U GUYSSS....NI SATU LAGI RESEPI PUTRI NAK SHARE NGAN U AOLSSS....TERBAIKKK NI WOKK!!! RUGI TAU TAK TRY...SBBNYA NI SALAH SATU RESEPI TERMASUK LAM MENU RAYA PUTRI NANTI HEHEHE...JOM BUAT HUHU..
BAHAN2 ‘A’
180 G TEPUNG GANDUM (DIAYAK)
3O G TEPUNG JAGUNG (DIAYAK)
1 SUDU KECIL BAKING POWDER (DIAYAK)
2 CAWAN CORNFLAKES (DIKISAR HALUS)
40 G BADAM CINCANG (DIBAKAR DAHUHU PADA SUHU 180C SELAMA 5 MINIT)
50 G COKLAT CHIP
50 G COKLAT RICE
BAHAN2 ‘B’
150 G BUTTER
100 G ICING (GULA TEPUNG)
1 BIJI KUNING TELUR
1 SUDU KECIL ESEN VANILLA
CHOCOLATE RICE COOKIES (MENGHASILKAN 80-85 KEPING)
BAHAN2 ‘A’
180 G TEPUNG GANDUM (DIAYAK)
3O G TEPUNG JAGUNG (DIAYAK)
1 SUDU KECIL BAKING POWDER (DIAYAK)
2 CAWAN CORNFLAKES (DIKISAR HALUS)
40 G BADAM CINCANG (DIBAKAR DAHUHU PADA SUHU 180C SELAMA 5 MINIT)
50 G COKLAT CHIP
50 G COKLAT RICE
BAHAN2 ‘B’
150 G BUTTER
100 G ICING (GULA TEPUNG)
1 BIJI KUNING TELUR
1 SUDU KECIL ESEN VANILLA
1. AYAK SEMUA TEPUNG DAN SATUKAN CORNFLAKES, BADAM DAN COKLAT KE DALAM TEPUNG. KETEPIKAN.
2. PUKUL BAHAN2 ‘B’ HINGGA KEMBANG.
3. MASUKKAN BAHAN2 ‘A’ KE DALAM BAHAN ‘B’ DAN ULI HINGGA MENJADI SATU DOH LEMBUT.
4. CANAI DOH SETEBAL ½ INCI DAN TERAP ADUNAN IKUT SUKA ANDA. SUSUN DIATAS TIN PEMBAKAR.
5. BAKAR PADA SUHU 170C-180C SELAMA 12-15 MINIT ATAU HINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
SELAMAT MENCUBA!!!!
2. PUKUL BAHAN2 ‘B’ HINGGA KEMBANG.
3. MASUKKAN BAHAN2 ‘A’ KE DALAM BAHAN ‘B’ DAN ULI HINGGA MENJADI SATU DOH LEMBUT.
4. CANAI DOH SETEBAL ½ INCI DAN TERAP ADUNAN IKUT SUKA ANDA. SUSUN DIATAS TIN PEMBAKAR.
5. BAKAR PADA SUHU 170C-180C SELAMA 12-15 MINIT ATAU HINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
SELAMAT MENCUBA!!!!
No comments:
Post a Comment