BAHAN-BAHAN ( 4-5 ORANG )
• 2 CAWAN TEPUNG GANDUM
• ½ CAWAN GULA
• 1 SUDU TEH SODA BICARBONATE
• 1 SUDU TEH BAKING POWDER
• SEDIKIT PEWARNA KUNING (setitik dua jerr)
• 1 BIJI TELUR
• 1½ CAWAN AIR
• SEDIKIT MENTEGA/PLANTA UNTUK MENGOLES
• BAHAN TABUR : KACANG TANAH YANG SUDAH DIKISAR DAN SEDIKIT GULA JUGA UNTUK DITABUR..(SIKIT JERR)
CARA-CARA
1. MESIN GULA BERSAMA TELUR HINGGA KEMBANG,
2. MASUKKAN SODA, BICARBONATE, AIR DAN PEWARNA KUNING. MESIN LAGI HINGGA SEBATI.
3. MASUKKAN TEPUNG DAN MESIN LAGI SEHINGGA SEBATI. (ADUNAN SIAP)
4. OLESKAN PLANTA DI PERMUKAAN KUALI & TUANGKAN 1 SENDUK ADUNAN TADI, KEMUDIAN NIPISKAN.
5. BIARKAN SEKETIKA & SEMENTARA MENUNGGU MASAK, TABURKAN BAHAN TABUR DI ATAS.
6. APABILA CUKUP MASAK, ANGKAT DAN DILIPAT DUA SEBELUM DIPOTONG.
SELAMAT MENCUBA!!!
1. MESIN GULA BERSAMA TELUR HINGGA KEMBANG,
2. MASUKKAN SODA, BICARBONATE, AIR DAN PEWARNA KUNING. MESIN LAGI HINGGA SEBATI.
3. MASUKKAN TEPUNG DAN MESIN LAGI SEHINGGA SEBATI. (ADUNAN SIAP)
4. OLESKAN PLANTA DI PERMUKAAN KUALI & TUANGKAN 1 SENDUK ADUNAN TADI, KEMUDIAN NIPISKAN.
5. BIARKAN SEKETIKA & SEMENTARA MENUNGGU MASAK, TABURKAN BAHAN TABUR DI ATAS.
6. APABILA CUKUP MASAK, ANGKAT DAN DILIPAT DUA SEBELUM DIPOTONG.
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment