BAHAN2NYA
2 SUDU BESAR GELATIN
4 SUDU BESAR AIR
2 CAWAN WHIPPING CREAM
1/2 CAWAN GULA ICING(PUTRI LETAK SIKIT SBB WHIPPING DAH MANIS)
1 SUDU TEH ESEN VANILA.
2 SUDU BESAR GELATIN
4 SUDU BESAR AIR
2 CAWAN WHIPPING CREAM
1/2 CAWAN GULA ICING(PUTRI LETAK SIKIT SBB WHIPPING DAH MANIS)
1 SUDU TEH ESEN VANILA.
1.SEBELUM KITA MULAKAN UNTUK BUAT STABLISED WHIPPED CREAM
PASTIKAN MANGKUK PEMUTAR DAN ALAT PEMUTAR DI SIMPAN ATAU DI SEJUKKAN DULU DALAM PETI AIS SELAMA 15 MINIT.PASTIKAN WHIPPING CREAM BENAR2 SEJUK .
2. MULA-MULA KITA MASUKKAN AIR DULU DALAM SEBUAH MANGKUK KECIL.KEMUDIAN BARULAH MASUKKAN GELATIN DAN KACAU RATA.
3. KEMUDIAN PANASKAN BAHAN INI DI ATAS API YG KECIL SEHINGGA GELATIN MELARUT. SEJUKKAN BAHAN GELATIN INI PADA SUHU BILIK.
4.KELUARKAN MANGKUK DAN PEMUTAR DARI PETI AIS.PUKUL WHIPPING CREAM DENGAN KELAJUAN SEDERHANA.KEMUDIAN MASUKKAN ESEN VANILA DAN GULA SEDIKIT DEMI SEDIKIT HINGGA IA HAMPIR MENGERAS.
5. TUANGKAN GELATIN DAN TERUS PUTAR HINGGA IA KENTAL.
PASTIAN TIDAK TERLEBIH PUKUL KERANA ADUNAN AKAN BERAIR DAN SUDAH SEMESTINYA IA TIDAK BOLEH DI GUNAKAN LAGI.
6. BOLE LAH MULAKAN PROCESS MENCANTUMKAN SEMUA KEK YG ADA….KIRANYA CAM BEDAKKAN KEK TU. BERMULA DENGAN KEK COKLAT LETAK KREM THEN KEK OREN PASTI LETAK KREM LAGI LAST SEKALI KEK COKLAT ATAS TU..
7. AKHIR SEKALI TUTUP SEMUA KEK DENGAN KREM. BUAT KEMAS2 CANTIK2 LAWA2 EK…THEN HIASA LAA KEK MENGIKOT CREATIVITY MASING2….SIAP SUDAH!!!
SELAMAT MENCUBA!!!!!
No comments:
Post a Comment