4 BIJI BWG MERAH BESAU
1 ATAU 2 ULAS BWG PUTIH
SEDIKIT LADA KERING
SEDIKIT BELACAN
UDANG KERING SENGENGGAM,KALAU LEBIH PUN SODAP
SEDIKIT TAUCHU(DLM SETENGAH BOTOL ATAU KURANG SO AGAK2 K…BUANG AIR,RAMAS KASAR2)
3-4 BTG SERAI, SEDIKIT LENGKUAS DITITIK
3 SUDU MKN SERBUK KARI DAGING
5 SUDU MKN KACANG TANAH(DIGORENG NGAN MINYAK N DI BLEND KASAR2 ATAU IKOT SUKA LERR )
DAGING TETEL-DIREBUS(AIR JGN DI BUANG)
SEDIKIT KELEDEK ATAU KENTANG ATAU TEPUNG JAGUNG PUN BOLE...NAK KASI PEKAT KUAHNYA....TERPULANG MANA NAK PAKAI TAPI LEBIH SEDAP KELEDEK LAH KAN KAN HEHEHE
CARA2NYA
KISAR BWG MERAH ,BWG PUTIH,CILI KERING,UDANG KERING,DAN TUMIS BERSAMA SERBUK KARI.DAH PECAH MINYAK DAN NAIK BAU…MASUKKAN DAGING BESERTA AIR REBUSANNYA SEKALI,BOLE ARR CAMPAKKAN SERAI SEKALI.KALAU NAK LEBIH KUAH TAMBAH AIR LAGI…AGAK2 LAA AIR TU….JGN LUPA MASUK TAUCHU N KACANG SEMASA DITUMIS TADI.UTK PEKATKAN KUAH MASUK KELEDEK MERAH YG DIREBUS TERLEBIH DULU DAN DILECEK,PASTU MASUKKAN KE DLM KUAHNYA..GARAM GULA SECUKUP RASA. SIAP TUK DIHIDANG NYUM NYUM
SELAMAT MENCUBA!!!
Salam kenal... aduhai... sedapppnya... betul2 teringin dah ni..
ReplyDeleteOgy...salam kenal juga....hehe mmg dap tau try laa dearr...^_^
ReplyDelete