BAHAN-BAHANNYA
• 2 CAWAN BERAS PULUT(CUCI DAN DIRENDAM SELAMAT 2 JAM BERSAMA DGN SEDIKIT PEWARNA HIJAU DAN 1 SUDU KECIL KAPUR) KALAU TAKDE KAPUR PUN TAKPE.
• 2 CAWAN SANTAN CAIR (DICAMPUR DENGAN ½ SUDU KECIL GARAM)
• ½ CAWAN AIR PANDAN (DIKISAR)(PUTRI GUNA 1 SUDU KECIL PANDAN PASTE NGAN ½ CAWAN AIR)
• KELAPA PARUT YG DI GAUL DENGAN SEDIKIT GARAM(YG NI TUK GAUL NGAN PULUT NANTI...KUKUS DULU SUPAYA TAHAN LAMA PASTU BARU LETAK GARAM)
***PERINGATAN YERR…AIR TAK LEBIH TAK KURANG…IKOT RESEPI….SO JGN TAMBAH2…HASILNYA JUST NICE…TAK LEMBIK DAN TAK KERAS.***
• *** AIR GULA ***
• 2 KETUL GULA MELAKA
• 1 SB GULA
• 2 CAWAN AIR
1. BERAS PULUT YG DAH DIRENDAM DITOSKAN DAN MASUKKAN KE DALAM LOYANG. MASUKKAN SEKALI SANTAN & AIR PANDAN. KACAU RATA DAN KUKUS SELAMA 30MINIT. KACAU RATA2 PULUT YG TELAH DIKUKUS TADI. DIA BIAR KAN SEJUK SEKETIKA.
2. ALAS BEKAS 4SEGI/BULAT DENGAN PLASTIK/DAUN PISANG. AMBIL PULUT TEKAN PADAT2 DGN PLASTIK/DAUN PISANG. BIARKAN SEJUK,KEMUDIAN POTONGLAH IKUT BENTUK YG ANDA SUKA. PUTRI LAK PAKAI PLASTIC BIASA JERR…ADUNAN YG MASIH PANAS SIKIT TU KITA LETAK KAT PLASTIC DAN GULUNG KETAT2 DAN LEKATKAN PELEKAT(SCOTCH TAPE). BIAR DIA SEJUK BETUL2 SEBELUM DIPOTONG. PASTIKAN PISAU DISAPU DENGAN SEDIKIT MARGERIN BAGI MEMUDAHKAN KITA TUK MEMOTONG.
3. SETELAH HABIS DIPOTONG BOLE LAH DIGOLEKKAN KE DALAM KELAPA PARUT.
4. SEMASA MERENDAM PULUT,BOLEH BUAT AIR GULA. MASUKKAN SEMUA BAHAN DALAM PERIUK,BILA KAN MENDIDIH KECILKAN API DAN MASAK HINGGA AGAK LIKAT. BILA DAH SEJUK BOLEH DIMAKAN BERSAMA PULUT.
5. *** AIR GULA NIH BERGANTUNG PADA SAIZ GULA MELAKA YG ANDA GUNAKAN, BOLE KURANG DAN LEBIHKAN IKOT SUKA.***
SELAMAT MENCUBA!!!!
No comments:
Post a Comment