Akhirnya mlm tadi oct 2014 sekali lagi putri mencuba buat roti boy ni...kalau 2 tahun lepas pada 2012 buat pertama kalinya buat fuhh hura hara....bagai nak rak dibuatnya. Sampai kan putri fobia tak mau dah buat lagi....hahaha. Namun tetiba terpanggil nak buat sekali lagi dan kali ni guna BM jerr senang sikit jiwa mak ni hehehe. Masukkan semua on kan terus main computer...cantikk arr ngeee. Wahhhh hasilnya kali ni sangat2 TERBAIK...malah lebih terbaik dari yg dulu. Ni laa dinamakan practice makes perfect...yerr kerr? yerr laa tu kannn kannn. Cer tengok pic lama ngan pic baru sungguh LAIN bebenor. Oh yerr dulu camera pun kapcai hahaha sekarang punya canggih laa sikit. Tapi dulu seriously satu penyeksaan sbb masa masukkan filling dia tu yg stress maut!!!! fed up tahap nak menampar sapa yg lalu depan tau muahahahaha. Now kira dah ok laa lagi pun kali ni sebahagian roti plain jerr takde inti pun sodap ok. So guys korg kan rajin letak semua filling ek...yg pasti lepas masak u aollsss adoiiiyaiiii tak bole tolak nohhh tangan asyik capai nak ngap jerr hehehe. Ok laa apa pun selamat mencuba buat u aollss yerr...^__^
BAHAN2NYA (RESEPI YG DIUBAH SUAI DARI RESEPI ASAL)
DOH ROTI (MENGHASILKAN 25 BIJI BUN)
FILLING
TOPPING
SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : LILYDVALLEY
ISH ISH ISH...DAHSYAT TUL LERR ROTI NI....1ST TIME BUAT HURU HARA DIBUATNYA....ADA FILLING TERKELUARING...ADA YG SENGET BENGET TAPI ADA GAK YG MENJADI HEHEHE SUKA SUKA....BAU ROTI BOY MASA BAKAR ADUHHHHHH DUHHH DUHHH MAU TERGOLEK2 PUTRI DEK KESEDAPAN KEHARUMAN KEWANGIANNYA... MASYAALLAH TAK TERUCAP TAU...U GUYS KENA TRY N RASAKAN SENDIRI ROTI BOY NI...INGAT TAU...MASA DAH LETAK FILLING...KENA TUTUP RAPAT2...PUTRI REPEAT....TUTUP RAPAT2 SBB DIA MUDAH TERKELUAR DARI ROTI....KALAU TERKELUAR SIKIT TAKPE JGN ANGKAT BIAR JERR OK....FILLING TU SUMBAT AGAK2 OK...ROTI NI SEDAP GILERRR...CAYA LAH HEHEHE AGAIN THKS TO IILY FOR THE LOVEY AWESOME RECIPE...PUTRI SUKA GILERR...NAK BUAT JERR REWEL SIKIT HEHEHE...OK ARR YUK KITA GI BELI BARANG2 DIA TUK BUAT ROTI NI EK..JOM REDAH....
BAHAN2NYA(17 BIJI BUN)
FILLING
• 200 GM MENTEGA
• 1/2 TEASPOON VANILLA ESSENCE
• 70 GM BROWN SUGAR
TOPPING
• 200 GM MENTEGA
• 160 GM GULA ICING
• 3 BIJI TELUR GRADE A- PUKUL SEDIKIT
• MELARUTKAN 2 SUDU BESAR INSTANT COFFEE DENGAN 1 SUDU BESAR AIR PANAS.
• 200 GM TEPUNG GANDUM (BOLE KURANGKAN KEPADA 100GM KALAU TIDAK MAU TEBAL)
DOH ROTI
• 500 GM TEPUNG BERPROTIN TINGGI- DI AYAK(TEPUNG ROTI PUN BOLE)
• 2 SUDU KECIL BREAD IMPROVER+ 2 SUDU KECIL BREAD SOFTENER ( OPTIONAL)
• 20 GM SUSU TEPUNG
• 75 GM GULA CASTOR
• 3 SUDU KECIL DRY YEAST
• 1 SUDU KECIL GARAM
• 1 BIJI TELUR- DIPUKUL
• 250 ML AIR/ SUSU SEGAR ( JGN GUNAKAN SUSU TEPUNG SEKIRANYA MENGGUNAKAN SUSU SEGAR).
• 60 GM MENTEGA
BAHAN2NYA (RESEPI YG DIUBAH SUAI DARI RESEPI ASAL)
DOH ROTI (MENGHASILKAN 25 BIJI BUN)
- 200 ML AIR+50 ML SUSU PEKAT MANIS ( KACAU RATA)
- 1 BIJI TELUR GRED A
- 500 GM TEPUNG ROTI DIAYAK
- 1 SUDU KECIL BREAD IMPROVER/BREAD SOFTENER DIAYAK
- 1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG DIAYAK
- 80 GM GULA CASTOR
- 1 PAKET DRY YEAST
- SECUBIT GARAM
- 60 GM MENTEGA/MARGERIN
- 200 GM MENTEGA
- ½ TEASPOON VANILLA ESSENCE
- 70 GM BROWN SUGAR
TOPPING
- 150 GM MENTEGA
- 90 GM GULA ICING (PUTRI GUNA GULA KASTOR)
- 2 BIJI TELUR GRED A
- LARUTKAN 2 SUDU BESAR INSTANT COFFEE DENGAN 1 SUDU BESAR AIR PANAS
- 1 SUDU KECIL COFFEE OIL (OPTIONAL)
- 100 GM TEPUNG GANDUM (KALAU NAK TEBAL CREAMNYA BOLE TAMBAH LAGI 30 GM TEPUNG)
CARA2NYA
FILLING
1.PUKUL MENTEGA DGN MIXER PADA KELAJUAN SEDERHANA SELAMA 3 MINIT. MASUKKAN ESSENCE & GULA PERANG. PUKUL LAGI HINGGA RATA. SIMPAN DI DALAM PETISEJUK SEHINGGA SEDIA UNTUK DIGUNAKAN.
TOPPING
1. PUTAR MENTEGA DAN GULA DGN MIXER PADA KELAJAUAN SEDERHANA SELAMA 5 MINIT. PERLAHAN2 MASUKKAN TELUR & COFFEE FLAVORING. AYAKKAN TEPUNG KEDALAM ADUNAN AND PUTAR LAGI PADA KELAJUAN TINGGI SEHINGGA SEMUANYA SEBATI. SIMPAN DIDALAM PETI SEJUK (NOT FREEZER)SEHINGGA SEDIA UTK DIGUNAKAN.
DOH ROTI
1. JIKA GUNA BM MASUKKAN BAHAN2 BASAH DULU DAN BARU YG KERING. ON TUNGGU SIAP DAN TERUS KERR PERATURAN NO.4
2. KALAU GUNA TANGAN SATUKAN TEPUNG, GULA, GARAM, YEAST, BREAD IMPROVER/BREAD SOFTENER ( JIKA MENGGUNAKANNYA) DAN GAUL HINGGA RATA.
3. MASUKKAN TELUR DAN AIR+SUSU. ULI ADUNAN SEHINGGA MENJADI ADUNAN DAN MASUKKAN MENTEGA. ULI LAGI SEHINGGA LEMBUT & ELASTIK SELAMA 10-15 MINIT.
4. BAHAGIKAN DOUGH KEPADA 25 BIJI BOLA KECIL SETIAP SATU 40 GM BERATNYA.
5. LEPERKAN DOUGH DI ATAS TAPAK TGN & LETAKKAN INTI/FILLING. TUTUP RAPAT SUPAYA INTI TIDAK MELELEH KELUAR SEWAKTU DIBAKAR.
6. SUSUN DIATAS LOYANG PEMBAKAR YG TELAH DIALAS DENGAN PARCHMENT PAPER. LETAK JAUH2 SIKIT SBB NANTI ADUNAN AKAN NAIK. PUTRI GUNA BEKAS2 KECIL.
7. REHATKAN ADUNAN DAN BIAR IA NAIK 2 KALI GANDA LEBIH KURANG SEJAM.
8. PIPE KAN TOPPING DIATAS BUN SECARA SPIRAL BERMULA DARI TOP CENTER.
9. BAKAR DIDLM OVEN YG TELAH DIPANASKAN PADA SUHU 170C SELAMA 15 MIN ATAU SEHINGGA BUN KEPERANGAN BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
FILLING
1.PUKUL MENTEGA DGN MIXER PADA KELAJUAN SEDERHANA SELAMA 3 MINIT. MASUKKAN ESSENCE & GULA PERANG. PUKUL LAGI HINGGA RATA. SIMPAN DI DALAM PETISEJUK SEHINGGA SEDIA UNTUK DIGUNAKAN.
TOPPING
1. PUTAR MENTEGA DAN GULA DGN MIXER PADA KELAJAUAN SEDERHANA SELAMA 5 MINIT. PERLAHAN2 MASUKKAN TELUR & COFFEE FLAVORING. AYAKKAN TEPUNG KEDALAM ADUNAN AND PUTAR LAGI PADA KELAJUAN TINGGI SEHINGGA SEMUANYA SEBATI. SIMPAN DIDALAM PETI SEJUK (NOT FREEZER)SEHINGGA SEDIA UTK DIGUNAKAN.
DOH ROTI
1. JIKA GUNA BM MASUKKAN BAHAN2 BASAH DULU DAN BARU YG KERING. ON TUNGGU SIAP DAN TERUS KERR PERATURAN NO.4
2. KALAU GUNA TANGAN SATUKAN TEPUNG, GULA, GARAM, YEAST, BREAD IMPROVER/BREAD SOFTENER ( JIKA MENGGUNAKANNYA) DAN GAUL HINGGA RATA.
3. MASUKKAN TELUR DAN AIR+SUSU. ULI ADUNAN SEHINGGA MENJADI ADUNAN DAN MASUKKAN MENTEGA. ULI LAGI SEHINGGA LEMBUT & ELASTIK SELAMA 10-15 MINIT.
4. BAHAGIKAN DOUGH KEPADA 25 BIJI BOLA KECIL SETIAP SATU 40 GM BERATNYA.
5. LEPERKAN DOUGH DI ATAS TAPAK TGN & LETAKKAN INTI/FILLING. TUTUP RAPAT SUPAYA INTI TIDAK MELELEH KELUAR SEWAKTU DIBAKAR.
6. SUSUN DIATAS LOYANG PEMBAKAR YG TELAH DIALAS DENGAN PARCHMENT PAPER. LETAK JAUH2 SIKIT SBB NANTI ADUNAN AKAN NAIK. PUTRI GUNA BEKAS2 KECIL.
7. REHATKAN ADUNAN DAN BIAR IA NAIK 2 KALI GANDA LEBIH KURANG SEJAM.
8. PIPE KAN TOPPING DIATAS BUN SECARA SPIRAL BERMULA DARI TOP CENTER.
9. BAKAR DIDLM OVEN YG TELAH DIPANASKAN PADA SUHU 170C SELAMA 15 MIN ATAU SEHINGGA BUN KEPERANGAN BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : LILYDVALLEY
OLAHAN : PUTERI MANJA
OCT 2014
OCT 2014
DIBAWAH NI ADALAHA POST YG LAMA YG DIABUAT 2 TAHUN LEPAS
ROTI BOY@MEXICAN BUN (RESEPI ASAL)
BAHAN2NYA(17 BIJI BUN)
FILLING
• 200 GM MENTEGA
• 1/2 TEASPOON VANILLA ESSENCE
• 70 GM BROWN SUGAR
TOPPING
• 200 GM MENTEGA
• 160 GM GULA ICING
• 3 BIJI TELUR GRADE A- PUKUL SEDIKIT
• MELARUTKAN 2 SUDU BESAR INSTANT COFFEE DENGAN 1 SUDU BESAR AIR PANAS.
• 200 GM TEPUNG GANDUM (BOLE KURANGKAN KEPADA 100GM KALAU TIDAK MAU TEBAL)
DOH ROTI
• 500 GM TEPUNG BERPROTIN TINGGI- DI AYAK(TEPUNG ROTI PUN BOLE)
• 2 SUDU KECIL BREAD IMPROVER+ 2 SUDU KECIL BREAD SOFTENER ( OPTIONAL)
• 20 GM SUSU TEPUNG
• 75 GM GULA CASTOR
• 3 SUDU KECIL DRY YEAST
• 1 SUDU KECIL GARAM
• 1 BIJI TELUR- DIPUKUL
• 250 ML AIR/ SUSU SEGAR ( JGN GUNAKAN SUSU TEPUNG SEKIRANYA MENGGUNAKAN SUSU SEGAR).
• 60 GM MENTEGA
FOR THIS RECIPE
No comments:
Post a Comment