Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Friday, 25 May 2012

AIR BATU ASAM KECUT@ASAM BOI


Assalamualaikum teman2 semua...bertemu kita sekali lagi dalam rancangan masak apa. Wahahahah terlebih sudah tau...gurau jerr. Ni haa putri nak share dengan kawan2 semua resepi yg sangat mudah. Hmm mudah2 pun napa laa takde yg bagi suakatan ek..susah tau nak agak2. Kita dah laa tak berapa nak pandai...kalau belasah tu mmg fav putri laa kan kan hehe. Anyway sbb hubby suka sangat nak makan benda ni tu yg putri redah net nak cari resepi..tup2 takdo lak huhu. Mau tak mau kena laa belasah juga...katanya senang jerr nak buat tapi mmg pun sonang buat dia. Kawan2 siap bagi cadangan lagi letak ni n tu tau. U guys kena laa try kalau tak try mana kita tau kan. Sepatutnya smlm dah share resepi ni tapi tetiba lak pala pusing2. Ni bukan kes pregnant ek NO NO NO...hehehe ni mungkin tekanan darah kita tak menentu. Stress kot hahaha. Pening dia rasa cam nak terbalik umah putri tengok tau....aduhh terus amik mc tu yg tak keje ari ni rehat sampai laa ptg ni. Ni dah kira ok sikit tu yg nak share ngan teman2 semua ni. Putri tau laa resepi senang tapi tetap nak share sbb tuk diri sendiri gak...senang sikit ada sukatan kan hehehe. Muai lerr buat sendiri dan puas hati dijamin BERSIH lagi tau kan kan hehe. Apa pun terbaik mmg hasil dari air tangan kita sendiri ok. Tuk yg tak pernah lagi buat haa ni ada sukatan cara putri yerr...bole laa try2 buat tuk anak manja kita tu. Alaaa bapak manja pun mesti suka gak lerr hehehe. Jom jom terokai lautan dalam cara2 membuat AIR BATU ASAM@ASAM BOI. Oh yah masa mula2 org bagitau air asam boi putri terpinga2 laa tak pernah lagi dengar tau nama tu...ingat asam boi tu sbb dia boboi kerr hahahahaha. Sampai sekarang tertanya2 napa asam boi ek...hmmm.



BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 26 BATANG)


- 5 LITER AIR BIASA (KATA SORG TEMAN KALAU GUNA AIR MINERAL LEBIH HALUS AIR BATUNYA)
- 2 CAWAN GULA PASIR
- 60 BIJI ASAM KECUT MERAH
- 4-5 BIJI LIMAU KASTURI@CALAMANSI (OPTIONAL)



CARA2NYA


1. MASAK AIR DENGAN GULA DAN KACAU HINGGA GULA LARUT.

2. MASUKKAN ASAM KECUT MERAH KEDALAMNYA DAN MASAK HINGGA BETUL2 MENDIDIH. BIAR LAMA SIKIT MENDIDIHNYA. MATIKAN API.

3. KALAU NAK MASAM LAGI LETAK PERAHAN AIR LIMAU KASTURI KEDALAM AIR YG TELAH MENDIDIH TADI. KACAU RATA.

4. SEJUKKAN AIR DAHULU SEBELUM MEMBUNGKUSNYA DALAM PLASTIK AIR BATU. MASUKKAN BUNGKUSAN AIR BATU KEDALAM FREEZER SEMALAMAN. SIAP TUK DI MAKAN TANPA HENTI HEHEHE


SELAMAT MENCUBA!!!



NI KALAU DAH KERAS AIRNYA THEN BLENDER AIR BATUNYA PUN SEDAP TAU...FUHHH TERBAIK WA CAKAP LU HEHEHE.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...