TO ALL MY DEAR LALINK FRENNNN....U AOLSS KENA BUAT NI TAU....SEDAP NI...TAK SUSAH PUN...YG BESNYA SEDAPPP SANGAT TAU....BETUL NIII PUTRI SIAP WARN BUDAK2 LAGI....MAKAN KENA TINGGALKAN MAMA...KALAU TAK PESAN GERENTI GIGIT JARI JERR..MMG CAM BERUBUT2 JERR TAU HAHHAAH SIAP TANYA BOLE MAKAN BERAPA LAGI...BAYANGKANNN APA NAMANYA KALAU BUKAN LAZATTTTTTT SANGAT HEHEHE...TO MY FREN YG REQUEST NI....MMG BERBALOI LERR U MINTAK I BUAT....1ST TIME TRY...1ST TIME RASA...THE BEST EVER...HEHEH TERLEBIH SUDAH EKEKEKE!!!! JOM REDAH RESEPINYA YUKKK...
WHITE CHOCOLATE OREO
• 100GM WHITE COKLAT(BERGANTUNG KEPADA SIZE CUPNYA…PUTRI GUNA YG KECIL SEKALI)
• 3-4 KEPING BISKUT OREO-BUANG KREMNYA (DITUMBUK TIDAK TERLALU HALUS-ASINGKAN SEDIKIT OREO UNTUK TABURAN DIATAS COKLAT)
• SECUKUP MINI OREO-BUANG KREMNYA JUGA(TUK JADIKAN BASE DIA)
• SECUKUP ALUMINIUM PAPER CUP
1. SUSUN ALUMINIUM PAPER CUP DAN MASUKKAN SEKEPING MINI OREO KEDALAMNYA.
2. CAIRKAN COKLAT SECARA DOUBLE BOILER. COKLAT PUTIH AGAK SUKAR TUK CAIR SO AGAK2 DAH PANAS MANGKUK BESI TU BOLE ANGKAT DAN KACAU2 COKLAT TU SAMPAI DIA CAIR SENDIRI.
3. MASUKKAN OREO TUMBUK TADI KEDALAM COKLAT DAN KACAU RATA.
4. MASUKKAN COKLAT KEDALAM PIPPING BAG DAN PIPEKAN KEDALAM ALUMINIUM FOIL PAPER CUP YG TELAH DI BUBUH MINI OREO TADI.
5. HENTAK2 KAN SEDIKIT PAPER CUP TU UNTUK MERATAKAN COKLAT.
6. TABURKAN SEDIKIT OREO DIATAS COKLAT DAN SEJUKKAN DIDALAM ESBOK SELAMA ½ JAM.
CHOCOLATE ALMOND
• 160GM COOKING CHOCOLATE
• 140GM BAKED ALMOND(DITUMBUK KASAR2-ASINGKAN SEDIKIT ALMOND TUK BUAT TABURAN DIATAS COKLAT)
• SECUKUP ALUMINIUM PAPER CUP
1. CAIRKAN COKLAT SECARA DOUBLE BOILER.
2. BILA DAH CAIR MATIKAN API…BIAR KAN SEJUK SEDIKIT SELAMA 6-8 MINIT.
3. MASUKKAN BADAM TUMBUK TADI KEDALAMNYA DAN KACAU RATA.
4. MASUKKAN COKLAT KEDALAM PIPING BAG DAN PAIPKAN KEDALAM ALUMINIUM CUP.
5 TABURKAN BADAM DIATAS COKLAT DAN SIMPAN DALAM ESBOK LEBIH KURANG ½ JAM SEBELOM DI MAKAN.
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment