BAHAN2NYA
170ML SUSU SEGAR
170ML SUSU SEGAR
80GM WHIPPING CREAM(NON DAIRY)
1 BIJI TELUR
SECUBIT GARAM
280GM TEPUNG ROTI
30GM TEPUNG NAIK SENDIRI
1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG
40GM GULA KASTOR
1 PAKET YEAST
1 BIJI TELUR
SECUBIT GARAM
280GM TEPUNG ROTI
30GM TEPUNG NAIK SENDIRI
1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG
40GM GULA KASTOR
1 PAKET YEAST
1. MENGIKOT TURUTAN BAHAN2 DARI ATAS KEBAWAH KECUALI YEAST,MASUKKAN SATU PERSATU BAHAN2 DAN BUAT LUBANG DITENGAH2. MASUKKAN YEAST DITENGAH LUBANG TERSEBUT DAN ON KAN BM...TUNGGU SIAP.
2. SETELAH SIAP KLUARKAN ADUNAN DAN TUMBUK2 ADUNAN BAGI MENGELUARKAN ANGIN KUS KUS HEHEHE.
3. BAHAGIKAN ADUNAN SAMA RATA KEPADA 3 ATAU 4 BAHAGIAN. BULATKAN DAN REHATKAN ADUNAN SELAMA 15 MINIT.
4. CANAIKAN ADUNAN DAN LIPAT KIRI DAN KANAN SEPERTI DALAM GAMBAR YG DISEDIAKAN. CANAI MEMANJANG PULA DAN GULUNG KEMAS2 SEPERTI MENGULUNG KEK. LETAK ADUNAN DALAM LOAF TIN. BIARKAN ADUNAN NAIK SELAMA 30-45 MINIT.
5. SETELAH NAIK 2 KALI GANDA,SAPUKAN DIATASNYA DENGAN TELUR YG DIBANCUH BERSAMA SEDIKIT SUSU SEGAR.BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 35-40 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
SELAMAT MENCUBA!!!
** DIBAWAH NI ADA GAMBAR2 CARA PUTRI BUAT ROTI NI SO BOLE LAA U AOLLSS INTAI CAM MANA PUTRI BUAT K...SEBARANG PERTANYAAN BOLE JERR KOMEN DI BLOG PUTRI...INSYAALLAH AKAN PUTRI CUBA MEMBANTU...THKS MY DEARR FREN KERANA SETIA MENANTI HASIL DARI PUTRI. **
YG NI PUTRI BUAT KECIK2 TAU..HASIL TETAP SAMA LEMBUT CUMA WARNA TEROVER MASAK HEHEHE.
Assalam kak, saya pun suka doh roti ni lembut sgt.dah mcmx2 versi roti saya buat guna doh ni.memang tak rugi mencuba:)
ReplyDeleteNieza....w'salam dearr...wah dah try ek best kan dearr...kak putri baru jerr try ni hehehe terbaikk wokkk
Deletesalam kak puteri..jln2 sini sambil jamu mata..dgn hidangan roti akak ni. Bilalah zana nak cuba ya..hembuskan semangat sikit kat zana utk mencubanya boleh... :D
ReplyDeleteZana.....salam zana cayang...sambil jalan sambil cuci mata...haa nanti bole laa try roti ni....ok kang kak putri tiup semangat kat u ek...siap doa sekali tau hehehe
Deletetak sabo nora nak try..tapi kena sabo gak...ada lg sebulan...huhu...
ReplyDeleteNora...hehehe jgn tak jadi ek buat tau hehe...
DeleteKak putri adik nl try buatkan my aunty yg mgindam tu la..but kak ade gunaa yeast kan? Any special yeast atau yg biasa2 aje pun bole?
ReplyDeleteHasrina....yes yes dear kak putri suka guna satu jenama tu contoh ada kat Fb akak dalam album bahan2 tuk baking cer tengok...kalau tak jumpa let me know nanti akak tag adik ok...
DeleteOkie kak..will check it rite now!!..hehehee
Deleteorite bebbeh...jgn lupa gi cari tau hehehe selamat mencuba ^_^
Delete