UJAN2 NI MAKAN APA PUN JALAN EK.....YG PASTI BAU DIA JERR DAH NAK MAKAN GITU...HEHEH ALA POKOKNYA APA2 PUN YG KITA MASAK UJAN2 MMG LAPO KAN KAN HEHEHE...ANYWAY NI DIA STEAMED PANCAKE....WOHOOOOO LEMBUT N SEDAP BILA MAKAN NGAN MADU ATAU SIRAP MAPLE ATAU PUNGG COKLATTT.NYUM2....TAK SEDAR DAH 2 KEPING MASUK POYOT HUHUHU... KONYANGGG GAK TAU HEHEHE...NI 1ST TIME MAKAN STEAMED2 CAKE CAM NI MMG LEMBUT SESANGAT….MAKAN NGAN GULA SYRUP DIA LAGI LERR TERANGKAT....ADUH DUHHH DAPNYA TKA TERKATA LERR HUHUHU...YUK REDAH RESEPI....TO RATNA THKS ALOT FOR SHARING THE RECIPE...
STEAMED PANCAKE
BAHAN-BAHAN ( 6 ORANG )
• 250 GM TEPUNG PANCAKE
• 1 BJ TELUR
• 120 ML AIR
• 30 ML BUTTER CAIR(PUTRI GUNA MINYAK SAYUR)
• 1 SUDU KECIL GULA
• ½ SUDU KECIL BAKING POWDER
CARA-CARA
1. TEPUNG PANCAKE, GULA DAN BAKING POWDER DISATUKAN.
2. MASUKKAN TELUR KE DALAM ADUNAN DAN KACAU HINGGA BERBINTIL-BINTIL MENGGUNAKAN TANGAN.
3. MASUKKAN PULA AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN KACAU RATA DENGAN SENDUK ATAU SUDU.
4. DIIKUTI DENGAN BUTTER CAIR(ATAU MINYAK SAYUR) MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN TERUSKAN KACAU HINGGA RATA.
5. MASUKKAN KE DALAM MUFFIN CUP KIRA2 ½ LEBIH SIKIT DAN KUKUS SELAMA 10 MINIT. AIR KUKUSAN HARUS MENDIDIH DAHULU SEBELUM MENGUKUS. JGN TERLALU LAMA MENGUKUS KERANA IA BOLEH MENYEBABKAN MUFFIN CUP TU TERKOYAK SBB CAKE NI MENGEMBANG.
6. BILA DAH MASAK, HIASLAH MENGIKUT KESUKAAN HATI. SAYA AYAKKAN MILO DI ATAS CAKE NI. BOLEH JUGA DISIRAM MADU DI ATASNYA ATAU COKLAT DAN LAIN2.
SELAMAT MENCUBA!!!
TERBAIK WOKKK...BAIK TRY LAU TAK TRY MMG NANES GILER2 LAA U AOLS SEMUA...APA PUN DAPAT TENGOK PUN JADI EK...YG PENTING DAPAT CUCI MATA HEHEHE
BAHAN-BAHAN ( 6 ORANG )
• 250 GM TEPUNG PANCAKE
• 1 BJ TELUR
• 120 ML AIR
• 30 ML BUTTER CAIR(PUTRI GUNA MINYAK SAYUR)
• 1 SUDU KECIL GULA
• ½ SUDU KECIL BAKING POWDER
CARA-CARA
1. TEPUNG PANCAKE, GULA DAN BAKING POWDER DISATUKAN.
2. MASUKKAN TELUR KE DALAM ADUNAN DAN KACAU HINGGA BERBINTIL-BINTIL MENGGUNAKAN TANGAN.
3. MASUKKAN PULA AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN KACAU RATA DENGAN SENDUK ATAU SUDU.
4. DIIKUTI DENGAN BUTTER CAIR(ATAU MINYAK SAYUR) MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN TERUSKAN KACAU HINGGA RATA.
5. MASUKKAN KE DALAM MUFFIN CUP KIRA2 ½ LEBIH SIKIT DAN KUKUS SELAMA 10 MINIT. AIR KUKUSAN HARUS MENDIDIH DAHULU SEBELUM MENGUKUS. JGN TERLALU LAMA MENGUKUS KERANA IA BOLEH MENYEBABKAN MUFFIN CUP TU TERKOYAK SBB CAKE NI MENGEMBANG.
6. BILA DAH MASAK, HIASLAH MENGIKUT KESUKAAN HATI. SAYA AYAKKAN MILO DI ATAS CAKE NI. BOLEH JUGA DISIRAM MADU DI ATASNYA ATAU COKLAT DAN LAIN2.
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment