAIK 2 KALI GANDA. SEBELUM DIBAKAR SAPUKAN DENGAN TELUR
6. BAKAR SELAMA 10-12 MINIT PADA SUHU 180C. JIKA ROTI BELUM PERANG, BIARKAN ROTI DALAM OVEN SELAMA LEBIH KURANG 5 MINIT SEBELUM DIBAWA KELUAR. THEN SAPU BUTTER DAN TABUR GULA...
LEMBUTNYA N SEDAPNYA MINTAK AMPUNNNN...BOLE SIMPAN SAMPAI ESOK TETAP LEMBUT INSYAALLAH...
NOTE: PERHATIAN SEMUA....SINCE PUTRI BUAT NI ULI PAKAI TANGAN MAKA KENA PERAP LAMA SIKIT....CAM DAH ULI...PERAT SEJAM....DAH TU BULAT2 PERAP 10 MINIT PASTU BUAT BENTUK...PERAP LAGI SEJAM...NI LAH HASILNYAAA HEHEHEH
SELAMAT MENCUBA!!!!
BUTTER & SUGAR ROLL
BAHAN-BAHAN ( 12 BIJI )
• 120ML SUSU SEGAR
• 50G TELUR
• 300G TEPUNG ROTI
• 3 SUDU BESAR GULA
• 1 SUDU KECIL GARAM
• 60G BUTTER
• 1 SUDU KECIL DRY YEAST
• *******************
• TELUR UNTUK SAPU
• BUTTER UNTUK SAPU LEPAS DAH BAKAR THEN TABUR GULA KAT ATAS…
CARA-CARA
1. MASUKKAN SEMUA BAHAN-BAHAN IKUT TURUTAN DARI ATAS KE BAWAH KE DALAM BREADMAKER.. ON KAN DAN TUNGGU SIAP.
2. KELUARKAN DARI BREADMAKER. BAHGIAKAN KEPADA 12 BAHAGIAN DAN BUATKAN BENTUK BULAT. REHATKAN 10 MINIT.
3. KEMUDIAN BUATLAH BIAR JADI BENTUK KON
4. CANAIKAN BIAR JADI PANJANG LEBIH KURANG 30-35CM. KEMUDIAN GULUNGKAN.
5. BIARKAN NAIK 2 KALI GANDA. SEBELUM DIBAKAR SAPUKAN DENGAN TELUR
6. BAKAR SELAMA 10-12 MINIT PADA SUHU 180C. JIKA ROTI BELUM PERANG, BIARKAN ROTI DALAM OVEN SELAMA LEBIH KURANG 5 MINIT SEBELUM DIBAWA KELUAR. THEN SAPU BUTTER DAN TABUR GULA...
LEMBUTNYA N SEDAPNYA MINTAK AMPUNNNN...BOLE SIMPAN SAMPAI ESOK TETAP LEMBUT INSYAALLAH...
NOTE: PERHATIAN SEMUA....SINCE PUTRI BUAT NI ULI PAKAI TANGAN MAKA KENA PERAP LAMA SIKIT....CAM DAH ULI...PERAT SEJAM....DAH TU BULAT2 PERAP 10 MINIT PASTU BUAT BENTUK...PERAP LAGI SEJAM...NI LAH HASILNYAAA HEHEHEH
SELAMAT MENCUBA!!!!
No comments:
Post a Comment