BAHAN "A"
5 KUNING TELUR GRED A
50 GRAM GULA HALUS
50 ML MINYAK JAGUNG
50 ML SANTAN (ATAU SUSU CAIR)
110 GRAM TEPUNG GANDUM*
½ CAMCA TEH BAKING POWDER*(*DISATUKAN DAN DIAYAK)
1 CAMCA TEH PANDAN PASTE
SECUBIT GARAM
BAHAN "B"
5 PUTIH TELUR
80 GRAM GULA HALUS
¼ CAMCA TEH CREAM OF TARTAR (ATAU JUS LEMON)
1.SATUKAN SEMUA BAHAN2 "A" DAN KACAU RATA DENGAN WHISK.
2.BAHAN2 ‘B’… PUTAR PUTIH TELUR HINGGA BERBUIH, MASUKKAN CREAM OF TARTAR DAN GULA SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN PUTAR PADA KELAJUAN TINGGI HINGGA PUTIH TELUR KENTAL.
3 SATUKAN ADUNAN ‘A’ KEDALAM ADUNAN ‘B’ DAN KACAU MENGGUNAKAN SENDUK DENGAN KAEDAH KAUP BALIK SEHINGGA RATA.
4. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG.
5 SUSUN KERTAS PAPERCUP KEDALAM ACUAN DAN PIPEKAN ADUNAN TADI KEDALAMNYA SEBANYAK ¾ PENUH.
6. BAKAR ADUNAN SELAMA 8-10 MINIT DENGAN SUHU 180C ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2
SELAMAT MENCUBA!!!
Puteri, berapa lama cup cake boleh bertahan?
ReplyDeleteBiasanya kek tak boe tahan lama dearr...lebih kurang 3-4 hari cam tu....
Delete