BAHAN A
YIS 11 GRM
AIR SUAM 1/2 CWN
GULA 1 SUDU BESAR
TEPUNG 1 SUDU BESAR
***SATUKAN BAHAN A DAN BIARKAN YIS NAIK
BAHAN B
2 SUDU BESAR MARJERIN PLANTA / MENTEGA DICAIRKAN
BAHAN C
1 CWN GULA DILARUTKAN DGN 1/2 CWN AIR PANAS (GULA BOLE DIKURANGKAN) UTK DIJADIKAN SIRAP GULA (KLU RASA MCM KURANG CECAIR BOLE TMBH 1/4 CUP LG AIR)
BAHAN D
3 CWN TPG GANDUM + 1 CWN TEPUNG GANDUM
1 - MULA2 BUAT DULU AIR SIRAP COZ KITA NK GUNAKAN AIR TU, DGN SUHUNYA SUAM.
2 - MASUKKAN 3 CWN TEPUNG KE MANGKUK ADUNAN, BUATKAN LUBANG DITGH TEPUNG
3 - ADD BAHAN A,BAHAN B & C DAN JUGA PASTE PANDAN...DAN ULI TEPUNG.
4- BAKI TEPUNG YG 1 CWN TADI BOLE DIGUNAKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT SEMASA MENGGULI ROTI..BUAT HINGGA ADUNAN X MELEKAT DI TNGN.
5 - BIARKAN ADUNAN NAIK
6 - BILA ADUNAN DH NAIK ULI IKUT SUKA DAN SUSUN DI LOYANG...(TAK PERLU TUMBUK..HNY CUIL DAN BULATKAN JADIK DOH KECIK2)...SUSUN SETIAP DOH RAPAT2 ANTARA 1 SAMA LAIN..BILA NAIK KALI KE2 DIA AKAN NAIK TINGGI
7 - SUSUN DI DLM LOYANG DAN BIARKAN ROTI NAIK SEKALI LAGI. (LEBIH KURANG 30 TO 40 MINS)
8 - BAKAR SUHU 180'C SELAMA 30 MINS ATAU LEBIH..
9 - KELUARKAN DR OVEN DAN BOLE SAPU MARJERIN DIATAS DAN TABUR GULA...HEHE PUTRI TAMBAH GULA GAK HUHUHU
BAHAN ...
700GM TEPUNG ROTI OR TPG GNDUM
50GM SHORTENING
200ML AIR SUAM
200ML SUSU SEGAR OR SUSU TEPUNG
200GM GULA (BNCUH DGN AIR SUAM TADI)
SEDIKIT GARAM
11GM YIS
2 BIJI TELUR
SEDIKIT MAJERIN
SEDIAKAN MANGKUK BESAR
MASUKKAN TEPUNG, YIS DAN GARAM..GAUL RATA...MASUKKAN PULA TELOR, SUSU CAIR DAN AIR SUAM YG DI CMPUR DGN GULA..ULI TEPUNG TERSEBUT......CAMPURKAN PULA MARJERIN BERSAMA -SAMA ADUNAN TADI.....ULI SEHINGGA DOH LEMBUT DAN MASUKKAN PULA SHORTENING DAN ULI LAGI SEHINGGA BENAR2 LEMBUT DAN LICIN...BULATKAN IA MENJADI 1 DOH BESAR....BIARKAN SELAMA 20-30 MINIT ATAU SEHINGGA NAIK 2 KALI GANDA....KEMUDIAN TUMBUK2KAN IA DAN ULI LAGI...JADIKAN DOH TADI KEPADA BENTUK BOLA KECIL...SUSUN DALAM DULANG DAN BIARKAN SELAMA 10-15 MINIT....LENSERKAN LOYANG DGN SDIKIT MARJERIN....BAKAR 180 C SELAMA 25-30 MIN
No comments:
Post a Comment