Salam sejahtera sahabat2 semua. Dah nak tido kerr tu? Laa jgn laa tido dulu. Kata nak tunggu resepi mee udang ni kan...haa dah masuk pun tau kat blog putri ni haa. Pertama sekali nak ucap terimakasih banyak2 pada Che Iza yg dah sudi share resepi terbaik ni. Putri ada ubah sikit2 biasa laa ikot citarasa gitu hehe. Ada juga terbaca kat blog sweetie letak udang geragau tuk buat mee udang ni...tu yg ubah sikit jerr dari resepi asal Che Iza. Apa pun mmg sangat2 putri rekomen mana2 kawan yg ingin mencuba resepi ni. Rasa dia terbaik wok!! Tapi rugi laaa dalam umah ni takde org makan udang. Banyak org allergic...apa kes daaa! Putri laa yg bantai sorang2 tau! PUAS hati laa muahahaha. Tak yah berebut2 nak makan udang dan dengan tenang putri makan dan menikmati setiap ekor udang...fuhhhh tak hingatttt dunia hahaha. Satu lagi nak bagitau ni haa masa menumis bahan2 kisar ni...waduhhh duh duh duh harumnyaaaa....tertelan air liur mak jap tadi tau hehehe. Tak sabar2 nak merasa so bila dah siap jerr masak mak terus bedal dulu....fuyyoooooo LAZATNYAA!!! Mak suka u suka sangat2 sampai senyum kerr telinga lagi muahahahaha. Dahsyat ayat mak kan kan...tu laa mak kalau story cam ni laa...TERover sikit. Almaklum teruja gitu huhu. Apa kata U aollss semua cuba buat. Bagi putri yg 1st time makan mee udang cam ni...mmg THUMBS UP. Kalau buat jualan mmg laku ni tau hehe. Ok jom kita melangkah masuk kerr alam penuh dengan resepi2.
BAHAN2 ( UNTUK 4-5 ORG )
· 1 KG MEE KUNING - DICELUR
· 300 GM UDANG SAIZ L ATAU APA2 YG ADA LAA (PUTRI ADA LETAK DAGING SIKIT PUN DIREBUS DALAM AIR UDANG)
· 1 PAKET FISH CAKE – DIHIRIS2
· $1 SAYUR SAWI DI POTONG2 DAN DICELUR
· 1 BATANG LOBAK MERAH DIHIRIS2 DAN DICELUR
· 1 SUDU BESAR PETIS
· 3 SUDU BESAR SOS TOMATO
· 2 SUDU BESAR SOS CILI
· 1 BATANG KELEDEK SIZE SEDERHANA - DIREBUS DAN DI LENYEK2 (KALAU TAKDE KELEDEK GUNA 3 BIJI KENTANG- DIREBUS DAN DILENYEK2)
· GARAM SECUKUP RASA
· SECUKUP BAWANG GORENG TUK TABUR ATAS MEE
*** MEMANDANGKAN KITA MENGGUNAKAN KELEDEK DAN AIR REBUSAN UDANG MAKA TAK PERLU LETAK GULA SBB KUAH DAH MANIS SECARA SEMULA JADI.***
BAHAN2 KISAR (BLEND SEMUA BAHAN2 KISAR)
· 15 BATANG CILI KERING ATAU 4 SUDU BESAR LADA BOH
· 2 BIJI BAWANG BESAR + 3 ULAS BAWANG KECIL
· 3 ULAS BAWANG PUTIH
· 2 SUDU BESAR UDANG KERING (PUTRI GUNA UDANG KERING GERAGAU)
· ½ INCI HALIA
CARA2NYA
1. REBUS KELEDEK DAN LENYEK2 KANNYA. SEMENTARA TU BUAT BAHAN LAIN.
2. UDANG JUGA DIREBUS DENGAN 2 LITER AIR HINGGA MASAK. JGN TERLALU LAMA NANTI UDANG KECUT. BILA DAH TUKAR WARNA BOLE ANGKAT DAN DITOSKAN AIRNYA. AIR REBUSAN JGN DIBUANG. KETEPIKAN.
3. TUMIS BAHAN2 KISAR HINGGA BETUL2 GARING DAN NAIK BAU. MASUKKAN AIR REBUSAN UDANG TADI DAN BIAR KUAH MENDIDIH. MASUKKAN SOS TOMATO, SOS CILI DAN PETIS. GAUL RATA DAN BIARKAN KUAH MENDIDIH LAMA SIKIT.
4. MASUKKAN GARAM@SECUKUP RASA. ADALAH LEBIH BAIK KALAU KUAH NI DIRENEH LEBIH LAMA. LEBIH LAMA LEBIH SEDAP….KATANYA WALAPUN EKEKEKE (AYAT RIZ AF6 PIJAM JAP HUHU) SERIOUSLY BIAR LAMA SIKIT MENDIDIHNYA OK.
5. AKHIR SEKALI MASUKKAN KELEDEK ATAU KENTANG YG TELAH DILENYEK2 UNTUK MEMEKATKAN KUAH SIKIT. TAK LAA PEKAT SANGAT PUN TAPI TAK LAA TERLALU CAIR. YG SEDANG2 AJER. BIAR KAN MENDIDIH. SIAP TUK DIHIDANG.
6. BAHAN2 YG DICELUR TADI BOLE LAA DIMASUKKAN KEDALAM MANGKUK DAN TUANGKAN KUAH DIATASNYA. TABURKAN BAWANG GORENG DAN APA LAGI TUNGGU MAKAN LAAA HUHU.
SELAMAT MENCUBA!!!
nyum3x...meleleh ayaQ liuQ...makan sorang2 xpelawa...eheh...;)
ReplyDeletehehehehe cam mana nak plawa dearr sedap sangat ni hehehehe
DeleteSalm... Petis tu apa ?
ReplyDeleteSalam kembali....petis tu yg org buat rojak guna petis...yg tu laa dearr...kalau u masih tka sure I bole snap pic n let u see...just buzz me here ok...^__^
Delete