BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 26 BATANG)
- 5 LITER AIR BIASA (KATA SORG TEMAN KALAU GUNA AIR MINERAL LEBIH HALUS AIR BATUNYA)
- 2 CAWAN GULA PASIR
- 60 BIJI ASAM KECUT MERAH
- 4-5 BIJI LIMAU KASTURI@CALAMANSI (OPTIONAL)
1. MASAK AIR DENGAN GULA DAN KACAU HINGGA GULA LARUT.
2. MASUKKAN ASAM KECUT MERAH KEDALAMNYA DAN MASAK HINGGA BETUL2 MENDIDIH. BIAR LAMA SIKIT MENDIDIHNYA. MATIKAN API.
3. KALAU NAK MASAM LAGI LETAK PERAHAN AIR LIMAU KASTURI KEDALAM AIR YG TELAH MENDIDIH TADI. KACAU RATA.
4. SEJUKKAN AIR DAHULU SEBELUM MEMBUNGKUSNYA DALAM PLASTIK AIR BATU. MASUKKAN BUNGKUSAN AIR BATU KEDALAM FREEZER SEMALAMAN. SIAP TUK DI MAKAN TANPA HENTI HEHEHE
SELAMAT MENCUBA!!!
NI KALAU DAH KERAS AIRNYA THEN BLENDER AIR BATUNYA PUN SEDAP TAU...FUHHH TERBAIK WA CAKAP LU HEHEHE.
No comments:
Post a Comment