BAHAN-BAHANNYA
• 1 SUDU BESAR MENTEGA
• 2 SUDU BESAR MINYAK MASAK
• ½ CAWAN JAGUNG KERING
• 1 SUDU MENTEGA
• 5 SUDU BESAR GULA PASIR ATAU GULA MERAH(YG WARNA OREN TU)(KALAU GUNA GULA MERAH NI NANTI POPCORN WARNANYA CANTIK SIKIT HEHE) SO TERPULANG PADA SEMUA…NAK KURANG KAN MANIS JUST LETAK 3 SUDU BESAR JERR OK.
• SATU SUDU BESAR MADU ( OPTIONAL…KALAU TAK MAU LETAK PUN TAKPE…TAPI LETAK LAGI SEDAP HEHEHE)
CARA2 MASAK JAGUNG KERING
1. PANASKAN MENTEGA DAN MINYAK DALAM PERIUK. API TU PULAK, MULA2 GUNA API KUAT UNTUK PANASKAN MINYAK DAN BUTTER DALAM 1-2 MINIT LEPAS TU KECILKAN API SEDIKIT.
2. SETELAH BUTTER CAIR, MASUKKAN JAGUNG KEDALAMNYA. KACAU DAN RATAKAN SIKIT.TUTUP PERIUK TADI.
3. TUNGGU BEBERAPA MINIT, ANDA AKAN DENGAR BUNYI "POP".."POP" DGN RANCAK. BILA BUNYI DAH BERHENTI, CEPAT2 KELUARKAN POP CORN DAN KETEPIKAN. POP CORN BOLEH DAPAT PENUH SATU PERIUK.
1. PANASKAN MENTEGA DAN MINYAK DALAM PERIUK. API TU PULAK, MULA2 GUNA API KUAT UNTUK PANASKAN MINYAK DAN BUTTER DALAM 1-2 MINIT LEPAS TU KECILKAN API SEDIKIT.
2. SETELAH BUTTER CAIR, MASUKKAN JAGUNG KEDALAMNYA. KACAU DAN RATAKAN SIKIT.TUTUP PERIUK TADI.
3. TUNGGU BEBERAPA MINIT, ANDA AKAN DENGAR BUNYI "POP".."POP" DGN RANCAK. BILA BUNYI DAH BERHENTI, CEPAT2 KELUARKAN POP CORN DAN KETEPIKAN. POP CORN BOLEH DAPAT PENUH SATU PERIUK.
1. DENGAN API KECIL CAIRKAN MENTEGA, MADU DAN GULA HINGGA GULA BETUL2 LARUT. MATIKAN API DAN MASUKKAN POPCORN DAN GAUL SEKATA CEPAT2. HATI2 SEBAB KARAMEL TU PANAS BOLEH MELECUR KALAU KENA TANGAN YEA.
2. KALAU GUNA GULA MERAH SAMA JUGAK…TAPI TAK PERLU TERLALU LAMA…AGAK2 GULA DAH LARUT MATIKAN API DAN GAULKAN BERSAMA2 POPCORN TADI.
3. BAGI YG NAK LETAK COKLAT PUN BOLE….LEPAS POPCORN DISALUTI KARAMEL…CAIRKAN 60GM-70GM COKLAT SECARA DOUBLE BOILER DAN SETELAH CAIR GAULKAN PADA POPCORN HINGGA RATA.
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment