Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Friday, 4 May 2012

BISKUT JEJARI COKLAT


Selamat mlm pada teman2 yg setia menanti sejak dari smlm lagi. Terimakasih sbb sentiasa bagi sokongan kat putri. Ok biar putri citer sikit ttg resepi ciptaan memandai ni ek. Mula2 tu ada sorg kawan minta carikan resepi lebih kurang cam ni. cari punya cari pun tak jumpa. Katanya kawan dia kasi makan....then bila minta resepi org tu lak cam nak tak nak kasi. Yerr laa kan mungkin org tu buat business kita pun paham kan. So putri pun buat kajian bukak buku tu buku ni then gabungkan sikit ni n sikit tu...last2 putri amik yg mudah. Cuba laa try buat kan kalau tak jadi diam2 jerr laa kan hehehe. So mlm smlm tu anak putri bersuara...dia kata mama masa tu kata nak buat biskut mana ek?? wahhh terus mama bersemangat nak buat mlm tu juga. Siap berdoa moga menjadi hasil uji kaji putri. Lagi pun ni test jerr kan so tak laa stress mana pun. MasyaAllah...ketika dalam oven lagi bau biskut ni dah bole menduga tpai hati tetap kata...takpe laa kalau tak jadi. Then bila dah kluarkan n tunggu sejuk sikit putri pun cuba satu tanpa coklat.....Yaaaaa AMPUNNNN....teramat sedap pulak biskut ni. Tak banyak bahan tapi hasilnya sungguh MABELES sbb rasanya yg seperti putri penah beli kat kedai biskut ni tapi cuba ingat rasa dia yg seakan2 sama...tapi tak tau yg mcm mana punya...yg pasti rasa dia lebih kurang cam biskut butter...tapi yg ni ranggup dan ringan. Then dengan mencicahkan hujung biskut ni kedalam coklat masak...waduhhhhhh TERSERLAH lagi kelazatannya. Teman2 semua...seperti yg putri janjikan...setiap hasil yg putri buat PASTI akan putri kongsi bersama kalian. Biskut yg HARUS dicuba dan harus dia buat pada hari raya nanti. Menghasilkan 45 keping dalam 1 adunan....so kalau ada banyak rakyat kat lam umah tu TLG buat BANYAK sikit ek ekekeke. Ok laa teman2 jom kita koyak2 kan resepi yg ada ni ek hehehe.

BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 45 KEPING)


230GM BUTTER LEMBUT

110GM GULA KASTOR

½ SUDU KECIL ESEN VANILLA

230GM TEPUNG NAIK SENDIRI

SECUBIT GARAM

SECUKUP COKLAT MASAK TUK CELUP BISKUT


CARA2NYA

1. PUKUL BUTTER ,GULA, GARAM DAN ESEN VANILA HINGGA KEMBANG PUTIH.

2. MASUKKAN TEPUNG DAN GAUL RATA DENGAN MENGGUNAKAN SUDU SAHAJER. TAK PERLU KAUP BALIK. JUST GAUL RATA.

3. GRISKAN LOYANG DAN MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN DIATAS LOYANG TADI. PUTRI MENGGUNAKAN NOZZLE SIZE 825 YG BESAR TU. NOZZLE NI KITA BUAT CREAM PUFF PUNYA TAPI YG BESAR YERR. KALAU YG SIZE 1M NANTI ADUNAN AGAK TIDAK KEMAS DAN SUSAH NAK TEKAN.

4. ADUNAN AKAN MENGEMBANG SO JARAKKAN JAUH SEDIKIT DIANTARA SATU SAMA LAIN SUPAYA TIDAK MELEKAT.

5. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 180C SELAMA 15 MINIT ATAU SEHINGGA KECOKLATAN BERGANTUNG PADA OVEN MASING. 


6. SETELAH BISKUT MASAK SEJUKKAN SEBENTAR SEBELUM MENCELUP KEDALAM COKLAT MASAK. SIAP TUK DIHIDANG

SELAMAT MENCUBA!!!





FOR THIS RECIPE

8 comments:

  1. kak puteri guna font apanye...tak bolah nak baca laa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Part mana yg tak bole baca tu dearr...kak putri tengok ok jerr ni....

      Delete
  2. budak baru belajar9 Jan 2014, 14:12:00

    kak, kalau tak nak pakai nozzle tu boleh ke ? buat bentuk kesukaan sendiri .. boleh jadik ke biskut tu nnt .. hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. BOLE sangat2 dearr tak semestinya pakai acuan kan...bole jerr buat bentuk sesuka hati..insyaAllah pasti menjadi asalkan bentuknya tak tebal ok....^__^

      Delete
  3. akk..adik ingat lagi kesah biskut ni eh..haha..thanks akk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kisah biskut ni?? akak lost dikk apa citernya hehehehe

      Delete
  4. Nak tanya biskut awat jadi nipis dan mudah pecah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tanya juga awak gunakan nozzle yg mcm mana yerr...sbb kalau nozzle size kecil dia akan jadi tipis kena guna nozzle yg disyorkan...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...