BAHAN-BAHAN ( LOYANG BULAT 30CM )
BAHAN A :
• 350 G GULA MELAKA (MAT GUNA 300 G)
• 240 G GULA PASIR
• 450 ML AIR
• 2 HELAI DAUN PANDAN, DISIAT DAN SIMPUL
BAHAN B :
• 190 G TEPUNG GANDUM*
• 120 G TEPUNG UBI*
• 60 G TEPUNG BERAS*(*DISATUKAN DAN DIAYAK)
• 900 ML AIR
• 2 CAMCA BESAR AIR ABU (ALKALINE WATER)TAKDE PUN TAKPE TAPI KURANG KENYAL GITU HUHU...
• 3/4 CAMCA BESAR AIR KAPUR
• 1 CAMCA BESAR PEWARNA COKLAT
BAHAN C :
• 1 CAWAN KELAPA PARUT PUTIH
• SECUBIT GARAM@SECUKUP RASA
BAHAN A :
• 350 G GULA MELAKA (MAT GUNA 300 G)
• 240 G GULA PASIR
• 450 ML AIR
• 2 HELAI DAUN PANDAN, DISIAT DAN SIMPUL
BAHAN B :
• 190 G TEPUNG GANDUM*
• 120 G TEPUNG UBI*
• 60 G TEPUNG BERAS*(*DISATUKAN DAN DIAYAK)
• 900 ML AIR
• 2 CAMCA BESAR AIR ABU (ALKALINE WATER)TAKDE PUN TAKPE TAPI KURANG KENYAL GITU HUHU...
• 3/4 CAMCA BESAR AIR KAPUR
• 1 CAMCA BESAR PEWARNA COKLAT
BAHAN C :
• 1 CAWAN KELAPA PARUT PUTIH
• SECUBIT GARAM@SECUKUP RASA
1. SATUKAN BAHAN2 A DAN MASAK ATAS API SEDERHANA HINGGA SEMUA LARUT. SEJUKKAN.
2. SATUKAN BAHAN2 B DALAM SATU BEKAS. KACAU RATA DENGAN WISK.
3. SATUKAN NO1 DAN NO2. KACAU RATA DAN TAPIS KE DALAM LOYANG YANG TELAH DISAPU DENGAN SEDIKIT MINYAK MASAK.
4. KUKUS 40 - 45 MINIT ATAS AIR MENDIDIH. BALUT TUTUP KUKUS DGN KITCHEN TOWEL. JIKA LEPAS 45 MINIT TERDAPAT AIR PADA PERMUKAAN KUIH. LETAKKAN PAPER TOWEL (YG BARU) DAN BIAR IA TERSERAP. ANGKAT PERLAHAN HINGGA KERING. BIARKAN SEJUK BETUL SEBELUM DIPOTONG DAN HIDANGKAN BERSAMA BAHAN C.
5. KATA2 DARI CMG: JIKA BUAT SEPARUH DARI RESIPI DIATAS, BOLEH GUNA LOYANG/TIN KEK BERUKURAN (8 X 8 X 3) INCI DAN JIKA SUKA BOLEH JUGA DIKUKUS DALAM ACUAN APAM YG COMEL2 TU, DAN JANGKA MASA MENGUKUS 10 - 12 MINIT UTK BEKAS2 COMEL. HARAP MAKLUM.
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment