3 BIJI KUNING TELUR GRED A
80ML MINYAK MASAK
80ML SUSU SEGAR
¼ SUDU TEH GARAM
100GM GULA KASTOR
SEDIKIT ESEN VANILA
120GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK BERSAMA ¼ SUDU TEH BAKING POWDER
BAHAN B
3 BIJI PUTIH TELUR GRED A
50GM GULA KASTOR
SECUBIT CREAM OF TAR TAR(KALAU TAKDE TAKPE)
1.SATUKAN BAHAN A DAN PUKUL DENGAN MIXER HINGGA SEMUANYA BERSATU DAN TIDAK BERGENTEL2…KETEPIKAN
2.PUKUL PUTIH TELUR BERSAMA CREAM OF TAR TAR HINGGA SEPARUH KENTAL DAN MASUKKAN GULA SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL TERUS MEMUKUL HINGGA ADUNAN MENJADI MERINGUE….BERTANDUK BILA TERBALIKKAN DIA TAK JATUH.
3.AMBIL SEDIKIT ADUNAN PUTIH TELUR TADI DAN GAUL KAUP BALIK KEDALAM ADUNAN A HINGGA RATA.
4.MASUKKAN SELEBIHNYA ADUNAN PUTIH TELUR KEDALAM ADUNAN A DAN GAUL KAUP BALIK LAGI HINGGA ADUNAN SEBATI.
5.MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KEDALAM MANGKUK CUPCAKE LEBIH DARI ¾ PENUH.
6.BAKAR PADA SUHU 160'C SELAMA 18 MINS ATAU LEBIH BERGANTUNG PADA OVEN MASING2.
7. SETELAH MASAK KLUARKAN DARI OVEN DAN SEJUKKAN ADUNAN INI.
***PERHATIAN YERR…KADANG2 KEK NI AKAN MENGECUT…PUTRI TAK SURE NAPA TAPI TU LAA YG PERNAH PUTRI ALAMI…WALAU APA PUN YG PASTI KEK TETAP LAZAT TERAMAT SANGAT….KALAU BOLE GUNAKAN PAPER CUPCAKE YG SEDERHANA BESAR…PUTRI GUNA SIZE 1 ½ INCI LEBAR BAHAGIAN BAWAH CUPCAKE TU. NI KALAU BESOK2 BUAT DIA TETIBA BERUBAH KECUT GAK ISHH TAK TAU APA NAK KATA TAPI ARI NI BUAT DIA NAIK CANTIK JERR…KECUT TAPI TAK KEDALAM N SAMA LEVEL NGAN CUPCAKE TU….SO INGAT YERR PIPEKAN ADUNAN KENA MELEBIHI DARI ¾ PENUH…BUKAN PENUH2 LEBIH SIKIT DARI ¾ TAU…HEHEHE PANJANG LAK STORY HUHU...
***PERHATIAN YERR…KADANG2 KEK NI AKAN MENGECUT…PUTRI TAK SURE NAPA TAPI TU LAA YG PERNAH PUTRI ALAMI…WALAU APA PUN YG PASTI KEK TETAP LAZAT TERAMAT SANGAT….KALAU BOLE GUNAKAN PAPER CUPCAKE YG SEDERHANA BESAR…PUTRI GUNA SIZE 1 ½ INCI LEBAR BAHAGIAN BAWAH CUPCAKE TU. NI KALAU BESOK2 BUAT DIA TETIBA BERUBAH KECUT GAK ISHH TAK TAU APA NAK KATA TAPI ARI NI BUAT DIA NAIK CANTIK JERR…KECUT TAPI TAK KEDALAM N SAMA LEVEL NGAN CUPCAKE TU….SO INGAT YERR PIPEKAN ADUNAN KENA MELEBIHI DARI ¾ PENUH…BUKAN PENUH2 LEBIH SIKIT DARI ¾ TAU…HEHEHE PANJANG LAK STORY HUHU...
1 SUDU BESAR TEPUNG CUSTARD
1 SUDU BESAR TEPUNG GANDUM
4 SUDU BESAR GULA
200 ML SUSU SEGAR
1 BIJI TELUR
1 SUDU BESAR MENTEGA/ BUTTER
CARA2NYA
1.SATUKAN BAHAN DAN MASAK HINGGA ADUNAN PEKAT DAN BERKILAT. ( MASAK ATAS DOUBLE BOILER ). BANCUH TEPUNG DENGAN 50 ML SUSU SEGAR DAHULU BARU SATUKAN KESEMUA BAHAN. .SENTIASA MENGACAU FILLING CUSTARD INI UNTUK MENDAPATKAN FILLING CUSTARD YANG LICIN. SETELAH MASAK SEJUKKAN SEBENTAR CUSTARD FILLING INI.
2. SETELAH KEK MASAK DAN KEK TELAH SEJUK PICIT CUSTARD DI TENGAH TENGAH KEK.CUCUK NOZZLE KE DALAM DAN PICIT. (PUTRI LAK LETAK KAT ATAS DIA JERR…KEK NI TAKDE CUSTARD PUN SEDAP…BUDAK2 MANA NAK MAKAN CUSTARD KAN TU YG PICIT KAT ATAS JERR..HEHEH )
SELAMAT MENCUBA!!!
sedapnyeeeerr....
ReplyDeleteDahlia....ko dha rasa kan kan kan hehehe ^_*
ReplyDeleteSiyes!!!sedap..thanks sis for da recipe
ReplyDeleteMmg sedap....no problem selamat mencuba
Deleteyg serbuk putih atas kek tu apa ye kak puteri?
ReplyDeleteOh yg putih atas kek tu sugar powder dearr...^__^
Delete