Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Tuesday, 22 May 2012

DOUGHNUT MAKER RECIPE


Sori teman2 malam2 cam ni baru putri sempat masukkan resepi yg kita semua teringin nak tengok kan. Walaupun tak dapat nak buat sbb takde donut maker ni tapi takpe kita redah dulu apa bahan2nya kan. Mmg mudah jerr nak membuatnya. Makan masa yg sangat singkat nak siapkan benda ni. Campak semua bahan then pukul hingga kembang pekat. Adunan mmg cam adunan buat kek. Pekat likat. Yg bestnya ttg donut ni tak perlu goreng. Then makan botak2 cam ni sangat2 sedap. Rasa donut ni cam pancake pun ia laa. Texture yg sangat2 lembut walau dah sejuk. kalau baru2 bakar...masyaAllah gareng dibawah dan lembut seluruhnya. Kalau dah mula makan MMG TAK BOLE STOP!!! nak kunyah jerr. Aduhaiiii ternyata donut ni lebih memukau dari donut biasa yg besau2 tu hehe. Yg ni comei loteh size tapak tangan anak putri tu. Yg u aollss tengok kat atas tu..cantikkan semua..tu lom terbalikkan...kalau dah terbalikkan ...lihat gambar bawah ni...


Haa nampak tak warna dia tak sama dengan yg gareng2 tu. Ni dua jerr putri tak terbalik kan..bahagian bawah tu sangat2 gareng tau cam yg terlihat kat gambar ni jugak. Anyway JGN hanya pandang pada wajahnya yg tak sama...bagi putri DONUT NI TETAP UNIK SEDAP DAN LAZAT yg amat sangat.


Masuk ni dah dekat 3 4 kali putri masak donut ni. MASALAH BESARNYA SETIAP KALI BUAT HABISSS!!!!! tu yg susah tu nak snap gambo hehehe. Siap si alg n adik berebut nak makan benda ni buat sarapan. Alg dah bedal mlm tadi setengah...Esok adik laak bedal kasi LICIN hahaha. Then buat lagiii...kali ni...kakak n abah yg makan. Adik jgn cakap lagi...siap tunggu depan maker tu sampai adunan masak..terus NGAP NGAP NGAP!!! hahaha sapa yg kata dia ngalah pulak nooo way dia yg dulu bedal masa donut lagi panas2. Mmg tak bole stop makan...bahaya tau kalau dah jamah satu terus jerr nak jamah jamah jamah hehehe. Ok laaa tak mau citer panjang ek nak letak resepi lak. JOM JOM...

***PERHATIAN YERR...RESEPI NI KHAS HANYA SESUAI TUK DONUT MAKER SAHAJER. TAK SESUAI TUK BUAT LAIN2 KUIH MENGGUNAKAN RESEPI NI. NANTI KALAU PUTRI DAH CUBA GUNA ADUNAN NI TUK BUAT KUIH LAIN AKAN DISHARE NANTI YERR. TAPI KALAU U AOLLSS NAK CUBA2 REDAH TAK SALAH KAN HEHE***

 
Bahan2nya

250gm tepung gandum - diayak
3 sudu kecil baking powder - diayak bersama tepung
130gm gula kastor
Secubit garam
1 sudu kecil esen vanila
250ml susu segar
50ml minyak masak
3 biji telur gred 'A'



Cara2nya


1. Satukan tepung, baking powder, gula, garam dan esen vanila dalam satu mangkuk mixer.

2. Buat lubang ditengah2 tepung dan masukkan susu, minyak dan telur ditengah2nya.

3. Pukul adunan ini dengan kelajuan sederhana sehingga adunan berubah menjadi kembang pekat seperti adunan kek. Perap adunan selama 2 jam. Putri kadang tak sabo tunggu tu yg tak sampai 2 jam hahaha. tapi hasilnya tetap sama sedap!!!.

4. Siap tuk dibakar mengikot aturan donut maker tu...kalau putri punya tunggu lampu mati maknanya dah panas...then tuangkan adunan cepat2 then tutup. Nanti lampu merah kluar balik...then nanti dia mati lagi tu maknanya dah masak gitu hehe. Masak kejap jerr dalam 2 3 minit jerr dah masak. Total timing tuk abiskan adunan ni dalam 15 minit gitu laa. Very fast ok...then makan oso VERY FAST TOO!!! huhu


SELAMAT MENCUBA!!!


Haa tak besau pun...sekali ngap 2 3 bole masuk mulut hehehe.



Haa cam ni bentuk donut maker tu....putri rasa ada pelbagai rupa dan acuan dalam tu ada yg 5 ada yg 6 ada juga yg 12. So pilihan ditangan anda...huhu. Tuk putri Syukur alhamdulillah ada yg sudi kirim ni sebagai tanda mata buat putri....kalau tak mmg tak merasa laa nak makan ni hihi...thks my dear ROSNAH atas kiriman ikhlas ni buat kakak mu ini.

8 comments:

  1. Replies
    1. Rosdiana....mmg sedap lalinkkk akak tak tau dah berapa kali buat...anak2 selalu tanya tak buat lagi kerr..sbb mudah sangat2 tak perlu nak make up donut ni yg buat kak putri selalu buat...sangat2 berpuas hati dengan hasilnya yg sedap...hehe

      Delete
  2. mna bleh dptkn donut maker ni..ank2 suka donut..brp harga?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nawal...saya tak sure mana dapat sbb yg ni ada yg hadiahkan...

      Delete
  3. Minta resipi ya? My doughnut maker dah 2 tahun beli,berhabuk dah...it's time to warm it up again.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole jerr dearr silakan....ni pun resepi dapat pada buku yg ada dalam donut maker tu...setiap donut maker akan ada buku panduan...belakang buku tu selalunya ada resepi dearr cuba tengok...but u can use resepi ni pun bole...^__^

      Delete
  4. Replies
    1. dah beli kerr dearr...kalau dah beli bole try nanti ^__^

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...