BAHAN-BAHAN ( 4-5 ORANG )
• 1 BIJI TELUR
• 40G GULA PERANG
• 60ML SUSU SEGAR
• 25G MENTEGA DICAIRKAN
• 220G TEPUNG GANDUM
• 1 SUDU KECIL BAKING POWDER
• 30G ALMOND DICE. (DIBAKAR SEKEJAP AGAK2)
• COKLAT MASAKAN SECUKUPNYA
• CINNAMON POWDER + SUGAR SECUKUPNYA (OPTIONAL)
1. PUKUL TELUR DAN GULA SEHINGGA KEMBANG.
2. MASUKKAN SUSU SEGAR DAN MENTEGA...KACAU.
3. MASUKKAN TEPUNG DAN BAKING POWDER YANG TELAH DIAYAK DAN JUGA ALMOND DICE. ULI SEHINGGA JADI DOH.
4. LETAKKAN DOH KE ATAS PLASTIC WRAP. WRAPPING DAN SIMPAN DALAM PETI SEJUK SELAMA 30 MINIT.
5 CANAI DOH YG MASIH DALAM PLASTIC TU LEBIH KURANG 1 CM. DAN POTONG MEMANJANG.
6 AMBIK SATU STICKS DAN PUTAR SIKIT. CAM PUSING2KAN DIA.
7. GORENG DENGAN MINYAK PANAS SEHINGGA PERANG.
8. BILA DAH SIAP BOLEH GAUL DONUT DENGAN CINNAMON SUGAR ATAUPUN CICAH COKLAT PANAS. COKLAT MASAKAN BOLEH DICAIRKAN SAMA ADA DENGAN KAEDAH DOUBLE BOILER ATAU MICROWAVE.
SELAMAT MENCUBA!!!
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment