RESEI ASAL TAKDE SUKATAN AIR SO NI STYLE PUTRI OK...HUHUHU
BAHAN2NYA ( GUNA ACUAN DAPAT 22-23 BIJI) PUTRI BUAT SETENGAH ADUNAN
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
½ CAWAN GULA PASIR
½ PACKET YEAST ATAU MAURIPAN( PUTRI PAKAI YEAST)
250 ML AIR SUAM
SEDIKIT PANDAN PASTE
SEDIKIT PEWARNA KEGEMARAN
BAHAN2NYA ( GUNA ACUAN DAPAT 22-23 BIJI) PUTRI BUAT SETENGAH ADUNAN
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
½ CAWAN GULA PASIR
½ PACKET YEAST ATAU MAURIPAN( PUTRI PAKAI YEAST)
250 ML AIR SUAM
SEDIKIT PANDAN PASTE
SEDIKIT PEWARNA KEGEMARAN
MASUKKAN SEMUA BAHAN DIATAS DALAM SATU BEKAS….KACAU RATA. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 2 BAHAGIAN DAN LETAK PANDAN PASTE DAN WARNA KESUKAAN ANDA. MASUKKAN KEDALAM ACUAN YG TELAH DI SAPU MINYAK TERDAHULU DAN BIAR NAIK SIKIT SELAMA 15-20 MINIT. SETELAH ITU KUKUS SELAMA 8-10 MINIT. TUNGGU SEJUK DAN BOLE HIDANG DENGAN KELAPA.
TIPS: KETIKA KUKUS…UNTUK ELAKKAN AIR MENITIS KE DALAM ADUANAN…BALUT PENUTUP KUKUS DENGAN ALUMINIUM FOIL…GERENTI TAK TITIS AIR…TAK YAH LAP2 PUN TUTUP TU…^_^
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment