Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Tuesday, 30 October 2012

LAKSA LEMAK SINGAPORE

Bila tiba waktu ptg jerr mmg kita org pompuan ni mesti ke dapur buat juadah kan. Tak kira laa mee gorang kerr mee sop kerr...roti telur kerr aduhhh fav putri tu tau... lapo laa pulak sebut2 pasal makan ni huhu. Apa pun yg kita masak yg pastinya tuk family tersayang yerr tak. Kalau takde org nak makan buat apa nak masak...buat penat jerr tau. Kita kalau masak family semua makan sampai jilat pingan dan meja takpe juga senang hati senyum sampai kerr telinga dibuatnya tau hehehe. Putri nak citer ni haa ptg smlm tetiba teringin sangat nak makan laksa. Dari hari tu lagi dah nak try masak laksa lemak spore tapi tapi tak sempat2 jugak. Bahan semua dah siap beli..tunggu masa sesuai jerr nak buatnya. Masa hari ahad aritu ingat nak buat pun tak jadi sbb ada jemputan...tau2 kat jemputan pun ada masak laksa lemak laaa woohooo terus makan tak toleh kiri kanan lagi tau. Makan pun kes telan2 jerr hahhaha cam ular laa pulak main telan2...huhu. Bukan apa mee laksa tu lembut dan licin...tak yah kunyah pun bole perr hehehe. Alaaa banyak mana kan kita makan kat majlis org...mangkuk dia anak jerr(kecil)hehehe. Tu yg membuak2 nak try buat jugak2. Then smlm tu laa keinginan melompat2 melonjak2 nak makan laksa lemak. Haa tu yg masak tu. Ni laa pertama kali putri cuba masak laksa. Mmg tak pandai masak laksa u...mak tau nya mamam jerr. Kat sini laksa lemak sangat popular. Ada yg panggil laksa nyonya. Bukan nyonya MANSUR ek bukan2 hahahaha. Terdapat belbagai rasa dan resepi tuk buat laksa lemak ni. Putri terpaku dengan satu resepi yg sungguh mewah dengan bahan2 berbanding yg lain. Yg lain tu ada yg simple tapi putri ni jenis suka bayangkan kandungan bahan2 yg digunakan tau. Tu yg terpikat kat resepi tu. So far takde sapa pun yg feedback kat page tu atau tanya apa2 soalan yg menyebabkan mungkin org takot nak mencubanya. Mungkin posing gambar tu kena maut sikit kot baru org cam wuuuu waaa nak try laa haa gitu hehehe. Org kita biasa laaa kalau page tu banyak yg feedback dah try buat dan kata sedap gerenti yg lain2 akan ikot nak mencubanya. Actually putri pun sama gak hahaha. Well sekarang dah pandai sikit memasak so tak perlu baca feedback sbb putri dah bole agak hasil yg mcm mana ia akan terjadi nanti...wahhh nujum mak belalang laaa pulak putri ni muahahahaha. Oh yahhh THKS to Shimanoor yg dah sudi share resepi lazat ni. Walaupun belom ada yg mencubanya....bagi putri resepi u mmg SUPER terbaik!!! Dah rasa cam makan kat kedai tau. Seriously tekak ni rasa cam makan kat Banquet...sama seyyyy hehehe. Sekarang putri abadikan resepi ni dalam blog putri sebagai bahan rujukkan. Ok laa jom kita telek bahan2 dia ek jom jom...



BAHAN2 KISAR (8 -10 ORG MAKAN)


- 25 TANGKAI CILI KERING

- 1 INCI LENGKUAS
- 1 INCI HALIA
- 3 INCI KUNYIT HIDUP
- 8 BATANG SERAI
- 3 BIJI BUAH KERAS (PUTRI TAK PAKAI PUN)
- 5 BIJI BAWANG PUTIH
- 12 BIJI BAWANG MERAH KECIL
- 2 BIJI BAWANG BESAR
- 60 GM UDANG KERING
- 60 GM IKAN BILIS
- 2 SUDU BESAR UDANG GERAGAU KERING
- SEDIKIT BELACAN



BAHAN2 LAIN
- ½ KG UDANG SEGAR DIREBUS DENGAN 2 LITER AIR 
- 800 ML SANTAN PEKAT
- 400 ML SANTAN CAIR
- ½ TIN SUSU CAIR
- 1 KIUB PATI IKAN BILIS KNORR
- 1 KEPING ASAM KEPING (OPTIONAL TAK NAK PUN BOLE)
- 1 PAKET DAUN KESUM DIPETIK2 DAUNNYA
- 1 PAKET TAU POK GORENG POTONG 4
- 1 PAKET FISH CAKE DIHIRIS2
- 1 KILO MEE LAKSA DIRENDAM SEKEJAP DENGAN AIR PANAS
- SEDIKIT TAUGEH TAK PERLU LAYUKAN BIAR RANGUP2
- TIMUN DIHIRIS HALUS
- SEDIKIT BUNGA KANTAN HIRIS HALUS
- SEDIKIT ISI KERANG REBUS (KALAU TAKDE TAKPE)


CARA2NYA

1. REBUS UDANG DENGAN 2 LITER AIR. TAPIS AIR UDANG DAN KUPAS KULIT UDANG. KETEPIKAN. MASUKKAN 1 KIUT KNORR IKAN BILIS KEDALAM REBUSAN AIR UDANG TADI DAN DIBIARKAN.

2. TUMIS BAHAN2 KISAR HINGGA GARENG DAN NAIK BAUNYA. SETELAH GARENG MASUKKAN AIR UDANG+KNORR, SUSU CAIR, SANTAN PEKAT DAN SANTAN CAIR. BIARKAN MENDIDIH. JGN LUPA GARAM DAN SERBUK PERISA SECUKUP RASA.

3. MASUKKAN TAU POK GORENG DAN DAUN KESUM KEDALAM KUAH. BIARKAN KUAH BETUL2 MENDIDIH. SEKIRANYA KUAH PEKAT SANGAT MASUKKAN SEDIKIT AIR KEDALAMNYA. KACAU DAN BIARKAN MENDIDIH. SIAP TUK DIHIDANG PANAS2. LAZATNYA TAK TERKATA!!!! TAK DAPAT DTG SPORE DAPAT MAKAN PUN JADI LAAA KAN KAN HEHEHE.


*** KALAU ADA SAMBAL TUMIS LAGI BEST SO TERPULANG PADA ANDA NAK LETAK ATAU PUN TAK. ***


SELAMAT MENCUBA!!!







FOR THIS RECIPE

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...