BAHAN2NYA
• BROWNIES
• 90G BUTTER
• 130G GULA HALUS
• 2 BIJI TELUR
• 100G TEPUNG GANDUM(NAK GEBU PAKAI TEPUNG NAIK SENDIRI)
• 1 SUDU KECIL BAKING POWDER
• 2 SUDU BESAR SERBUK KOKO
CARA2NYA
1. PENYEDIAAN BROWNIES. PUKUL BUTTER DENGAN GULA SEHINGGA KEMBANG/PUTIH.
1. PENYEDIAAN BROWNIES. PUKUL BUTTER DENGAN GULA SEHINGGA KEMBANG/PUTIH.
2. KEMUDIAN MASUKKAN TELUR. PUKUL LAGI DALAM 3-4 MINIT.
3. AYAK TEPUNG, BAKING POWDER DAN SERBUK KOKO KE DALAM NO.2 TADI. KACAU RATA.
4. MASUKKAN ADUNAN KE DALAM PIPING BAG DAN PAIPKAN ¼ KE DALAM CUPCAKES. KEMUDIAN BAKAR DENGAN SUHU 180C SELAMA 8-10 MINIT. BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
5. BILA DAH MASAK, KELUARKAN DARI OVEN DAN BIARKAN SEJUK. IA MENGHASILKAN LEBIHKURANG 14 CUPCAKES…NANTI KITA AKAN BERPASANGKAN CUPCAKE2 TADI…SATU MANGKUK CUPCAKE ADA 2 LAPISAN KEK…JADI BILA DAH SIAP HASILNYA CUMA 7 CUPCAKES. HARAP SEMUA PAHAM EK HEHEHE KALAU TAK SUSAH NI NAK TERANGKAN HUHUHU.
• **GANACHE**
• 1 CWN NON DAIRY WHIPPING CREAM PUTIH
• 400G COOKING CHOCOLATE
• 3 SUDU BESAR MADU
• 1 CWN NON DAIRY WHIPPING CREAM PUTIH
• 400G COOKING CHOCOLATE
• 3 SUDU BESAR MADU
CARA2NYA
1.DLM MANGKUK KECIL, DIDIHKAN WHIPPING CREAM SECARA DOUBLE BOILER.
2.BILA DAH DIDIH/PANAS MASUKKAN COOKING CHOCOLATE. MATIKAN API DAN KACAU HINGGA COKLAT TADI CAIR DAN SEBATI.
3.TAMBAHKAN MADU DAN KACAU LAGI. SIAP TUK DIGUNAKAN KEATAS KEK.
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment