BAHAN2NYA
• 1 CAWAN TEPUNG NAIK SENDIRI
• 1 CAWAN GULA HALUS
• 8 BIJI KUNING TELUR
• 8 BIJI PUTIH TELUR
• 8 CAMCA BESAR MINYAK MASAK
• 10 CAMCA BESAR AIR MASAK
• 1/4 CAMCA TEH KRIM TARTAR
• SECUBIT GARAM
SEDIKIT NUTELLA TUK SAPU PADA KEK CHIFFON NI.
SEDIKIT PEWARNA KESUKAAN ANDA.
1) SATUKAN SEMUA BAHAN KECUALI PUTIH TELUR DAN CREAM OF TARTAR. KACAU SEBATI.
2) CAMPURKAN PUTIH TELUR DAN KRIM TARTAR. PUKUL HINGGA PUTIH TELUR TU KAKU "BERTANDUK".
3) MASUKKAN PUTIH TELUR KE DALAM ADUNAN 1 DAN KAUP BALIK ADUNAN DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK HINGGA SEBATI.
4) BAHAGIKAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN DAN LETAK WARNA PILIHAN ANDA. SAPUKAN BUTTER PADA KERTAS MINYAK YG DILETAK DIDALAM LOYANG. TUANGKAN ADUNAN BERASINGAN DAN BAKAR SELAMA LEBIH KURANG 30 MINIT ATAU HINGGA MASAK DENGAN SUHU 160C -170C....BERGANTUNG PADA OVEN MASING2.
TIPS: TUK MENDAPATKAN KEGEBUSAN KEK NI....BIARKAN ADUNAN SELAMA 20-30 MINIT BARU DIBAKAR....BARULAH NAIK DIA CANTIK N GEBUS PLUS LEMBUT GITUUU HEHEHE
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment