• 5 KEPING ROTI SANDWICH (YANG DAH DEKAT EXPIRED OR DAH KERAS)
• 200GM UDANG SEGAR
• 1 SUDU KECIK SERBUK KARI (KARI IKAN KERR DAGING KERR TAK KISAH)
• 1 BIJI BAWANG BESAR
• 1 BIJI TELUR AYAM
• 1 SUDU KECIK GARAM@SECUKUP RASA
• 260GM TEPUNG GANDUM
• 120ML AIR@SECUKUPNYA
• ¼ SUDU KECIL BIKABONAT OF SODA(TAKDE PUN TAKPE)
SEDIKIT DAUN PARSLEY (OPTIONAL)
1. POTONG UDANG SEGAR - KECIL2 , KALAU GUNA UDANG KERING - RENDAM DAN TUMBUK KASAR2
2. POTONG BAWANG BESAR - DADU
3. RENDAM ROTI DLM AIR SEJUK SEBENTAR , SUPAYA KEMBANG, DAH KEMBANG KELUARKAN DARI AIR DAN HANCURKAN ATAU KOYAK2KAN DIA KASAR2….KIRA CAM KOYAK RABAK GITU HAHAHA.
4. SATUKAN ROTI, TEPUNG GANDUM, BAWANG, SERBUK KARI, TELUR,AIR DAN SERBUK PERASA. BANCUH MCM BUAT CEKODOK BIASA .
5. PANASKAN MINYAK DAN GORENG LAH HINGGA KEKUNINGAN. MAKAN PANAS2 BERSAMA SOS CILI THAI MMG TERANGKAT PUNGGUNG...KALAU TAKDE SOS THAI…APA2 CILI SOS PUN OK JUGAK…JANJI ADA…^_^
SELAMAT MENCUBA!!!!
No comments:
Post a Comment