Tajul - Sedalam-Dalam Rindu (Official Music Video)

Saturday, 27 October 2012

CHOCOLATE GANACHE

Yg ni lakkk semua org tau cam mana nak membuatnya sbb senang sangat2. Bahan pun sikit jerr. Yg pastinya ganache ni sering kita gunakan terutama masa nak menyiram kek. Ganache ni kalau kita sejukkan mmg powerr...sedap dia terangkat2 hehe. Actually putri masukkan resepi ganache ni tuk diri sendiri lerr buakn apa...senang nak buat tuk bahan rujukkan. Al-maklum semakin nak muda ni kan lupa jerr selalu tau ekekek. Alaa kita kan manusia biasa...kalau perkataan 'lupa' tak pernah kluar dari mulut kita...bedek arr tka caya ek muahaha..... Oklaaa kita jumpa kejap lagi nak share resepi yg kleas tu hehehe...nanti kan ek teman2 cayang...Putri ada keje sikit nak buat...lagi pun gamba2 semua lom edit...banyakkk wooo sbb ada sikit step yg nak dishare...tungguuuu.



BAHAN2NYA

100 ML WHIPPING CREAM
200 GM COOKING CHOCOLATE (DIPOTONG2 KECIL)
2 SUDU BESAR MADU

CARA2NYA

1. KACAU WHIPPING CREAM DIATAS API YG KECIL. BILA NAK MENDIDIH MATIKAN API DAN MASUKKAN COKLAT. ATAU SEBAIKNYA GUNA KAEDAH DOUBLE BOILING TAKOT WHIPPING KRIM HANGUS LAK KAN...^_^.

2. KACAU HINGGA COKLAT LARUT SEPENUHNYA. MASUKKAN PULA MADU DAN KACAU RATA.

3. SEDIA TUK DI TUANG DIATAS KEK DAN SEJUKKAN SELAMA SEJAM ATAU KURANG. SEDIA TUK MEMOTONG DAN NGAP...HUHUHU


*** BIASANYA BILA DAH SIAP PUTRI MASUKKAN DALAM PIPING BAG THEN SIMPAN JAP DALAM ESBOK SELAMA 20 30 MINIT SEBELOM PIPEKAN DALAM JAR TU. KALAU NAK TUANG ATAS KEK...TERUS TUANG JGN SIMPAN2..DAH TUANG BARU SIMPAN DALAM PETI SEJUK TAU... ***


SELAMAT MENCUBA!!!

2 comments:

  1. salam kak putri :)
    saya nak tnya.. 100ml dan 200 gm tu berapa dalam sukatan cawan/mug ? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dearr...putri tak sure guna cawan berapa...u bole surf net tuk tukar sukatannya... sbb semua ni putri guna timbang

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...