Tadi kann masa tngah bz berFB...sempat lagi mata menjeling kat TV. ESPECIALLY bila HAFIZ ku yg muncul tadi kat tv...fuuhhhhh terus ngadap dengar dia nyanyi....hehehe. Kita kan kalau jeling cuma bila dengar Hafizku nyanyi jerr huhuhu...terlebih sudah! Alaaa sekadar peminat dia jerr tak salah kan...lagi pun mmg suara Hafiz lunak merdu....tersenyum2 kita dengar dia nyanyi tau huhu. Nak2 lagu FAV putri OMBAK THE RINDU muahahahaha..tambah2 lak..kang marah org nanti tau huhu. Apa pun Moga Hafiz terus maju jaya dalam segala yg dia lakukan. Putri sokong all the way tau.
Alaa sowi ek kita melencung lak kerr tv hehe...Ok putri nak citer sikit pasal kukis yg putri baru buat ni. Actually dari hari tu lagi dah simpan resepi ni....ada beberapa org yg dah mencuba resepi ni. Masa putri ternampak tu kat page kawan2 fb...tu yg berkenan nak try. Credit to Zulhijahwati yg dah sudi share resepi ni...seperti biasa putri dah ubah suai sana sini sikit mengikot citarasa putri. Resepi ni takde makarena pun...so jgn takot nak mencuba yerr. Tang rasa dia pulak...rangup sangat2 sbb cornflakes dan badam tu kot...haa betul laa tu hehehe. Kalau takda gigi jgn makan tau kang gusi bengkak lak sapa nak jawap...ekekeke. Baik laaa mak bedahhh makk limahhh mak joyahhh hahahaha putri nak share laa ni resepinya...yuk2 kita kerr spore yukk...zoommm.
BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 80 - 90 KEPING)
BAHAN2 'A'
- 120 GM PUTIH TELUR (DALAM 4 BIJI TELUR YG SEDANG)
- 260 GM GULA ICING
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- SECUBIT GARAM
BAHAN2 'B'
- 200 GM CORNFLAKES
- 100 GM BADAM FLAKES - DIBAKAR HINGGA MASAK
- 100 GM CHOC CHIP
- 1 SUDU KECIL COKLAT PASTE (NAK GUNA KOKO PUN BOLE 1 SUDU BESAR K)
CARA2NYA
1. BAHAN2 'A', PUKUL PUTIH TELUR SEHINGGA KEMBANG BERTANDUK. MASUKKAN SECUBIT GARAM DAN VANILA PUKUL LAGI. MASUKKAN PULA GULA ICING SEDIKIT2 SAMBIL TERUS MEMUKUL HINGGA ADUNAN MENJADI PEKAT BERKILAT.
2. MASUKKAN SEMUA BAHAN2 'B' KEDALAM BAHAN2 'A' TADI DAN GAUL RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA. PASTIKAN SEMUA BAHAN BERGAUL RATA.
3. MENGGUNAKAN SUDU ATAU SCOOP KITA SCOOP DAN LETAK ATAS LOYANG YG TELAH DISAPU SEDIKIT BUTTER TADI. TAK PERLU BENTUK2 KAN DIA. KALAU NAK GUNA PAPERCUP PUN BOLE SCOOP MASUKKAN DALAM PAPERCUP.
4. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 160C SELAMA 20 MINIT BERGANTUNG PADA SIZE DAN OVEN MASING2.
SELAMAT MENCUBA!!!
Alaa sowi ek kita melencung lak kerr tv hehe...Ok putri nak citer sikit pasal kukis yg putri baru buat ni. Actually dari hari tu lagi dah simpan resepi ni....ada beberapa org yg dah mencuba resepi ni. Masa putri ternampak tu kat page kawan2 fb...tu yg berkenan nak try. Credit to Zulhijahwati yg dah sudi share resepi ni...seperti biasa putri dah ubah suai sana sini sikit mengikot citarasa putri. Resepi ni takde makarena pun...so jgn takot nak mencuba yerr. Tang rasa dia pulak...rangup sangat2 sbb cornflakes dan badam tu kot...haa betul laa tu hehehe. Kalau takda gigi jgn makan tau kang gusi bengkak lak sapa nak jawap...ekekeke. Baik laaa mak bedahhh makk limahhh mak joyahhh hahahaha putri nak share laa ni resepinya...yuk2 kita kerr spore yukk...zoommm.
BAHAN2 'A'
- 120 GM PUTIH TELUR (DALAM 4 BIJI TELUR YG SEDANG)
- 260 GM GULA ICING
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- SECUBIT GARAM
*** INGAT TAU KUNING TELUR JGN BUANG, KITA BUAT CREPE SO SETIAP KALI BUAT MAK ARON BUAT LAA CREPE SEKALI. JADI TAK TERBUANGKAN BAHAN2 KITA TU NANTI ***
BAHAN2 'B'
- 200 GM CORNFLAKES
- 100 GM BADAM FLAKES - DIBAKAR HINGGA MASAK
- 100 GM CHOC CHIP
- 1 SUDU KECIL COKLAT PASTE (NAK GUNA KOKO PUN BOLE 1 SUDU BESAR K)
*** LOYANG DISAPU DENGAN SEDIKIT BUTTER/MAGERIN...YG COKLAT ATAS COOKIES NI OPTIONAL NAK LETAK BOLE TAK LETAK PUN TAKPE..JUST GUNA COKLAT MASAK OK...BADAM PULAK KENA BAKAR DULU SAMPAI MASAK. NI BAGI MERANGUPKAN LAGI COOKIES NI ***
CARA2NYA
1. BAHAN2 'A', PUKUL PUTIH TELUR SEHINGGA KEMBANG BERTANDUK. MASUKKAN SECUBIT GARAM DAN VANILA PUKUL LAGI. MASUKKAN PULA GULA ICING SEDIKIT2 SAMBIL TERUS MEMUKUL HINGGA ADUNAN MENJADI PEKAT BERKILAT.
2. MASUKKAN SEMUA BAHAN2 'B' KEDALAM BAHAN2 'A' TADI DAN GAUL RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA. PASTIKAN SEMUA BAHAN BERGAUL RATA.
3. MENGGUNAKAN SUDU ATAU SCOOP KITA SCOOP DAN LETAK ATAS LOYANG YG TELAH DISAPU SEDIKIT BUTTER TADI. TAK PERLU BENTUK2 KAN DIA. KALAU NAK GUNA PAPERCUP PUN BOLE SCOOP MASUKKAN DALAM PAPERCUP.
4. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 160C SELAMA 20 MINIT BERGANTUNG PADA SIZE DAN OVEN MASING2.
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment