NI HAAA SEMPENA BESDAY ADIK PUTRI....TU YG TRY BUAT RESEPI KEK LAPIS CADBURY NI....KAN MAINNNNN LAGIII SEDAPNYAAA.... ALMAKLUM DIMANDIKAN DENGAN COKLAT LUAR DAN DALAM...HUHUHU ACTUALLY LUAR TU PUTRI YG PANDAI2 MANDIKAN COKLAT YG SEBENARNYA RESEPI NI HANYA COKLAT DIDALAM..TAPI KAN LUAR DAN DALAM COKLAT MMG BERBALOII MAK OIIIII!!!!! JILAT SAMPAI KESIKU TAU...LAPISAN TAK CANTIK TAPI NAK SHARE GAK KAT U AOLLLSSS...HEHEHEH JOM BELEK N TELEK...HUHUHU...
HAA JGN MAIN2 KEK NI KAN KALAU DAH NGAP....MMG JILAT SAMPAI KE SIKU....HAHAHAHAHA....YG PENTING TAK RUGI MENCUBA....LEBIH ENAK LUAR TU KITA SAPUKAN GANACHE...MMG TAK SYAK LAGI....HARUS ADA COKLAT DI LUAR DAN DIDALAM...!!! KALAU TAK CAYA CUBA LAH....TAK CUBA SENDIRI RUGI EKEKEKEKE.....JOM KITA REDAH RESEPINYA....THKS TO ATUL TUK RESEPINYA YG LAZATTTT SANGAT!!!
CARA-CARA
1. PUKUL MENTEGA DENGAN GULA HINGGA BERKRIM.
2. MASUKKAN TELUR SATU PERSATU DAN PUKUL LAGI HINGGA RATA.
3. MASUKKAN SUSU, TEPUNG, VANILLA, HORLICKS DAN PEWARNA KUNING, GAUL HINGGA BETU-BETUL RATA SUPAYA TEPUNG/HORLICKS TIDAK BERKETUL-KETUL.
4. MASUKKAN 7 SUDU MAKAN ADUNAN TADI DAN BAKAR PADA SUHU 220C HINGGA KEKUNINGAN LEBIH KURANG 10 MINIT MENGGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH. BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2 JUGAK YERR.
5. BILA SUDAH MASAK SUSUN COKLAT CADBURY DAN MASUKKAN 7 SUDU ADUNAN LAGI BAGI MENUTUPI COKLAT TADI. KALI NI TURUNKAN SUHU OVEN DAN BAKAR PADA SUHU 200C MENGGUNAKAN API ATAS SAHAJA HINGGA MASAK DAN KEKUNINGAN. JUGA LEBIH KURANG 10-12 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
6. BUAT BEGITU HINGGA ADUNAN HABIS. SUHU TETAP 200C API ATAS HINGGA SELESAI SEMUA ADUNAN.
7. ANDA BOLEH SUSUN COKLAT SELAPIS DEMI SELAPIS ATAU SELANG SELAPIS. IKOT MANA SUKA EK…
BAHAGIAN LUAR TU PUTRI SAPUKAN COKLAT GANACHE...SO IKOT SUKA U AOLLSSSS K KALAU IKOT CAN PUTRI GERENTI TAK NYESAL HEHEHE...^_*
SELAMAT MENCUBA!!!!
COKLAT GANACHE
3/4 CAWAN (150ML) WHIPPING CREAM (PUTRI GUNA YG DAH SEDIA ADA GULA DLMNYA)
300G TULIP COOKING CHOCOLATE(DIPOTONG2 KECIL)
2-3 SUDU BESAR MADU
CARA2NYA
1. KACAU WHIPPING CREAM DIATAS API YG KECIL. BILA NAK MENDIDIH MATIKAN API DAN MASUKKAN COKLAT.
2. KACAU HINGGA COKLAT LARUT SEPENUHNYA. MASUKKAN PULA MADU DAN KACAU RATA.
3. SEDIA TUK DI TUANG DIATAS KEK DAN SEJUKKAN SELAMA SEJAM ATAU KURANG. SEDIA TUK MEMOTONG DAN NGAK...HUHUHU
SELAMAT MENCUBA!!!!
HAA JGN MAIN2 KEK NI KAN KALAU DAH NGAP....MMG JILAT SAMPAI KE SIKU....HAHAHAHAHA....YG PENTING TAK RUGI MENCUBA....LEBIH ENAK LUAR TU KITA SAPUKAN GANACHE...MMG TAK SYAK LAGI....HARUS ADA COKLAT DI LUAR DAN DIDALAM...!!! KALAU TAK CAYA CUBA LAH....TAK CUBA SENDIRI RUGI EKEKEKEKE.....JOM KITA REDAH RESEPINYA....THKS TO ATUL TUK RESEPINYA YG LAZATTTT SANGAT!!!
KEK LAPIS COKLAT CADBURY WITH GANACHE BY ATUL05
BAHAN-BAHAN ( KEK BERUKURAN 8 1/2 X 8 1/2" )
• 450 G MENTEGA
• 7 BIJI TELUR GRED A
• 100 GM GULA HALUS
• 180 GM TEPUNG GANDUM
• ½ TIN SUSU PEKAT MANIS (190ML)
• 1 SUDU TEH VANILLA
• 200 GM HORLICKS
• 2 KOTAK COKLAT CADBURY
• SEDIKIT PEWARNA KUNING
BAHAN-BAHAN ( KEK BERUKURAN 8 1/2 X 8 1/2" )
• 450 G MENTEGA
• 7 BIJI TELUR GRED A
• 100 GM GULA HALUS
• 180 GM TEPUNG GANDUM
• ½ TIN SUSU PEKAT MANIS (190ML)
• 1 SUDU TEH VANILLA
• 200 GM HORLICKS
• 2 KOTAK COKLAT CADBURY
• SEDIKIT PEWARNA KUNING
1. PUKUL MENTEGA DENGAN GULA HINGGA BERKRIM.
2. MASUKKAN TELUR SATU PERSATU DAN PUKUL LAGI HINGGA RATA.
3. MASUKKAN SUSU, TEPUNG, VANILLA, HORLICKS DAN PEWARNA KUNING, GAUL HINGGA BETU-BETUL RATA SUPAYA TEPUNG/HORLICKS TIDAK BERKETUL-KETUL.
4. MASUKKAN 7 SUDU MAKAN ADUNAN TADI DAN BAKAR PADA SUHU 220C HINGGA KEKUNINGAN LEBIH KURANG 10 MINIT MENGGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH. BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2 JUGAK YERR.
5. BILA SUDAH MASAK SUSUN COKLAT CADBURY DAN MASUKKAN 7 SUDU ADUNAN LAGI BAGI MENUTUPI COKLAT TADI. KALI NI TURUNKAN SUHU OVEN DAN BAKAR PADA SUHU 200C MENGGUNAKAN API ATAS SAHAJA HINGGA MASAK DAN KEKUNINGAN. JUGA LEBIH KURANG 10-12 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
6. BUAT BEGITU HINGGA ADUNAN HABIS. SUHU TETAP 200C API ATAS HINGGA SELESAI SEMUA ADUNAN.
7. ANDA BOLEH SUSUN COKLAT SELAPIS DEMI SELAPIS ATAU SELANG SELAPIS. IKOT MANA SUKA EK…
BAHAGIAN LUAR TU PUTRI SAPUKAN COKLAT GANACHE...SO IKOT SUKA U AOLLSSSS K KALAU IKOT CAN PUTRI GERENTI TAK NYESAL HEHEHE...^_*
SELAMAT MENCUBA!!!!
COKLAT GANACHE
3/4 CAWAN (150ML) WHIPPING CREAM (PUTRI GUNA YG DAH SEDIA ADA GULA DLMNYA)
300G TULIP COOKING CHOCOLATE(DIPOTONG2 KECIL)
2-3 SUDU BESAR MADU
CARA2NYA
1. KACAU WHIPPING CREAM DIATAS API YG KECIL. BILA NAK MENDIDIH MATIKAN API DAN MASUKKAN COKLAT.
2. KACAU HINGGA COKLAT LARUT SEPENUHNYA. MASUKKAN PULA MADU DAN KACAU RATA.
3. SEDIA TUK DI TUANG DIATAS KEK DAN SEJUKKAN SELAMA SEJAM ATAU KURANG. SEDIA TUK MEMOTONG DAN NGAK...HUHUHU
SELAMAT MENCUBA!!!!
kek ni guna loyang bape inchi ye?
ReplyDeleteguna loyang 8 inci bole...
Delete