BAHAN2NYA
480G TEPUNG ROTI
40GM TEPUNG SUSU
50GM GULA KASTOR
½ SUDU KECIL GARAM
1 PACKET YEAST KERING
1 BIJI TELUR GRED ‘A’
170ML AIR PANAS SUAM
40GM BUTTER/MARGERIN
~BAHAN TUK SAPU ATAS ROTI~
1 BIJI TELUR YG KECIL + 1 SUDU BESAR SUSU SEGAR
SEDIKIT BUTTER/MARGERIN
480G TEPUNG ROTI
40GM TEPUNG SUSU
50GM GULA KASTOR
½ SUDU KECIL GARAM
1 PACKET YEAST KERING
1 BIJI TELUR GRED ‘A’
170ML AIR PANAS SUAM
40GM BUTTER/MARGERIN
~BAHAN TUK SAPU ATAS ROTI~
1 BIJI TELUR YG KECIL + 1 SUDU BESAR SUSU SEGAR
SEDIKIT BUTTER/MARGERIN
1. MASUKKAN SEMUA BAHAN2 KE DALAM BM MENGIKUT TURUTAN DAN TEKAN ON TUNGGU SIAP. BIASANYA MASUKKAN BAHAN2 CECAIR DAN DIIKUTI DENGAN BAHAN2 KERING +BUTTER DAN AKHIR SEKALI BUAT LUBANG PADA TEPUNG DAN LETAK YEAST DI TENGAH2 LUBANG TERSEBUT. THEN ON KAN.
2. SETELAH SIAP KLUARKAN DAN TUMBUK2 DOH TUK KLUARKAN ANGIN. BAHAGIKAN DOH KEPADA 6 BAHAGIAN. KALAU NAK ROTI TU BESAR LAGI BOLE LAH BAHAGI MENGIKUT SAIZ YG ANDA KEHENDAKI.
3.CANAI DAN MASUKKAN AYAM YG TELAH DIBALUT ALUMINIUM FOIL DAN LETAK KEATAS DOH DAN TUTUP DENGAN RAPI.
4. PASTIKAN DOH DIBENTUK BULAT. JADI RAPIKAN DENGAN KEMAS. BIARKAN DOH NAIK 2 KALI GANDA LEBIH KURANG 45 MINIT.
5. SAPU ATAS DOH DENGAN TELUR YG TELAH DICAMPUR SUSU TADI. BAKAR PADA SUHU 200C SELAMA 12-15 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING.
6. SETELAH MASAK KLUARKAN DOH DAN SAPU DENGAN BUTTER/MARGERIN DIATASNYA. BERHATI2 KETIKA MEMOTONG DOH MEMANDANGKAN ADA LAUK AYAM DIDALAMNYA. SEDIA TUK DIHIDANG PANAS2…TERBAIK WOK!!!
SELAMAT MENCUBA!!!
betul2 suprise roti ni yer... tp kena ingatkan si pemakan supaya jangan ngap terus, kang makan plak skali ngan aluminium foil tu...
ReplyDeleteCendana kasih....hehehe kalau termakan lagi lerr surprise jadinya nanti kang hihi...kena laa bagitau lagi pun bun ni besauuu mmg tka bole masok terus lam mulut kena koyak2 kan roti tu tuk makan hehehe...
ReplyDeletememang surprise... walllaaa... terperanjat monyet dibuatnya...
ReplyDeleteOgy...wahahahaha sib baik tka melompat tau dearr..hehee'surpriseee' bunyi cam eric sikit hehehe...
ReplyDelete