2 BIJI KUNING TELUR GRED A
1 SUDU BESAR GULA KASTOR
BAHAN2 ‘B’
2 BIJI PUTIH TELUR GRED A
50GM GULA KASTOR
50GM TEPUNG NAIK SENDIRI-DIAYAK
1 SUDU BESAR SERBUK KOKO-DIAYAK BERSAMA TEPUNG
3 SUDU BESAR MINYAK SAYUR
1. PUKUL BAHAN A HINGGA RINGAN DAN GEBU.
2. PUTAR PUTIH TELUR HINGGA KEMBANG DAN BERTANDUK.MASUKKAN GULA KASTOR DAN PUTAR LAGI HINGGA KENTAL DAN ADUNAN KELIHATAN BERKILAT SEDIKIT
3. MASUKKAN BAHAN A KEDALAM ADUNAN B DAN KACAU KAUP BALIK HINGGA SEBATI.
4. MASUKKAN TEPUNG BERSAMA KOKO KEDALAM ADUNAN TADI. KACAU KAUP BALIK HINGGA SEMPURNA.
5. KEMUDIAN TUANGKAN MINYAK SAYUR DAN KACAU KAUP BALIK LAGI HINGGA ADUNAN SEBATI.
6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPE KAN ¼ ADUNAN KEDALAM ACUAN CUPCAKES.
7. BAKAR PADA SUHU 170C-180C SELAMA 8-10 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
8. SEJUKKAN ADUNAN TERLEBIH DAHULU SEBELOM MELETAK MOUSSE.
BAHAN2NYA
70GM COKLAT MASAKKAN
1 SUDU KECIL GELATIN
50ML AIR
1 BIJI PUTIH TELUR
100ML WHIPPING CREAM
20GM GULA KASTOR
1. MASUKKAN GELATIN KE DALAM BEKAS YANG MENGANDUNGI 50ML AIR. BIARKAN GELATIN LARUT SENDIRI. AWAS!!.. JANGAN MASUKKAN GELATIN DULU KEMUDIAN AIR.. INI AKAN MENYEBABKAN GELATIN BERKETUL2 DAN X LARUT SEPENUHNYA.
2. CAIRKAN COKLAT MASAKKAN SECARA DOUBLE BOILER.
3. BILA COKLAT DAH CAIR, PADAMKAN API DAN ANGKAT KETEPIKAN. MASUKKAN CAMPURAN GELATIN TADI KE DALAM COKLAT CAIR. KACAU SEHINGGA GELATIN SEBATI DENGAN COKLAT TADI. BIARKAN SEHINGGA SEJUKKAN.
4. PUKUL PUTIH TELUR SEHINGGA KEMBANG BERTANDUK. MASUKKAN GULA DAN PUKUL LAGI HINGGA KEMBANG DAN SEDIKIT BERKILAT.
5. DALAM MANGKUK LAIN PULA, PUKUL WHIPPING CREAM SEHINGGA KEMBANG DAN BERTANDUK JUGA.
6. MASUKKAN ADUNAN WHIPPING CREAM DAN COKLAT CAIR KEDALAM ADUNAN TELUR. KACAU PERLAHAN-LAHAN SEHINGGA SEBATI.
7. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KEATAS KEK COKLAT SPAN YG TELAH SEJUK TADI. SIMPAN DALAM PETI SEJUK SEHINGGA MOUSSE KERAS DAN BOLEHLAH DIHIDANGKAN.
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment