BAHAN2 'A'
300 ML AIR
¼ SUDU KECIL GARAM
3 SUDU BESAR MAJERIN/BUTTER
4½ CAWAN TEPUNG GANDUM (DIAYAK)
2 SUDU BESAR GULA PASIR
1 BUNGKUS YEAST (11G)
300 ML AIR
¼ SUDU KECIL GARAM
3 SUDU BESAR MAJERIN/BUTTER
4½ CAWAN TEPUNG GANDUM (DIAYAK)
2 SUDU BESAR GULA PASIR
1 BUNGKUS YEAST (11G)
1. MASUKKAN SEMUA BAHAN2 'A' MENGIKUT TURUTAN KEDALAM BM….DAN SETKAN DOUGH SETTING…TUNGGU SIAP JERR…^_^…KALAU TAKDE BM TAKPE…ULI PAKAI TANGAN OK…
2. SEKIRANYA ADUNAN MELEKAT2 BOLE LAH TAMBAH SEDIKIT TEPUNG…JGN TERLEBIH LAK KANG NANTI SUSAH NAK ROLL ADUNAN NI.
3. SETELAH SIAP ULI….BIARKAN ADUNAN NAIK 2 KALI GANDA.
4. TUMBUK2 KAN ADUNAN TUK KLUARKAN ANGIN…THEN BOLE LAH DIGULUNG/ROLL MEMANJANG…AGAK2 LERR..PUTRI TAK UKUR BERAPA PANJANG….TENGOK AGAK2 BOLE MEMBENTUK KIRA OK LERR….ANYWAY KITA2 YG MAKAN SO TAK CANTIK TAKPE…PRACTISE LERR BERKALI2 OK…^_*
5. BAGI YG NAK TENGOK CAM MANA DIA BENTUKAN PRETZEL TU…BOLE LAYARI YOUTUBE TYPE HOW TO MAKE PRETZEL.
6. SIAP DIBENTUK…DIBIARKAN ADUNAN NAIK SETENGAH JAM BARU DI RENDAM KE DALAM AIR BAKING SODA SELAMA 3-5 SAAT. PASTIKAN BAKING SODA LARUT DALAM AIR TERDAHULU DAN BIAR AIR HAMPIR MENDIDIH BARU MASUKKAN ADUNAN MENGUNAKAN TAPIS BESI. ANGKAT DAN LETAK DIATAS KERTAS BAKING.TUJUAN MENCELUP ADUNAN KE DALAM AIR BAGI MEMASTIKAN DIA TAK NAIK GELEMBUNG DALAM OVEN DAN TAK KERAS BILA BAKAR NANTI.
7. SIAP DIRENDAM SEMUANYA BAKAR PADA SUHU 210C-220C SELAMA 5-7 MINIT…..ATAU HINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
SELAMAT MENCUBA!!!!
No comments:
Post a Comment