Tajul - Sedalam-Dalam Rindu (Official Music Video)

Sunday, 27 May 2012

ROTI NAIK


Terdapat dua jenis roti naik yg putri cuba waktu tu. Satu dari resepi puan Sasha Rahmat dan satu lagi resepi dari kak Rozie Nor. Pada putri kedua2nya sangat dan punya kelembutan tersendiri. Resepi kak Rozie roti nya agak ringgan lembut. Manakala roti Cha lembut jgua tapi heavy type. Kira kenyang gitu kalau makan hehehe. Apa pun u aolss bole try kedua2 resepi ni ok...sangat2 disyorkan. Putri mmg suka roti. Just tabur gula jerr dah kira terbaik buat putri. So u guys bole try buat ikot cara u aollss nak bubuh apa pun bole nak letak kismis kerr kacang kerr terpulang yg pasti sedap dimakan. Ok lah jom kita tengok apa beza resepi mereka berdua ni. Cara buat roti cha putri ada letak sekali cam mana nak buat bentuk cam ulat tu hehehe...thks to cha for sharing the idea of making this bread. Jom jom kita redah...




<<<<<<RESEPI PUAN SASHA RAHMAT....PUTRI TAMBAH PASTE PANDAN TUK RESEPI NI HEHE...MOHON COPY YERR DEARR....>>>>>

BAHAN A
YIS 11 GRM
AIR SUAM 1/2 CWN
GULA 1 SUDU BESAR
TEPUNG 1 SUDU BESAR
***SATUKAN BAHAN A DAN BIARKAN YIS NAIK


BAHAN B
2 SUDU BESAR MARJERIN PLANTA / MENTEGA DICAIRKAN

BAHAN C
1 CWN GULA DILARUTKAN DGN 1/2 CWN AIR PANAS (GULA BOLE DIKURANGKAN) UTK DIJADIKAN SIRAP GULA (KLU RASA MCM KURANG CECAIR BOLE TMBH 1/4 CUP LG AIR)

BAHAN D
3 CWN TPG GANDUM + 1 CWN TEPUNG GANDUM 


CARA2NYA

1 - MULA2 BUAT DULU AIR SIRAP COZ KITA NK GUNAKAN AIR TU, DGN SUHUNYA SUAM.

2 - MASUKKAN 3 CWN TEPUNG KE MANGKUK ADUNAN, BUATKAN LUBANG DITGH TEPUNG

3 - ADD BAHAN A,BAHAN B & C DAN JUGA PASTE PANDAN...DAN ULI TEPUNG.

4- BAKI TEPUNG YG 1 CWN TADI BOLE DIGUNAKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT SEMASA MENGGULI ROTI..BUAT HINGGA ADUNAN X MELEKAT DI TNGN.

5 - BIARKAN ADUNAN NAIK

6 - BILA ADUNAN DH NAIK ULI IKUT SUKA DAN SUSUN DI LOYANG...(TAK PERLU TUMBUK..HNY CUIL DAN BULATKAN JADIK DOH KECIK2)...SUSUN SETIAP DOH RAPAT2 ANTARA 1 SAMA LAIN..BILA NAIK KALI KE2 DIA AKAN NAIK TINGGI

7 - SUSUN DI DLM LOYANG DAN BIARKAN ROTI NAIK SEKALI LAGI. (LEBIH KURANG 30 TO 40 MINS)

8 - BAKAR SUHU 180'C SELAMA 30 MINS ATAU LEBIH..

9 - KELUARKAN DR OVEN DAN BOLE SAPU MARJERIN DIATAS DAN TABUR GULA...HEHE PUTRI TAMBAH GULA GAK HUHUHU


<<<<<<<RESEPI DARI PUAN ROZIE NOR....THK U FOR SHARING KAK ROZIE...MOHON COPY KAK ROZIE>>>>>>


BAHAN ...

700GM TEPUNG ROTI OR TPG GNDUM
50GM SHORTENING
200ML AIR SUAM
200ML SUSU SEGAR OR SUSU TEPUNG
200GM GULA (BNCUH DGN AIR SUAM TADI)
SEDIKIT GARAM
11GM YIS
2 BIJI TELUR
SEDIKIT MAJERIN 



CARANYA

SEDIAKAN MANGKUK BESAR
MASUKKAN TEPUNG, YIS DAN GARAM..GAUL RATA...MASUKKAN PULA TELOR, SUSU CAIR DAN AIR SUAM YG DI CMPUR DGN GULA..ULI TEPUNG TERSEBUT......CAMPURKAN PULA MARJERIN BERSAMA -SAMA ADUNAN TADI.....ULI SEHINGGA DOH LEMBUT DAN MASUKKAN PULA SHORTENING DAN ULI LAGI SEHINGGA BENAR2 LEMBUT DAN LICIN...BULATKAN IA MENJADI 1 DOH BESAR....BIARKAN SELAMA 20-30 MINIT ATAU SEHINGGA NAIK 2 KALI GANDA....KEMUDIAN TUMBUK2KAN IA DAN ULI LAGI...JADIKAN DOH TADI KEPADA BENTUK BOLA KECIL...SUSUN DALAM DULANG DAN BIARKAN SELAMA 10-15 MINIT....LENSERKAN LOYANG DGN SDIKIT MARJERIN....BAKAR 180 C SELAMA 25-30 MIN 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...